kamperen in IJsland

Kan je kamperen in IJsland tijdens de winter?

IJsland is duur, dat lees je ongeveer overal waar je aan je research tocht begint. Zelfs nadat alles goedkoper geworden is na de bankencrisis van 2008, blijft het daar nog o-zo-duur.


Dus hadden Jelle en ik in ware Mourinho-stijl een tactisch plannetje in elkaar gepuzzeld om de grootste kost uit onze portefeuille te houden: overnachtingen. We gingen kamperen in IJsland en dat het daar winter zou zijn, maakte het alleen maar extra spannend.


kamperen in IJsland
Een zijbaantje naast de Ringroad bij Reykjavik.

Kamperen aan De Ringroad van IJsland

Toegegeven, onze voorbereidingen strekten niet echt verder dan het boeken van vliegtickets en het huren van een auto. We lazen dat je best een stevige 4×4 kiest omdat je dan ook eens van de Ringroad af kan rijden.
Die Ringroad is de enige grote baan die helemaal rond het eiland slingert en van waarop je ongeveer 90% van de activiteiten en bezienswaardigheden kan bereiken. Die zouden we dus ook nemen om rond te crossen en idyllische kampeerplekjes uit te zoeken. De rest zouden we onderweg wel ontdekken. Aangezien Jelle en ik een fototrip gepland hadden, hoefden we ook niet per se alles gezien te hebben. Als we maar met een paar straffe plaatjes naar huis konden.

Tip: Koop je eten in de Bonus in Reykjavik, den ALDI van IJsland, te herkennen aan het roze varkentje. Veruit de goedkoopste en eens je verder naar het Noorden rijdt zijn die winkels een pak schaarser en duurder.

De eerste paar nachten mochten we in het zalige KEX Hostel in Reykjavik en Hotel Glymur (100 km noordelijker) slapen. Ideaal om toch nog wat extra voor te bereiden, camera gear in te slaan, Reykjavik te bezoeken, voedselvoorraden te hamsteren en weer en wind te bestuderen. Na dag vier keerden we de beschaving de rug toe en gingen we er met een auto volgeladen met eten en drinken op uit. Tegenwijzerzin richting het noorden.

IJsland fotografie
Je moet er wat voor over hebben om een zeehond te trekken.

Kamperen in IJsland is vechten tegen wind en regen

Het weer in IJsland is onvoorspelbaar, zeker in de winter. Ze zeggen daar dat het weer elke vijf minuten verandert en dat bleek in vele gevallen nog waar te zijn ook. In eenzelfde rit van 80 km zijn we in een ruk door een loeiharde sneeuwstorm, een stralende zon en een plensende regenbui gereden. Ik hield m’n hart vast voor die eerste nacht buiten.

kamperen in IJsland
Camping under Aurora skies

Van de koude en sneeuw had ik niet zo veel schrik. We hadden een goeie tent van Decathlon meegekregen en mijn slaapzak beweerde ook tot onder nul te gaan. Het was de felle wind die zomaar uit het niets kon opduiken die me wat koud angstzweet bezorgde. En regen, tja, dat is gewoon vervelend. En nat.

Tip: Zorg voor een goed thermisch geïsoleerd matje. De meeste koude komt van onderen. Dikke luchtbedden of matjes zonder thermische folie laten koude extra snel door. Ook via je hoofd verlies je snel veel warmte. Slapen met je muts op en een slaapzak met een kap die je helemaal kan dichtrijgen zijn simpele trucjes voor een warmere slaap.

De nacht valt er snel, vergeet dat niet. Tegen 17h begint het te schemeren, om 19h is het pikkedonker. Ideaal om nog wat noorderlicht mee te pikken en daarna onze tent op te slaan. Stevig ingeduffeld en met voldoende thermische laagjes waren we klaar om de nacht te trotseren. De auto stond vlakbij geparkeerd in geval het noodlot toch toe zou slaan. Die nacht werd het bijzonder koud omdat het fel begon te sneeuwen in het midden van de nacht. Maar de tent, Jelle en ik hebben het er zonder kleerscheuren vanaf gebracht. Geen vuiltje aan de lucht. Enkel die vervelende aurora die in onze tent flikkerde, daar moeten we nog iets op vinden.
Kamperen in IJsland in de winter? Gaat prima!

Terwijl ik deze blogpost aan het schrijven ben, lees ik dat het vannacht in IJsland meer dan 50 cm gesneeuwd heeft. Een record dat we gelukkig niet op ons palmares geschreven hebben. Zorg dus zeker voor een back-upplan. Bij ons was dat de auto instapklaar maken in geval de weergoden te fel begonnen te doen.

Waar kan je kamperen? En hoe zit dat met wildkamperen in IJsland?

Het merendeel van de campings zijn gesloten in de winterperiode. Maar dat is eigenlijk geen probleem, want je kan op de terreinen wel gewoon je tentje openzwieren. Op sommige campings kan je een muntje in de douches gooien om ook nog eens van dat comfort te genieten.

Hvitserkur photography
Jelle bij Hvitserkur, m’n favortiete foto plek!

Je kan in principe wildkamperen in IJsland zolang je de boel proper houdt, niet langer dan 1 nacht op dezelfde plaats blijft en uiteraard niet zomaar op privé-eigendom gaat staan. Geheel op eigen verantwoordelijkheid ook, dus behoed je voor onverwachte weersomstandigheden of ver afgelegen plekken, je bent immers niet zeker dat de rescue workers je uit de penarie komen helpen. Gebruik je verstand!

