‘Moe zijn kunnen we toch ook op een strand onder een parasol?’ was steevast mijn antwoord wanneer mensen ons baby-nieuws trachtten te counteren met ‘enne, ‘t zal wel gedaan zijn nu met reizen zeker?’.
Vol verwachting – letterlijk – voor ons nieuwe avontuur droomde ik al van die kleine tenen naast ons in het zand, rugzak op de buik en baby slapend op onze schouders, in slaap gewiegd onder de schaduw van een palmboom. Reizen met een baby, easy-peasy toch?
Echt moeilijk is het niet, dat kan ik je wel vertellen. Maar het durven is iets anders. Want na de blijde intrede van onze zoon, sloop er tegelijk meteen iets nieuws in mezelf: de bezorgde moeder. En plots werd toch alles nét iets anders en minder onbezonnen. Een lange vlucht, sure, maar wat als hij nu écht 14 uur aan een stuk gaat huilen? Op hotel, heerlijk, maar hoe kan je daar tutjes steriliseren? Zalig, een bamboe hut op het strand in Bali, maar hoe vermijd ik een hart attack telkens ik een mug zie zoemen rond de wieg die sowieso KILO’S MALARIA BIJ HEEFT EN SCHORPIOENEN EN VERKOPEN ZE OOK POEDERMELK EN WAT ALS JAMAAR IK WEET TOCH NIET OF DAT SLIM IS EN…
Leestip: Ontdek de mooiste en kindvriendelijke boetiekhotels van Europa
Enfin, moeilijk is het dus niet. En over dat durven: laat mij onze ervaringen & bescheiden advies delen waarom reizen met een bébé helemaal oké is. Waar naartoe op reis met een baby? Wij testten deze zomer enkele babyproof bestemmingen & concepten uit en verzamelden alvast de eerste stempeltjes op dat blinkend nieuwe Kuifjes-paspoort van de nieuwste Soms Ook Heimwee-telg Sue.
Waarom reizen met een baby?
Het is een vreemd hormoon, eentje dat niet in de zwangerschapscursus stond: de nestdrang. Thuis wordt een veilige haven, het is er knus en gemakkelijk. Van reisduif naar legkip, zo voelde ik mij die eerste weken.
En toch wist ik dat we weer moesten vertrekken. Niet alleen om Yannicks jeukende tenen te stillen, maar omdat dit is wat we zo graag doen en er zo naar uitkeken om Sue mee de wereld te laten zien. Het gaf mij stress en tranen en toch trokken we er na 4 maanden voor de eerste keer eropuit. Als ik achteraf bekeken kan samenvatten wat ik zo waardevol vond aan reizen met een pasgeborene, was het leren loslaten van ons routineus nest. Eens je vertrekt, volgt de rest wel. Een mindere nacht of paar dagen koorts op vakantie zijn niet het einde van de wereld. Een baby lacht even vrolijk of huilt even hard op honderden kilometers van thuis.
Misschien wel een van de fijnste dingen aan reizen met een baby: people love babies! Overal word je begroet met kneepjes in die bolle wangetjes, ‘koetsjie-koetsjies’ in elke taal en glimlachende behulpzaamheid. Je krijgt meestal voorrang in luchthavens of wachtrijen en bemoedigende blikken wanneer het even lastiger gaat.
Reizen is natuurlijk echt wel anders. Het is genieten op de klok, het is minder kunnen en meer plannen, en dat op een bedje van slaaptekort. Uiteindelijk maakt het die eerste maanden zelfs niet zoveel uit waar je heen gaat, aangezien echt veel van de bestemming zien of proeven niet altijd lukt.
Waar naartoe reizen met een baby?
Eerlijk is eerlijk: de babyproof bestemming bestaat niet. Want je kan best overal heen met een jong kind, of het nu Thailand, Abu Dhabi of Jordanië is, het is maar hoe avontuurlijk je zelf ingesteld bent. Overal ter wereld worden kinderen geboren en groot gebracht, dus het jouwe overleeft er vast en zeker ook. Wanneer je nadenkt over op reis gaan met een baby, stel je jezelf beter de vraag: wat voor reis wil ik maken? Gaan we chillen met drie paar billen onder een parasol, met een all-in ober die kleurrijke drankjes tot aan onze strandstoel serveert? Kruipen we samen onder de sterren in een grote tent en zien we samen de zon opkomen tussen het ochtenddauw (zonder daar een wekker voor te hoeven zetten, leve het ouderschap!)?
