Ik word wakker met het geluid van blaadjes die hartstochtelijk van een dorre struik worden gerukt door de tong als schuurpapier van een Afrikaanse giraf. Ik bevind me midden in het Makalali game reserve in de Afrikaanse bush, vlak buiten het Krugerpark. Het is bijna 5 uur ‘s ochtends. Je ziet de opluchting in de ogen van een troepje grazende impala’s: weer een nacht overleefd. Ik hijs me uit mijn veel te grote bed en neem nog gauw een buitendouche, terwijl ik aangestaard word door een mannetjeszebra.
Alsof die ergens jaloers op hoeft te zijn… Ik maak me klaar voor een nieuwe safaritocht in het Krugerpark: zouden we dit keer de jachtluipaardsporen van de vorige avond kunnen verzilveren?
Een safaritocht in Zuid-Afrika: wat is dat eigenlijk?
Voor wie naar Zuid-Afrika trekt, is een safaritocht vaak het hoogtepunt van de reis. Op slechts enkele minuutjes rijden met de jeep van het basecamp, sta je oog in oog met een troep leeuwen of volg je een kudde wilde buffels op weg naar een welgekomen waterbronnetje. Je probeert de zinderende ochtendhitte voor te blijven, maar in de zomer zal de zon je al snel bijbenen. Je rijdt mee in een robuuste Landrover Discovery of een uitgebouwde Toyota Landcruiser, wagens die letterlijk overal overheen kunnen rijden.
Een safari tour met gids boeken: enkele tips
Probeer op voorhand uit te zoeken of de lodge of camp waarmee je op safari gaat, een spotter meestuurt op de tocht door de bush. Die mannen zitten vooraan de wagen op een uitkijkstoeltje en kunnen binnen de minuut vertellen welke sporen ze vinden en of de kaka vers is of niet. Zo kan de gids zicht achter het stuur focussen op wilde verhalen, snedige weetjes en de jeep netjes besturen zodat je geen gedoornde takken in je smoelwerk geschoven krijgt onderweg.
Een andere handige tip voor bij het boeken van een safari, is proberen uit te vissen of je alleen in een voertuig zit of met vele andere toeristen. De beste plekjes zijn aan de randen van de auto, zo maak je betere foto’s en die kansen zijn groter als je niet sardiengewijs op elkaar gepropt zit.
Veel hangt ook af van welk park je in het Krugerpark bezoekt. Woont de Big Five er? Is er voldoende diversiteit in het landschap om ook cheeta’s of nijlpaarden te spotten? Meer informatie over de parken kan je hier vinden.
Goedkope vluchten naar Zuid-Afrika
Boek je vakantie naar Zuid-Afrika via deze link. Je betaalt geen cent meer, maar Soms Ook Heimwee krijgt een klein percentje, zie het als jouw manier om de blog mee te steunen! Geniet er van, Zuid-Afrika is echt de moeite waard.
Het Makalali Private Game Reserve: het mooiste park van het Greater Kruger Park
Een van de mooiste domeinen in Zuid-Afrika is het private game reserve van Makalali Lodge. Het is een private game resort in het westen van het Krugerpark, je moet dus het nationale park verlaten om hier binnen te geraken. Het domein is 26.000 hectare groot, plaats genoeg om in verloren te lopen dus. Het bevindt zich op een drie kwartiertjes rijden van Hoedspruit en is makkelijk te bereiken met de wagen.
Je baadt hier als ware je een echte oliesjeik in de luxe, omsingeld door dikke bush en hongerige dieren. Het zandweggetje naar de lodge is een safari op zich waar je met een portietje geluk al meteen een paar Big Five’s van je bucketlist mag schrappen.
Je kan in het camp genieten van een luxe-tent met een gemeenschappelijke eetruimte en zwembad dat je deelt met maximaal 2 andere gezinnen. Er wordt lekker voor je à la carte gekookt en als het weer mee zit, schuif je ‘s avonds aan voor een heerlijk geurende braai.
