De Azoren. Negen eilanden telt deze archipel van Portugal: São Miguel, Santa Maria, Flores, Corvo, São Jorge, Faial, Terceira, Graciosa en Pico. Ik neem aan dat u, beste lezer, niet allemaal over een zeilboot en maanden tijd beschikt, dus is het kiezen geblazen.
Stel de vraag aan de gemiddelde Azoriaan en hij zal beweren dat zíjn eiland weldegelijk het mooiste is. Misschien hebben ze wel gelijk, want elk eiland heeft zijn eigen toppers: van vulkanen en watervallen tot verlaten baaien, zwarte rotsstranden of bloemenjungles.
Ontdek onze praktische reisgids van de Azoren
Laatste update: juni 2021
Quick menu: alle eilanden van de Azoren
De Azoren: welke eilanden bezoeken?
We wisten niet goed waar te beginnen en vonden online eigenlijk ook niet bijzonder veel informatie over de verschillende eilanden van de Azoren. Hieronder knutselen we een lijstje ineen met een overzicht van de 9 bewoonde eilanden en wat er zien en te doen.
Je kan de eilandengroep grosso modo in 3 groepen verdelen:
- Oost: São Miguel en Santa Maria
- West: Flores en Corvo
- Centraal: Pico, Faial, Terceira, São Jorge en Graciosa
GEHEIMTIP
Je eigen rondreis op de Azoren via Soms Ook Heimwee
Boek via deze link je rondreis op de Azoren. Niet twijfelen, doen!
Alle eilanden van de Azoren op een rijtje
São Miguel
- Zwemmen onder watervallen
- Ponta Delgada, hoofdstad van de Azoren
- Hiken naar bergmeren
- Sete Cidades, het panoramisch hoogtepunt
São Miguel kan je gewoon niet missen, want je vliegt er namelijk naartoe als je naar de Azoren wil. Ponta Delgada is zowat de hoofdstad van de Azoren, het ideale vetrek- en eindpunt van je rondreis op de eilanden. Het grootste eiland en toch rijd je op een kleine twee uur van de ene naar de andere kant.
Onvoorstelbaar hoe er op zo’n kleine oppervlakte toch gigantisch veel te beleven valt. Een absoluut hoogtepunt zijn uiteraard de eindeloze vergezichten aan Sete Cidades. Ook wie graag al eens een waterval nuttigt en houdt van fris plonsen, komt meer dan voldoende aan z’n trekken op São Miguel. Toppers zijn de watervallen Salto do Cabrito en Cascata do Porto Formoso of een van de vele natural pools aan de rotskust, zoals in Ponta da Ferraria. Wandelfanaat? Hiking trails genoeg, maar als we er eentje kunnen aanraden, is het de hike naar Lagoa do Fogo. Prachtig!
Ook ontspannen kan prima op São Miguel, want door de vulkanische activiteit zijn er overal op het eiland hot springs te vinden. De place to be is Furnas: heerlijk broebelen, de neuskriebelende eitjeslucht moet je er wel bij nemen. Daarnaast zijn er verschillende culinaire toppertjes te vinden: kraakverse vis, authentieke stoofpotten en knisperend seafood.
Flores
- Well-kept secret
- Bloemeneiland en overal groen
- Avontuur en sport
- Lees hier onze wintergids over Slow Travel in Flores
Het wordt stilaan zeldzaam, maar Flores – het bloemeneiland – is een van die eilanden dat nog kan tellen als een well-kept secret. Massatoerisme heeft zijn weg hiernaartoe nog niet gevonden en zal dat hoogstwaarschijnlijk ook nooit doen, want het eiland is geklasseerd als UNESCO Biospehere Reserve. Je kan je er dus wel al iets bij voorstellen, de natuur is hier zo puur en onschuldig als een pasgeboren babypoesje. Groen, groen, groen en overal weelderige bloemenbossen. Reusachtige watervallen, zoals die van Poço do Bacalhau waar het water van 90 meter hoog naar beneden keldert en opgevangen wordt in een glasheldere poel, ideaal voor een duikje.
