Reisgids Taghazout: Surfers’ Paradise en het verborgen juweel van Marokko

taghazout in marokko bezoeken
taghazout in marokko bezoeken

Als de woorden ‘eindeloze zomer’ een GPS-coördinaat zouden hebben, dan zou die je linea recta naar Taghazout in Marokko leiden. Dit Marokkaanse dorp is zo laid-back dat zelfs de palmbomen er uitzien alsof ze onderuitzakken in een hangmat. Niet verwonderlijk dus dat surfers van heinde en verre hier neerstrijken voor hun fix aan dopamine op plank.

Maar Taghazout en Marokko is veel meer dan een surfparadijs, het is de ideale vakantiebestemming voor mensen op zoek naar rust, jonge gezinnen die een vleug cultuur aan hun huishouden willen toevoegen of avonturiers die het niet zo hebben voor all-in resorts allerhande. 


Maar hé! Voor je wetsuit begint te knellen bij het idee alleen maar met andere boardheads te socializen – fear not! Er is meer te ontdekken onder de Marrokaanse zon in dit Instagram-waardige plaatsje met zijn funky muurschilderingen en geiten die acrobatisch balanceren in arganbomen. Let’s go!

Lees ook: Imsouane is een van de leukste surfdorpjes in Marokko

Marokkaanse Magie aan de kust

Op het ritme van kabbelende golven die delicaat tegen strandhamammetjes klotsen, geeft Taghazout iets prijs wat gewone vakantiebrochures vaak overslaan – een organisch ontspannen vakantiegevoel dat niet gepolijst hoeft te worden voor glossy pages shine. Taghazout roept beelden op van zonovergoten stranden met relaxte surfers tegen een backdrop van ruwe berglandschappen. Maar tussen de surfsessies door valt er nog meer te ontdekken! Trek je meest comfortabele slippers aan; we gaan samen het ongerepte pad langs. Huur een huurwagen en ontdek zelf de vele baaitjes en verlaten stranddorpjes voor de hele Marokko experience. 

Doe de wandeling vanaf Tamraght tot in Taghazout

Taghazout Agadir roadtrip
Marokko Taghazout

Begin je tocht in het naburige dorpje Tamraght. De ochtenddauw kust nog zachtjes de kobaltblauwe huizen terwijl ezels nonchalant hun weg vinden door smalle straatjes. Voet bij stuk houden langs eeuwenoude routes deed me denken aan bezoekjes aan Dobrota in Montenegro of de woestijnavonturen in Tunesie

Bezoek Souk El Had – Agadir’s kleurrijkste markt

Menig Marokkaans avontuur leidt naar de souks en Agadir’s Souk El Had onderscheidt zich als een kleurrijk labyrint waarin handelaars hun waren prijzen zoals AC Milan fans voetbalscores. Hier scoor je jouw souvenir-goal zonder buitenspel te staan! Maar pas op voor de sjacheraars en haal je onderhandelskills goed boven. Een souk staat voor sjofele marktkramen bedekt met laagjes stof, wriemelen door mensenmassa’s terwijl de geuren van duizenden kruiden je zintuigen doordrenken. Souk El Had is de grootste markt van Marokko!

Paradise Valley – Waar de Atlas de rust omhelst

Vallee du Paradis Marokko
Vallee du Paradis Marokko

De glorieuze groene spleet tussen bergen bekend als Paradise Valley nodigt uit tot canyon springen of gewoonweg zen worden naast kristalheldere poelen. Paradise Valley ligt een tiental km van Aourir. Vanaf Taghazout of Agadir doe je er een dik uur over per auto.
Als La Cabane onze Belgische vlucht was uit het alledaagse leven dan is dit Eden onze rustige tuin om te onthaasten.

Surfer’s Galore! Tips voor de sierlijke surfer en de strandstuiteraar in Taghazout

surfkamp taghazout
surfkamp taghazout

Tijgers van Taghazout, natuurlijk kan je hier… surfen! Of je nu sierlijk over water glijdt of eerder doet denken aan Bambi op ijs; de vriendelijke local wave-gids staat klaar om je techniek te finetunen (of simpelweg foto’s te maken voor het thuisfront). Surfen in Taghazout is een must-do voor iedereen die zijn zoute zeebenen wil testen. Of je het nu hebt over point breaks of het board voor de eerste keer aanraakt, de golven wachten geduldig op jouw heldendaad. Surfles nodig?: Zeg maar “ja” tegen een lesje bij Taghazout Surf Waves, een internationaal surfkamp. Gevestigde instructors kunnen elk houterig haasje in een elegante dolfijn transformeren.

surfen in taghazout
Heerlijk surfen in Taghazout, foto van Andri Klopfenstein

Enkele fijne surfkampen in Taghazout:

  • Amayour Surf Hostel: Bekend om zijn leuke en flexibele sfeer. Ze bieden ook de mogelijkheid om een dag surfen in te wisselen voor een uitstapje naar Paradise Valley​​.
  • All Ride Surfer: Gelegen in Tamraght, Taghazout Bay, biedt dit kamp pakketten aan voor complete beginners. Het kamp bevindt zich in een gedeelde villa met uitzicht op de baai​​. Kost rond de 1000 euro voor 7 nachten.
  • Adventurekeys: Dit kamp biedt een alles-inclusieve leer-om-te-surfen ervaring in Taghazout. Ze richten zich op kleine groepsgroottes voor gepersonaliseerde aandacht en maximale vooruitgang​​. Paketten beginnen vanaf 500 euro

Waar verblijven in Taghazout?