Waar rekening mee houden bij het boeken van je reis?
Uiteraard houden bepaalde bestemmingen een bepaald gezondheidsrisico in voor kleine kinderen. Zo hielden wij rekening met actieve malariagebieden en schrapten deze alvast van onze wishlist. Ook een te groot uurverschil vonden we nog net iets te spannend die eerste zes maanden, terwijl we net aan zo’n lekker slaapschema & structuur gewend waren thuis. We hoopten op vakantie ook een beetje te slapen, dus mikten we op max. een uur of 4 verschil met thuis.
Wanneer je reis met baby boeken?
Nog een gouden tip: zwanger en vastberaden in die eerste maanden een eerste reis te maken met je baby? Durf gerust die reis al te boeken voor de geboorte, mits goede annulatieverzekering bijvoorbeeld. Je kan ook makkelijk achteraf nog aan de airline doorgeven dat er een baby zal meereizen van zodra je de naam & geboortedatum weet. Sowieso heb je het voordeel dat je niet last-minute nog moet boeken, vaak duurder & de keuze beperkter, maar ook omdat vluchten vergelijken en hotels uitkiezen niet echt in een dagplanning met baby blijkt te passen. Trust us – het is echt waar wat ze zeggen, schrap die rust maar uit moederschapsrust – tijd en energie om een reis te plannen vind je niet snel terug tussen pampers en gebroken nachten.
En zo kwamen wij in de zomer van 2022 terecht in achtereenvolgens: een poepsjieke all-in in Antalya, een glamping in de Vogezen, een huisje in Sancerre in Frankrijk, een huisje-met-vrienden in Noord-Portugal en op een catamaran in Lissabon (heh?). Reizen met baby, het zal wel wezen!
Met een baby in een luxe all-in Antalya in Turkije
Onze aller-aller-eerste trip met baby Sue werd er eentje van het gemak en comfort. Een spannende start en moeilijke eerste weken leidden ons naar het minst beproefde concept van Soms Ook Heimwee: de all-in-talya. No judgement, gewoon niet echt ons ding, maar na uren dwalen op de Maps en Flights van mr. Google waren we plots verkocht. We twijfelden nog lang over een roadtrip door Californië (véél te duur! – of toch als je 2 weken op voorhand denkt te vertrekken) of luieren aan een Thais strand (véél te gevaarlijk! – dixit Sjef Logistiek), we waren vastberaden om er iets ‘speciaals’ en ‘vér!’ van te maken. Het gouden compromis: beetje chique gaan doen in Turkije. Buiten Europa en net tropisch genoeg.
Decadent zegt u? Misschien wel, maar dat voelde even welverdiend. Via TUI boekten we een 7-daagse reis naar Paloma Finesse in Antalya, een xxxxx-sterren hotel met 6 restaurants, beach bar, wildwaterparadijs en zon-zee-strand. Als all-in-kersje op de taart kozen we voor een ‘swim-up-room’, met quasi privé-zwembad aan de kamer. Beetje zwemmen tot in je bed zeg maar. Wat is dat zijn geld waard geweest, want tijdens ochtend, middag en namiddag-dutjes (jot, zo’n kleine baby slaapt heel veel) konden wij onbezonnen plonzen onder de gloeiende Turkse zon.
‘s Ochtends en ‘s middags schoof Sue lekker mee aan bij het buffet of in het restaurant, nog een voordeel aan een all-in hotel: je kan op op elk uur van de dag iets smikkelen of drinken, zonder je ver te moeten verplaatsen. Tutje vergeten? Snel op je sletsen terug naar de kamer – easy. ‘s Avonds wiegden we Sue soms eerst in diepe slaap in de kamer en trokken we met een zoemende ruis-speaker in de koets naar een rustige hoek in het restaurant. Een zware nacht spoelden we al eens door met room-service pizza met friet en Netflix op ons terras.