Iets goedkoper, maar daarom zeker niet minder stijlvol, is de Makalali Main Lodge. Je deelt het restaurant met meerdere guests, er zijn een 20tal kamers waar je lekker buiten kan douchen, een heerlijk bad nemen met zicht op grazende impala’s en felle baboons. Het buffet is uitstekend maar waar je natuurlijk echt voor komt zijn de legendarische safari’s die Makalali voorziet.
Een safari in het Makalali Resort
Op een drukke ochtend vertrekken er een achttal jeeps, elk voorzien met een chauffeur vol kennis en een ontzagwekkende spotter op de motorkap. Een team dat als geen ander sporen kan lezen en je oog in oog brengt met wilde leeuwen en listige jachtluipaarden. Wat de safaririt bij ons onvergetelijk maakte, was het ongelofelijke decor waar we ons na een half uurtje hobbelen bevonden: de machtige Drakensbergen als achtergrond bij een opkomende of ondergaande zon geven toch dat tikkeltje extra aan je wildlife foto’s. Makalali heeft ook een enorme vlakte – vrij zeldzaam in het Kruger park – waar de verscheidenheid aan wilde dieren een stuk groter is dan elders. Er zijn ook voldoende waterpartijen waar je de kwispelende oren en schalkse ogen van een groep nijlpaarden kan treffen. Met hun anderhalve ton de meest gevaarlijke – en op de mug na het meest dodelijke – dier dat je in de Zuid-Afrikaanse bush kan tegenkomen.
Het moment dat me het meest zal bijblijven van onze safari in Makalali, was toen onze spotter enkele gecodeerde handgebaren toverde, zonder verpinken van de auto sprong en de struiken in verdween. Over de walkie talkie had hij het stilletjes over “Khankankha”, wat Shangaan voor jachtluipaard is. Onze ogen blonken van verwondering en ik verstijfde ter plekke. Zouden we de prinsen van de bush, de Usain Bolts van het dierenrijk, dan eindelijk te zien krijgen? Tientallen minuten van stilte en staren in het ijle vlogen voorbij, tot de radio rood sloeg en de jeep in gang vloog. Een paar tellen later zaten we in het spoor van mama jachtluipaard met haar twee welpen.
Big 5: Welke dieren kan je zien op een safari in Zuid-Afrika
De dieren zijn het gebrom en de vormen van de bruingroene safari-jeeps die door hun land crossen stilaan gewend. Ze associëren dit niet met gevaar en zolang je dus als toerist gewoon blijft zitten en geen lawaai maakt, wat voor vele Westerlingen toch een uitdaging blijkt, doet het wildlife gewoon wat ze in het wild zouden doen. En jij maakt dat mee vanop de eerste rij.
Maar welke dieren kan je spotten op een safari in Zuid-Afrika?
Naast impala’s, giraffen, koedoe’s, zebra’s, baboons en vele honderden vogels zoals Zazu, is de kans dat je leeuwen, olifanten en buffels ziet vrij groot. Deze territoriale dieren zijn makkelijk op te sporen. Van de Big 5 is het luipaard het moeilijkst om te zien, omdat ze meesters van de camouflage zijn. Neushoorns verschuilen zich niet zo handig, maar doordat hun aantallen fel aan het slinken zijn door stropers, worden ze ook steeds moeilijker te spotten. Verder zie je nog jakhalzen en hyena’s maar moet je veel geluk hebben voor bushbabies, wilde honden of jachtluipaarden.
Dat ik deze safari ontzettend veel geluk had, koester ik mateloos. Het mooie aan een safari is dat je nooit weet wat er kan gebeuren. Maak je een kill mee? Krijg je een geboorte te zien? Zie je je lievelingsdier op jacht? Of maak je een magnifieke ontmoeting mee, waar enkel moeder natuur voor kan zorgen? En als het voor je neus gebeurt, voelt het een beetje als de lotto winnen. Niet dat ik ooit al de lotto won, maar door die jachtluipaarden bij ondergaande zon ben ik alleszins al voorbereid op moest het ooit gebeuren.
Onvergetelijk, would come again.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.