Safari in Krugerpark in Zuid-Afrika, een wreed maar uniek moment. Of niet?

beste safaritocht in zuid afrika

Je gaat op safari in Zuid-Afrika om de big 5 te spotten. Om wilde dieren te zien. Om het echte dierenrijk in haar meest ongerepte toestand te zien, te voelen en zelfs te ruiken. Ik zeg maar wat; een babyolifant die achter haar tante’s aanholt of een nestje jonge jakhalzen die het woord ravotten opnieuw uitvinden. Maar op safari in Zuid-Afrika, loeren de vrolijke Lion King taferelen niet alleen achter die spreekwoordelijke boom…

Zonder enige waarschuwing kan die National Geographic-fauna voor je blinkende ogen ineens veranderen in een NSFW-scène die je niet meer van je netvlies afgeschraapt krijgt. Dit is het verhaal van die keer op safari in het Kruger toen ik nietsvermoedend een weerloze prooi verscheurd zag worden voor mijn lens. Of hoe de ruwheid van de natuur gruwelijk in your face geduwd wordt, of je nu wil of niet.


Dit artikel bevat enkele schokkende foto’s. Lees enkel verder als je er klaar voor bent.


Sausage Tree Safari Camp: logeren in luxe tenten in het Greater Krugerpark

Sam en ik maakten een rondreis in Zuid-Afrika en bezochten enkele private game resorts in Zuid-Afrika. Na Makalali en Jock’s Safari Lodge in het Krugerpark was het de beurt aan het Sausage Tree Safari Camp in het Balule National Park. We sliepen in luxe tenten en aten ongelofelijk lekker. Inboeten op luxe en comfort hoef je niet, ook al ben je omringd door niets dan bush, zandweggetjes en savanne.

buffels spotten kruger park

Het Balule park is een privaat domein dat tot het Greater Kruger National Park behoort. Dit wil zeggen dat het park onafhankelijk gerund wordt, dat de gidsen er hun eigen regels hebben maar het leuke is wel dat de hekken tussen het Kruger zelf en dit privé gebied weggehaald zijn. Het wildlife kan dus zelf zijn gangetje gaan.

Een private game reserve of het Kruger Nationaal park bezoeken?

Als je twijfelt waar je heen moet voor de leukste safari’s, of je zelf moet rijden of een georganiseerde tour moet doen, lees hier zeker verder.

zonsondergang krugerpark

Een all in safaritocht in het Krugerpark

Bij het Sausage Tree Safari Camp is je verblijf all in. Dat wil zeggen dat je maaltijden en twee safaris in je prijs van overnachten inbegrepen zijn, alsook de cocktail tijdens de namiddag safari. Dit geldt trouwens voor de meeste verblijven in het Krugerark in Zuid Afrika. Wil je meer weten over de accommodatie, check dan zeker Sam’s artikel over Sausage Tree. Of ga zelf eens een kijkje nemen om je overnachting te boeken. Maar dus, het verhaal van die kill.

Ferrari Safari

Een safaritocht in het Krugerpark maak je zelden alleen. Je zit in een comfortabele jeep met enkele andere gasten van je verblijft, een spotter (als je geluk hebt) op de motorkap en je gids, de chauffeur. Hij communiceert over de radio met andere voertuigen van nabijgelegen kampen en lodges over de sporen die ze oppikken of de dieren die ze recent gezien hebben. Da’s fijn want dan zie je zelf dus ook meer. Het is vaak ook goed om niet alleen in de wagen te zitten, hoe meer ogen, hoe meer kans je iets te zien krijgt. Want het vinden van wilde dieren is echt niet gemakkelijk, al wordt je er snel beter in. 

Sam en ik hadden net onze camera’s opgeborgen na een rustige safari tot we veel rumoer over de walkie talkies horen. Onze gids zei dat er een kans was om wilde honden te zien, de moeilijkst te spotten dieren in het Krugerpark. Hij zei dat we in Ferrari Safari modus gingen overschakelen, we ons goed moesten vasthouden voor een 15 minuten durende rally door de bush. En dan ging het snel.