Aanbod
Een campervan huren voor je reis in de Azoren
Via Yescapa kan je snel en gemakkelijk campers, mobilhomes of vans van andere particulieren huren. Dit is ideale manier om een lange roadtrip te maken als je zelf geen grote wagen hebt.
Meerdere hike trails kronkelen door de prachtige natuur van Flores, ook hier kan je dus prima wandelen. Mat je jezelf nog liever wat meer af op vakantie? Ga dan voor een canyoning avontuur of duik voor de kust naar het Papadiamandis scheepswrak uit 1944.
Het piepkleine eiland Corvo ligt op 45 minuten varen van Flores, dus is ideaal te combineren.
Weg van alles, de pure natuur in en niet vies van wat zweet en avontuur? Dan is de combinatie van de bloemeneilanden Flores en Corvo zeker uw ding!
Pico
- Machtige vulkaan
- Wijn proeven
- Whale watching
Centraal in de Azoren dobbert Pico island en torent het boven de andere eilanden uit met haar welbekende vulkaan Pico. Wie op het eiland belandt, kan er eigenlijk niet vertrekken zonder een poging te wagen om deze vulkaan te voet te bedwingen. Pittige hike en klauterpartij naar boven en al even inspannend naar beneden schuifelen, maar als de wolkensluier bovenaan even opklaart, word je beloond met de schoonste vergezichten op de Azoren.
Zoek je je avontuur liever op zeeniveau, kruip dan een jetty boot op en ga whale watchen! Pico is een ideale uitvalsbasis voor walvis- en dolfijn spotting tours, maar zeker niet de enige want de oceaan rond de eilanden wemelt van de wilde dolfijnen, potvissen en avec de la chance, een verloren gewandelde orka of blauwe vinvis.
Je kan ook met je hoofd in de wolken gaan zonder een ellendige voettocht naar boven, door je te wagen aan een wijnproeverij tussen de wijnranken op Pico. Het is een gekende wijnbouwregio, al eeuwenlang beschermen typische rotsmuurtjes er de wijngaarden.
Faial
- Stad Horta
- Hortensia’s, pure natuur en parken
- Maanlandschappen, ideaal voor prachtige foto’s
Als derde grootste mag Faial achter São Miguel en Pico in de rij gaan staan. Ze geven de eilanden graag kleurtjes voor het gemak, Faial wordt dus ook wel eens ‘the Blue Island’ genoemd door z’n typische hortensiastruiken. Vanuit Pico sta je er op een halfuurtje met de ferry, dus zelfs voor een daguitstap kan je dit prima combineren.
Als er iets Faial nog het meest typeert, is het zijn maanlandschap. Aan Capilinhos, het meest westelijke punt van Faial, zie je nog goed de restanten van de laatste vulkaanuitbarsting. De grond is er nog steeds bedekt in zwarte as, ideaal om te fotograferen.
Terceira
- UNESCO werelderfgoed in Angra do Heroísmo
- Prachtige landschappen
- Afdalen in een vulkaan
Het meest charmante stadje van de Azoren staat op Terceira: Angra do Heroísmo. Een havenstadje, gevuld met kleurrijke huizen en ravissante gebouwen in een prachtig decor van glooiende natuurlandschappen. Zo heb je ten zuiden van het stad het schiereiland met de Monte Brasil, een florerende vulkaankrater waar je prachtig naar de top kan wandelen voor schitterende uitzichten.
Nog meer vulkanische pret vind je terug in de Algar do Carvão, een uitgeholde vulkaan waarin je kan afdalen, met de kratermond boven je hoofd waardoor het zonlicht naar binnen glipt. De vulkanische activiteit op Terceira zorgt ook voor de grootste natural pool van de regio, Calheta dos Biscoitos. Het lijkt wel alsof de oceaan hier in en uitademt in een uit de rotsen gehouwen zwembad.