Een week niksen is niet helemaal waar in een all-in hotel, want je krijgt je dag er best snel gevuld: elke dag een andere cocktail testen, mensen kijken aan het buffet, kwaaie blikken werpen naar de handdoek-leggers, of schaamteloos meedoen met water-fitness-meets-zumba en avondshow ‘dancing on ice’. En toch waagden we ons een dagje buiten het hotel, op uitstap naar Side. De stoffige local bus op voor 1 euro in 34 graden, Sue vond het allemaal prima en deed plichtsbewust zijn ogen dicht voor al het moois onderweg. Ik deed hetzelfde en dacht: yes, niets moeilijk aan inderdaad.
Glamping met een baby in Vogezen & Sancerre en Cernoy-en-Berry aan de Loire in Frankrijk
Glamping zou beter kamperen met een sterretje heten als je het ons vraagt. Da’s kamperen met een tikje meer comfort, terwijl je nog steeds steeds koude tenen krijgt ‘s nachts, de buren hoort snurken en in het midden van de nacht uit je slaapzak moet murwen om pipi te gaan doen met je billen in het natte gras. Maar wel de ideale formule om met een baby de natuur in te trekken. Wij gingen deze zomer blinken met onze gele Major Bell tent van Autentic in de Vogezen en aan de Loire. Een tent van 70 kilogram voor 12 personen in de koffer duwen om met z’n drietjes te kamperen? Zeker weten! Lekker veel ruimte voor alle baby-zooi – het kind blijkt een grotere valies te hebben dan wij twee samen -, een verschoon station, baby-bed, buggy en rondwandel-wieg-plaats voor lastige nachten.
Onze eerste nachten brachten we door in het idyllische Bitche, de ongelukkig gekozen naam doet dit hoog-Franse dorp geen eer aan. Een simpele camping aan een groot meer en militair domein, een succesformule voor een eenvoudig weekend kamperen met vrienden. Ploeteren in het meer terwijl de nepkogels en granaten door het water klieven, zalig toch?
Daarna zetten we onze toch verder naar een charmante torenwoning in Cernoy-en-Berry, in het land van de Sancerre wijn. We zetten een heuse glamping op in de jardin du maison, heerlijk verkoelend voor de zwoele zomernachten. Overdag ook het uitverkoren speelterrein van de een- en drie-jarige reisgenoten: flapje open, flapje toe, en springen op dat bed. En wij? Lekker gerust aan de rosé, santé!
Gezellig huisje in de bergen & aan zee in Noord-Portugal
Stilaan verloren wij ons hart aan Portugal en haar eilanden. Na Porto, de Azoren, Lissabon, Nazaré, Alentejo en de Algarve, trokken we dit jaar naar het hoge noorden van Portugal, zo’n 100 kilometer ten noorden van Porto en op een halfuurtje van de grens van Spanje. Tijd om de familie-formule bij uitstek uit te testen: het huisje met zwembad! Casa Lia da Pôrta, een pareltje verrezen uit een hoop oude stenen en paardenmest, gaf ons alles wat een gezelschap met kinderen nodig had: een uitzicht om u tegen te zeggen, een keuken met blender en kinderstoel, een babybadje en speelgoed, een eettafel met zicht op zwembad en een à volonté wijnkelder. Elke dag BBQ’en, ‘uitslapen’, krekels tellen en de warme dag in de koele nacht zien zakken aan de horizon: veel meer hoeft dat niet te zijn.
Op het heetst van de dag en na de obligatoire dutjes was er op een halfuurtje tot uurtje rijden voldoende verstrooiing om ons nu ook weer niet opgesloten in de vierkante meters rond het huis te voelen. Zo was er op een kwartiertje een geweldig geheim, maar geliefd onder locals, plekje aan een rivier waar families & vrienden hun picknickdeken uitstalden en zwempak aantrokken. Andere aanraders zijn de zee vlakbij in Viana do Castelo en Vila Praia de Ancora.