Een vijver, een impala en een wild dog

Toen we in de verte een plas water zagen opduiken kregen we de eerste glimp te zien van een voorbijrazende wilde hond. Zo sierlijk hij door de lucht zweefde bij elke sprong, zo snel hij weer verdwenen was. Wilde honden hebben een ongelofelijk uithouding, kunnen meer dan 500 kilometer per dag afleggen en omdat ze nog maar met een slordige 400 over zijn, maakt het van hen de moeilijkst te spotten dieren op een safari. (De getallen zijn wat arbitrair, elke gids plakt er andere nummers op en er wordt bewust wat vaag gedaan over aantallen om stropers en jagers niet op ideeën te brengen).

We hadden dus geluk, een wilde hond! Maar wat we nog niet doorhadden was dat er in diezelfde plas water een impala – een sierlijke nazaat van de gazelle – uitgeput de overkant probeerde te bereiken. Hij was duidelijk oververmoeid en toen hadden we pas door waar de wilde hond zijn zinnen echt op gezet had.

Een safari kan zo een slachtpartij worden

Wat volgde werden de meest beklijvende 15 minuten van mijn vakantie door Zuid Afrika. De hond omcirkelde de impala die op zijn beurt met zijn laatste krachten zijn hoorns richting aanvaller probeerde te duwen. Onze gids vertelde ons dat wild dogs de hoogste aanval succesrate hebben van alle jagers in het park met 98% en dat we ons dus moesten voorbereiden op een gevecht tot de dood. Na een minuut of greep de hond de achterpoten waardoor de impala op de grond lag en geen schijn van kans meer had.

Zonder aarzelen sprong de hond met blote tanden richting maag en begon alles aan flarden te scheuren. Je hoort het arme dier kermen van de pijn terwijl de hond aan zijn verse maaltijd begint. Eten of gegeten worden. Een minuut later ging de impala in shock maar wat mij het meest bijbleef is dat hij nog lang niet dood was. Het zou nog zeker een tiental minuten duren voor we de ademhaling in de opengereten buik niet meer zouden zien terwijl de ingewanden … you get it.

Moet je dat nu echt tonen?

Ja. Je kiest zelf of je de beelden wil zien of niet. Ik vind het mijn taak als reisblogger om te schrijven over wat ik meemaak op mijn reizen en wat mij bijblijft. Ik schrijf over dingen die ik mooi en goed vind, maar ik wil ook de andere kant tonen. Op een safari gaan betekent dat je in contact kan komen met deze taferelen. Denk dus zeker twee keer na als je jonge kinderen mee wil nemen op je safari ritje. De kans is klein dat je een kill mee maakt, maar de kans is er. Dat maakte ik met mijn eigen ogen mee, en nu, enkele maanden later blijft het geluid van die impala me nog steeds bij. Ik ben blij dat ik dit heb meegemaakt, om te ervaren hoe dieren jagen en hoe echt de natuur hier nog is. Maar ik was ook erg blij dat ik enkele tellen later rustig in mijn luxetent naar het thuisfront kon bellen om alles even te verwerken.

safari in krugerpark

Geniet dus zeker van je Lion King safari in het Krugerpark, maar wees je er terdege van bewust dat Scar zomaar kan toeslaan wanneer en waar hij dat wil. 

By Yannick

Wereldreiziger, designer en fotograaf. Springsteen fanboy en zaalvoetbalkeeper. Daarnaast doe ik marketing bij madewithlove en ben ik het bonkend hart achter Soms Ook Heimwee

3 comments

  1. Hoi Yannick, Roel en ik mochten deze kill met jou en Sam meemaken. Het was onze allereerste safaritocht. Heel indrukwekkend, maar idd ook de andere kant van de natuur. Beklemmend, meelijwekkend maar wel de realiteit.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.