Tip: In IJsland heeft elk dorp, hoe klein het ook is, een publiek zwembad. Je kan hier terecht voor douches, een zwempartijtje en vaak ook zelfs een sauna. Je kan ook gewoon de douche-fee betalen, maar laten we eerlijk zijn: een sauna laat je niet liggen, toch?

Kamperen kan dus eigenlijk overal. Bij sommige watervallen in het zuiden kan je gewoon bij de andere campers gaan staan. Hou er rekening mee dat de ondergrond vaak uit scherpe rotsblokken bestaat (of als je echt veul pech hebt zelfs kokende lava). In de winter zijn die bedekt door sneeuw, maar je zoekt toch best een plekje op dat zachte mos. Ga ook nooit aan de kust staan, en rij waar mogelijk wat landinwaarts, weg van de wind. Zet daarna je auto tegen de windkant van je tent en span je tent voor de zekerheid aan de wagen.

kamperen in IJsland
Kamperen onder het groene winterlicht

Zou je winterkamperen aanraden?

Ja. IJsland in de winter is veel rustiger, zeker het noorden. (al moet je af en toe nog wel een bus Chinezen ontwijken, maar dat heeft ook z’n charmes). Zoek een beetje uit of de Westfjorden toegankelijk zijn, want het moet daar echt magnifiek zijn. Wij konden er door sneeuwval niet naar toe, zelfs niet met de 4×4. Je moet wel wat geluk hebben met het weer. De laatste week van onze twee weken was overwegend grijs en miezerig. Dan is IJsland minder plezant. Het zuiden van het eiland is drukker, omdat er meer dingen dichter bij elkaar liggen.

In de winter ervaar je veel minder het typische IJslandse Instagramwaardige ‘lush-groen’. Je krijgt in ruil wel meer knalwitte sneeuwtapijten voorgeschoteld, die van dag op dag komen en gaan. En natuurlijk zie je ook, met wat geluk, dat groen in de nachtlucht. Het noorderlicht in IJsland deed mijn mond openvallen. Die nacht in Hvitserkur ga ik niet gauw vergeten….

En je bespaart 50 à 70 euro per nacht per persoon uit. Want dat is de minimumprijs voor je accommodatie. Een bunkbed in een hostel vind je misschien wat goedkoper, maar die zijn vaak volzet. Reken maar uit wat je bespaart als je twee weken weg bent.

De hoofdattractie van IJsland is de natuur, en die is van de verniet. Alle Nationale Parken die wij bezochten (op de parking van Þingvellir na) zijn gratis. En hoe kan je dat beter ervaren dan met je tentje. Let wel: in de parken zelf mag je niet kamperen, maar er zijn plaatsen genoeg voorzien voor je tentje. Maak je daar maar geen zorgen over.

Kamperen in IJsland
Mijn dikke vriend

Slapen op de beste fotospots van IJsland

  • Hvitserkur
  • Jokulsarlon
  • Kirkjufell
  • Fjadrargljufur Canyon
  • Dyrhólaey & Reynisdrangar
  • Bruarfoss Waterval
  • Paardjes overal
  • de Golden Circle tour
  • Een super handige IJsland foto gids
Kamperen in IJsland
Winterproof
kamperen in IJsland
Kirkjufell & Lady Aurora

Kamperen in IJsland
Gewoon, langs de ringroad
Kamperen in IJsland

Nog meer IJsland Low Budget Tips

  • De mogelijkheden om met een beperkt budget IJsland te kunnen bewonderen begint al bij de vlucht ernaartoe. Daarop zijn je euro’s namelijk snel bespaard. WOW Air is de low cost carrier van en naar IJsland en een retourtje Amsterdam – Reykjavik heb je al voor onder de 100 euro.
  • Douchen kan je in de publieke zwembaden en maakt wildkamperen met twee toch nét iets comfortabeler. Zeker als je Broke Back Mountain-gewijs lekker dicht op elkaar gepakt ligt te stinken twee weken lang.
  • Huur een auto, ook al is dat een stevige hap uit je budget. Als je alles per georganiseerde tour moet doen, kom je nadien toch duurder uit. Hou er op voorhand rekening mee dat je ook best een verzekering incalculeert want het weer is wispelturig en de wegen niet bepaald altijd zoals die in Centerparks..
  • Koop al je eten in Reykjavik en plan je maaltijden op voorhand. Resto’s, hotels en tankstation snacks zijn echt heel erg prijzig.
  • Zie je een haventje met vissersboot, stap erop af en vraag of je vis bij hen kan kopen. Het is goedkoper dan in de winkel en vaak geven ze je de overschotjes gratis mee.
  • Als je pasta kookt, gooi het water niet meteen weg maar leg er daarna gauw wat eitjes in. Hardgekookt zorgen die voor een prima vieruurtje of lunch de dag nadien en bespaart je veel kooktijd en gas.
  • Neem je slaapzak, matje, tent en kookgerei mee van thuis. De prijs die je mogelijks aan extra bagage betaalt is sowieso minder dan de kost van het ter plaatse huren.

Nog enkele van de beste plekjes om te kamperen in Europa ontdekken?


Comments

4 responses to “Kan je kamperen in IJsland tijdens de winter?”

  1. […] Kan je kamperen in de winter in IJsland […]

  2. […] National Geographic en Lonely Planet aanvoert als een der ‘s werelds mooiste wandelingen. Het is niet de eerste keer dat Soms Ook Heimwee het reusachtige IJsland aandoet, maar voor yours truly is het wel het […]

  3. Charlie Avatar
    Charlie

    superschoon foto’s weer! topteam gijlie!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.