Van budget hostels tot boho-chique privévilla’s—preboeken is altijd slim in deze regio. 

Taghazout trekt nu een bont gezelschap van globetrotters naar zijn zonnige en nonchalante kuststreep. Verscholen tussen de ruige heuvels en de kabbelende Atlantische Oceaan biedt dit knusse dorpje een mooi toevluchtsoord met charmant witgekalkte huisjes en uitnodigende patio’s. 

Wat betreft logeeradressen varieert het aanbod hier van easy-going gasthuizen en B&B’s voor de zwevende zielen tot recent opgetrokken resorts die luxe beloven buiten de directe dorpsomhelzing – elk met hun unieke vibe. En wie had gedacht dat all-inclusive genieten in Taghazouts gelederen zou treden? Vijf jaar terug niet, maar vandaag is het zonder blikken of blozen werkelijkheid geworden.

Munga Boutique hotel Taghazout
Het heerlijke Munga Boutique hotelletje in Taghazout

Hier zijn enkele van onze favoriete adresjes. Op AirBnB vind je al gemakkelijk een fijn flatje of gezellig appartementje aan het strand voor 80 euro per nacht.

Ontdek het lekkere eten van Marokko

markt marokko Souk El Had d'Agadir

Voor zij die bereid zijn verder dan hun handdoekrandje te kijken, presenteert Taghazout zich als een schatkamer aan authentieke eetplaatsjes waar tajines sudderen als ware geursonnetten. Soms bevind je je temidden  kruidenhopen waar lachende marktkramers rijkelijk morsen met specerijen en arganolie. Hier zijn enkele van de lekkerste gerechten die je kunt vinden in Taghazout:

  • Tagine: Dit is een klassiek Marokkaans gerecht dat langzaam wordt gekookt in een speciale kleipot, bekend als een tagine. Je vindt verschillende varianten, waaronder tagines met kip, lam, vis of groenten, allemaal rijkelijk gekruid.
  • Couscous: Een andere Marokkaanse specialiteit, couscous wordt vaak geserveerd met groenten, kip, of lam, en is gekruid met een mix van specerijen.
  • Harira: Deze rijke en hartige soep, vaak geserveerd tijdens Ramadan, is gemaakt met tomaten, linzen, kikkererwten, en vlees, en wordt op smaak gebracht met een verscheidenheid aan kruiden.
  • Zeevruchten: Vanwege de ligging aan de kust, biedt Taghazout ook een scala aan verse zeevruchten. Gegrilde vis, calamari, en garnalen zijn populaire keuzes, vaak geserveerd met citroen en kruiden.
  • Muntthee: Hoewel dit geen gerecht is, is Marokkaanse muntthee een essentieel onderdeel van de eetcultuur en wordt vaak geserveerd na de maaltijd.
  • Pastilla met Zeevruchten: Dit is een unieke draai aan de traditionele pastilla, een bladerdeegtaart gevuld met zeevruchten in plaats van de gebruikelijke kip of duif.
  • Bastilla: Een traditioneel Marokkaans bladerdeeggerecht, gevuld met een mengsel van kip, amandelen, eieren en specerijen, allemaal bedekt met een laagje poedersuiker en kaneel.
  • Mechoui: Dit is langzaam geroosterd lamsvlees, vaak gekruid met een mix van traditionele Marokkaanse kruiden.

Top 12 praktische tips voor een vakantie in Taghazout

  1. Surfs Up: Zelfs als je nog nooit hebt gesurfd, pak dan die kans—de golven zijn ideaal voor beginners en pro’s. Klop eens bij reisorganisaties als BoardX of Surfblend.
  2. In Berberdorpjes schuilt wijsheid in stilte; luister goed naar verhalen die traditioneel worden verteld. Durf er op af te gaan, ze zijn het bezoekje waard
  3. Op culinaire safari moet Harira soep absoluut geprobeerd worden.
  4. Blijf gehydrateerd onderweg; kraakverse jus d’orange vind je op elke hoek.
  5. Vervoer binnen handbereik dankzij Aladdin’s tapijt… grapje! Een taxi werkt ook prima.
  6. Afdingen mag kunst genoemd worden hier; begin bij halve prijs en vind middenweg met flair.
  7. Heb altijd wat cash paraat; pistachenootjes wachten niet op PIN terminals!
  8. Investeer in goede sunscreen én lippenbalsem want woestijnwind kent geen genade.
  9. Na watersports komt waterpret: hamams bieden soelaas voor vermoeide spieren (noem ons gerust wellness-junkies).
  10. Scooters bieden vrijheid; huur er eentje om verborgen strandjes mee te verkennen.
  11. En vergeet niet af en toe stil te staan bij fenomenale sterrenhemels—soms brengt zelfs heimwee geen mooiere nachten. Bijna zo mooi als die keer in Tenerife.
  12. Breng een bezoekje aan Imsouane als je de golven in Taghazout uitgesurft bent!

Dus daar ga je dan – klaar om golfgebonden memoires op Taghazout te schrijven of lidmaatschap aan te vragen voor de vele  idyllische oases die de regio rijk is.

By Yannick

Wereldreiziger, designer en fotograaf. Springsteen fanboy en zaalvoetbalkeeper. Daarnaast doe ik marketing bij madewithlove en ben ik het bonkend hart achter Soms Ook Heimwee