Santa Maria
- Zonnebaden op het strand
- Rode woestijn
- Kranige rotspartijen
De Azoren zijn geen typische zon-zee-strand bestemming, tenminste als je hieronder parelwitte stranden met fijn zand verstaat. Op één uitzondering na: Praia Formosa, het enige witte zandstrand van de Azoren ligt op Santa Maria. Op mooie zomerdagen en in het weekend is het vaak druk, want het is een populaire trekpleister voor de locals om te gaan zonnebaden en plensen. Daarnaast staat Santa Maria nog bekend om haar rode woestijn – Barreiro da Faneca. En net zoals de andere eilanden kan je hier ook niet naast het vulkanisch verleden van de eilanden kijken. De Ribeira de Maloás is bijvoorbeeld een bijna magische, verticale rotsformatie, ontstaan door contact van het koele zeewater met kokende lava, en heeft daarbovenop ook nog eens een majestueuze waterval in petto.
Graciosa
- Witte huisjes en windmolens
- Wellness & spa
- Vulkanische grotten
Het witte eiland van de Azoren, herkenbaar door z’n witte huisjes en windmolens die er ooit neergeplant werden door enkele Vlaamse kolonisten. Ze noemen Graciosa dan ook wel eens de broodmand van de Azoren door de grote export van graan naar de rest wereld lang geleden.
Ook hier kan je profiteren van de vulkanische activiteit: wellnessen in het Carapacho spa complex, badderen in een van de vele tidal pools of op ontdekking gaan in vulkanische grotten.
São Jorge
- Ambachtelijke kaas
- Het beste sea food
- Surfen in een natuurreservaat
Wie São Jorge zegt, zegt kaas. Gebaseerd op een oud Vlaams recept, wordt hier heerlijke, ambachtelijke kaas gedraaid en proeven doe je dan ook liefst zo dicht mogelijk bij de bron. Een andere culinaire topper waarvoor je naar dit eiland moet gaan, zijn de verse ‘clams’, recht uit de zee op je bord. De kusten van São Jorge zijn de ideale biotoop voor deze kleine schaaldiertjes om uit te groeien tot sappige hapjes.
Het natuurreservaat is tevens een waar walhalla om je al surfend en op een bodyboard uit te leven op de golven.
Corvo
- Kleinste eiland
- Ideaal voor een dagtrip
- bird watching en fietsen
Corvo is het kleine broertje van Flores in de westelijke Azoren. Het is het kleinste eiland en telt maar een kleine 400 inwoners. Charmant ding dus, maar voldoende om hier even te dagtrippen en niet perse te overnachten.
Hoe rondreizen op de Azoren: vliegtuig of ferry?
Vanuit Brussel kan je rechtstreeks vliegen naar de Azoren en land je op Ponta Delgada, São Miguel. Sla dit hoofdeiland zeker niet over, want het heeft veel te bieden en combineert heel wat dingen die de Azoren te bieden hebben.
Tickets vind je al vanaf 60 euro!
Boek via ons goedkope vluchten naar de Azoren
Look no further, via deze link heb je de goedkoopste vluchten uit België naar Sao Miguel, Azoren.
Hoe verplaats je je tussen de verschillende eilanden op de Azoren?
Om je tussen de verschillende eilanden te verplaatsen, heb je twee opties. Je kan enerzijds korte binnenlandse vluchten nemen met SATA – Azores Airlines. Niet bijster goedkoop, niet overdreven duur. Het is makkelijk reizen, er vertrekken verschillende vluchten per dag en je wipt snel van het ene naar het andere eiland. Nadeel is dat je soms om de wat meer afgelegen of minder populaire eilanden te bereiken, moet vliegen met tussenstops. Daar verlies je dus wel wat tijd mee.
De andere optie is met de ferry. Afhankelijk van het seizoen, worden de eilanden bijna dagelijks bediend en kan je een fijne boottocht maken op de Atlantische Oceaan, terwijl je je vergaapt aan de prachtige Azoorse kusten en met wat geluk hier een daar een dolfijn omhoog ziet tuimelen. Atlanticoline vaart heen en weer tussen de 9 eilanden van mei tot en met september. Deze manier van reizen duurt uiteraard wat langer en in het laagseizoen worden sommige delen niet of weinig frequent bediend. Plan dus op voorhand wel even welke eilanden je wil bezoeken en check of dit uitkomt met de ferry schema’s.