Leestip: de beste plooibuggies om mee te pakken op een vliegvakantie
Remote werken in Sétubal & met de catamaran langs Lissabon in Portugal
Copy-paste het recept van hierboven maar voeg hier nog aan toe: uw (schoon)moeder! Heerlijk om een full-time babysite mee te hebben op reis, dan kan je al eens een uitstapje met twee maken terwijl de oppermoeder op het nest blijft.
Zo gingen wij in een heerlijke BnB in Sétubal, het mooie zuiden van Lissabon, een beetje het toevluchtsoord van rust voor de Lissabonees die de drukte van de stad wil ontvluchten. Dat is zoals een Antwerpenaar die al eens graag langs het antitankkanaal wil gaan fietsen in de buurt van Brasschaat. In Sétubal is er overigens een uitstekend wijnfestival in de zomer, een leuke tip.
Op de koop toe krijg je dan ook de mogelijkheid om met de catamaran langs de havenmond van Lissabon een verjaardag van een goede vriend te vieren. Heerlijk, de zon zien zakken op het gewieg van de ruige Thaag die traag naar de oceaan kabbelt.
Reisadvies om te reizen met een baby
Lijstjes, lijstjes, wie houdt er niet van! Onze ultieme reistips om te reizen met een baby, we presenteren ze graag op een beknopt blaadje. Neem ze ter harte of laat ze links liggen, wij hadden er so far de eerste 6 maanden redelijk wat plezier aan:
Vliegen met een baby
- Probeer vluchten te kiezen die tijdens dutjes-tijden vallen, een slapende baby is makkelijker dan eentje te entertainen
- Voorkom ook zo veel mogelijk dat je laat ‘s avonds of ‘s nachts op je bestemming nog moet toekomen. De weg van het vliegtuig naar de accommodatie is altijd langer dan verwacht, de vriendelijke vrouw van de Airbnb wilt graag nog elke steen van het huis tonen, en jij moet nog een plek zoeken voor al dat babyspul dat je soms plots in het midden van de donkere nacht nodig hebt.
- Naast alle baby essentials en reservekleertjes in maatjes 56 of 68, denk ook aan een reserve-outfit voor jezelf. Wij spreken uit ervaring dat een volledig overgegeven fles melk je t-shirt best nat maakt.
- Een vliegtuig is één groot white-noise toestel: wij zagen meer baby’s vredig slapen dan krijsen, dus dat komt mééstal wel goed. Het rustig heen en weer schudden en trillen bleek wonderwel ideaal voor rustige vluchten voor jong & oud.
- Zie je lege stoelen op de vlucht? Vraag dan lief aan de stewards of er gewisseld kan worden zodat jullie een vrije plek hebben voor de baby. Makkelijk voor snelle verschoonsessies of als uw eigen arm begint te slapen onder al dat dutjesgeweld.
Wat inpakken op reis met een baby
- Babyfoon (& camera, wij gebruiken deze handig wifi camera) of download de babyfoon app, zodat je gerust nog buiten kan zitten ‘s avonds wanneer de baby ein-de-lijk slaapt. Tip: een simpele, oldschool babyfoon bleek het handigst dan de duurdere wifi-modellen wanneer het signaal maar zo-zo is
- Voldoende poedermelk van je eigen merk, zowel in hand- als checked bagage.
- White-noise speaker voor in de koets: ideaal voor dutjes op luidruchtige plekken zoals restaurants en beach bars.
- Flesborstel & afwasmiddel, makkelijk op hotel!
- Schilderstape & vuilzakken om de slaapkamer te verduisteren
- Deryan travel tent als reisbedje: lekker compact en ideaal ook voor dutjes op het strand of in het bos, lekker mug & beestjes vrij.
- Compacte buggy zoals de Joolz Aer, die je quasi als schoudertas over je arm kan zwieren en als handbagage mee op het vliegtuig kan
Wat zeker niet meenemen op vakantie?
- Pampers, vochtige doekjes: dat verkopen ze overal en vaak goedkoper dan in België
- Warme bestemming gekozen? Ga dan voor body’s, body’s en body’s en misschien 1 truitje of broek.
- Controledrang: sit back, relax & enjoy the view!
Leestip: de leukste 10 citytrips van Europa of Slapen in cabins en luchtbellen in België