Latte, cappuccino, flat white? Hartstikke lekker, maar om koffie écht te leren kennen moet je verder kijken dan je hippe koffietent of keukenapparaat. Jouw oppeppende kopje bruine drank begon zijn reis tussen jungle en vulkanen, met uitzicht op hoogvlakten en bergketens. Die koffieplanten groeien met uitzicht waar reizigers hun schaarse vakantiedagen graag mee vullen. In Guatemala of Ethiopië bijvoorbeeld. Wij delen vijf koffielanden die je geproefd én bezocht wilt hebben. Lezend en koffie drinkend vanaf je eigen bank, of tijdens een avontuurlijke reis naar exotische oorden.
Koffieland Guatemala
Ingeklemd tussen Mexico, Belize, Honduras en El Salvador liggen de vulkanen, koloniale stadjes, jungle en meren van Guatemala. Een droombestemming voor avontuurlijke reizigers en koffiefijnproevers. Het klimaat op de hoogvlaktes met rijke vulkanische grond en mistige ochtenden is perfect voor koffieplantages. Hier op de steile hellingen groeien aromatische koffiebonen, misschien wel de beste ter wereld. Lokale boeren zorgen voor de bonen tot ze geoogst en gedistribueerd kunnen worden. Tussen het koffie proeven door bezoek je andere highlights van Guatemala. De kleurrijke stad Antigua is het koffiemekka van het land. Hier vind je in elke straat wel een barista of koffiebrander. Of bewonder de vulkanen aan de oever van het spiegelende Lago de Atitlán en veel ander natuurschoon.
Koffieland Colombia
Daar waar het Andesgebergte, het Amazonewoud en de Caribische kust bij elkaar komen ligt een ander koffieparadijs. De levendige steden en dorpen waar de Colombiaanse cultuur behouden bleef, zijn al genoeg reden om Colombia te bezoeken. Maar het land staat ook al jaren in de top drie koffieproducenten ter wereld. Dat is deels te danken aan de boeren in de Eje Cafetero, de ‘koffiedriehoek’. Hier beleef je koffie van jong plantje tot dampende kop. Van het plukken op een finca tot het proeven tussen de locals in een dorpscafé. De glooiende heuvels rond Manizales, Armenia en Pereira zijn bedekt met koffieplantages en uitzichtpunten. Moet je ervaren, net als de bruisende straatjes van Salento en de valleien vol waxpalmen in Cocora. En: koffietour volgen, uiteraard met een proeverij.

Koffieland Ethiopië
In het ruige oosten van Afrika, tussen hoogvlakten, dorre savannes en groene bergen, liggen de koffieplantages van Ethiopië. Volgens vele koffiegeschiedeniskenners zou koffie hier geboren zijn. Lang geleden, in de tiende of elfde eeuw. Helemaal zeker weten we dat niet. Wel zeker is dat koffie hier een belangrijk onderdeel is van de geschiedenis en cultuur. Hier geen koffie in papieren beker waarmee je naar de trein snelt. Maar traditionele koffieceremonies met wierook en meerdere koffierondes. Sidamo, Yirgacheffe en Harrar zijn voorbeelden van regio’s met een rijke koffiecultuur. Trek over de hooglanden van Sidamo en bezoek koffiemarkten in Addis Abeba. Zit een retourtje Ethiopië er voorlopig niet in? Met Lavazza cups geniet je gewoon vanaf je bank. Misschien even een reisdocu Ethiopië aanzetten en wat wierook branden om de ervaring compleet te maken.

Koffieland Brazilië
Puur of als onderdeel van een blend, koffie uit Brazilië smaakt goed. Zacht en nootachtig valt hij bij de meeste koffiedrinkers in de smaak. Reden genoeg om naar het oosten van Zuid-Amerika af te reizen. Neem een paar weken de tijd, want Brazilië is heel groot en heel gevarieerd. Van bruisende miljoenensteden en spectaculair carnaval tot uitgestrekte savannes en stranden. Maak een avontuurlijke tocht door het regenwoud of beklim bergen. Uiteraard niet voordat je het lekkers van een van de grootste koffieproducenten ter wereld geproefd hebt. Er worden jaarlijks miljoenen zakken bonen geoogst en geëxporteerd. Geen wonder dat de glooiende heuvels bedekt zijn met tapijten van koffieplanten. Zoek de regio’s en boerderijen waar kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit en overnacht om de ervaring compleet te maken op een koffieboerderij. Verser wordt je kop koffie bij het ontbijt niet.
Koffieland Vietnam
Aan de andere kant van de wereld speelt koffie ook een belangrijke rol in het dagelijks leven van boeren en koffiedrinkers. In Vietnam reis je niet alleen langs rijstvelden, jungle en bergen, maar ook langs koffieplantages. Veel plantages, want Vietnam is na Brazilië de grootste koffieproducent ter wereld. In grote steden zoals Hanoi of Ho Chi Minh City geniet je op straat van cà phê sữa đá (ijskoffie met melk). Vietnamese koffie is bitterder en krachtiger dan andere koffiesoorten, en wordt daarom vaak gecombineerd met iets zoets. Je kan er ook koffie met ei bestellen, als je zin hebt in een culinair experiment. Benieuwd waar de bonen groeien? Reis bijvoorbeeld naar koffieregio Buôn Ma Thuột in de centrale hooglanden. Thuis je Vietnamese koffie wat zoeter maken? Voeg gecondenseerde melk toe, zoals veel Vietnamezen ook doen.