Het is dus redelijk evident reizen tussen de verschillende eilanden, maar keuzes maken is wel nodig.
Onze tips voor je vakantie op de Azoren:
- Neem je tijd om São Miguel te verkennen, onmiddellijk wanneer je landt of op terugweg naar huis.
- Focus je eerder op een eilandengroep. Doe bijvoorbeeld de combinatie São Miguel – Flores – Corvo of São Miguel met enkele van de centrale eilanden. Als je niet te gek wilt doen, kan je op São Miguel blijven en een uitstapje maken naar Santa Maria.
- Je hoeft normaal gezien – zeker in mei of september – niet lang op voorhand je vluchten of boottochten te boeken, het aanbod is groot genoeg. Hou je planning flexibel, leef gewoon mee met het ritme van het eiland en vooral het klimaat, dat durft al eens gekke sprongen te maken.
- Ben je jonger dan 30 jaar, overweeg dan om een Interjovem Card te kopen, zeker als je de ferry gaat nemen. De aankoopprijs haal je er al uit na 1 retourtocht met ferrymaatschappij Atlanticoline en je krijgt er op alle eilanden heel wat kortingen en voordelen mee.
- En vooral: pak je tijd voor elk eiland. Je hoeft heus niet elke parel gezien te hebben, more or less zal je overal wel van het ware, schone, groene hart van de Azoren kunnen proeven.
- Neem een goeie reisverzekering voor je naar het buitenland vertrekt!
Weetjes over de Azoren:
- De Azoren vroeger de Vlaamse eilanden genoemd werden: in de 15e eeuw werd de archipel gekoloniseerd door Vlamingen en Portugezen. Je vindt de invloeden hiervan nog steeds terug in de typische windmolens en bepaalde gerechten zoals de befaamde São Jorge kaas.
- De laatste vulkaanuitbarsting was in 1957 en bleef meer dan een jaar aanhouden. Hierdoor werd Faial ineens bijna 3 vierkante kilometer groter dan voorheen.
- Pico betekent in het Portugees letterlijk ‘top’ en is met zijn 2.351 de hoogste berg van Portugal.
- Op Terceira houden ze nog folklore stierenkampen, ‘tourada a corda’, waarbij stieren door de nauwe straatjes van de dorpen bulderen.
- Vinho verde is zo wat de cava of prosecco van de Azoren, maar sprüdelt wat zachter op je tong. Gelijk half-en-halfkes, maar dan nóg beter.
- In 1984 doorkliefde de laatste harpoen het vel van een uit de kluiten gewassen walvis voor de Azoriaanse kust. Walvisvangst was eeuwenlang een belangrijke bron van inkomsten voor de Azoren, de ganse bevolking werkte samen om deze reuzen van de zee te vangen en te verwerken voor consumptie, cosmetica en de chemische industrie.
Vluchten naar de Azoren voor slechts 60 euro
Het is de moment als je wil boeken. TUIfly vliegt voor een luttele 60 euro naar Ponta Delgada op Sao Miguel.
De vlucht duurt nog geen 4 uur vanuit Brussel. Voor je het weet zit je in het midden van de oceaan!
Meer lezen over de Azoren?
Steek hier je neus op en ontdek onze tips voor de Azoren: waar te slapen en te eten, wat je zeker niet mag missen op Pico en São Miguel en waar je de meeste walvissen kan spotten.
- Azoren reistips: de best verstopte eilanden van Europa
- Een praktische gids voor de Azoren
- Tips: slapen en eten op São Miguel en Pico
- Walvissen en dolfijnen spotten op de Azoren
- De mooiste watervallen van de Azoren
Reizen in Europa: easy!
De Azoren lijken subtropische eilanden, weggezwommen uit een andere wereld, maar je bent wel degelijk nog altijd in Europa. Je hoeft dus geen visum of internationaal paspoort aan te vragen om er naartoe te reizen. Heerlijk eenvoudig toch, reizen binnen de Europese Unie.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.