De Kelten achterna langs verloren stranden en magische menhirs in Frankrijk

De Provence geurt naar lavendelvelden en versgeperste olijfolie, de Côte d’Azur naar zilte zeebriesjes en zweterige zonnemelk. Frankrijk lijkt wel eindeloos gevuld met microkosmossen, met elk z’n frivole dorpjes, klimmende bergtoppen of zwoele kusten en stranden. Tijd om ook Bretagne, westelijk eindpunt van Frankrijk en oord van legenden, cider en kliffen, in ons reizend geheugen te griffen.

Net over de grens – dachten we. Maar het is een eindje rijden naar Bretagne, tot onze verbazing waren we de hele nacht onderweg. Niet getreurd, want wie levert niet met plezier een slapeloze nacht in voor dagen gewenteld in du vin, du pain et du Boursin? Een roadtrip door Frankrijk, dat kan er altijd wel in! En ditmaal eentje met een doel: een camping in Bretagne.


Be Breizh!

Het lijkt even of we verkeerd gereden zijn. De bordjes langs de kant van de weg spreken een vreemde taal: Ploërmel, An Arzhanaou, Kemperle, tot in Ty Nadan. Que comment quoi c’est ça? We zijn het land van de Kelten binnen gereden, volk van krijgers en druïden. In de 6e eeuw staken grote aantallen Keltische stammen het Kanaal over en doopten dit Frans schiereiland om tot Klein-Brittannië, Bretagne dus.

camping in Bretagne

Ze zijn het laatste gebied op het Europese vasteland dat op heden ten dage nog een Keltische taal levend houdt, het Bretons. ‘Be Breizh!’ is de officiële slogan van de regio, die het krachtig karakter van Bretagne (Breizh in Bretons) moet weerspiegelen voor haar bezoekers.

En kracht is wat Bretagne uitstraalt: rauwe, ruwe natuur, ruige rotskliffen, bonkige bunkers en vergane forten en niet te vergeten, menhirs en hunebedden! Daarover later meer.

Leestip: Een Dromerige Romance in Parijs – dit is de ultieme citytrip

Kamperen in Bretagne aan een rivier

Niets mooier dan in een prachtig landschap te kamperen, in plaats van je ‘s avonds in de Ikea-zetels van je Airbnb te nestelen en naar de poster van het berglandschap te turen. Omdat wildkamperen nu eenmaal niet netjes is en de groene moraalridder dan toch even steigert in ons geweten, kozen we voor een uitgebate camping aan de oevers van de Ellé. Een rustige camping in het groen – yes voor kinderloosheid en reizen buiten het seizoen – knal aan het water gelegen en op zo’n 25 kilometer van de Bretoense kust.

Deze camping in Bretagne heeft naast het gewone aanbod van stacaravans, huisjes en veldjes om je tent op te slaan, ook een best cool concept: de Kalahari safaritent. Die staat al te blinken wanneer je na een lange reis toekomt, met opgemaakte bedden, een gezellig houten terras met zicht op de rivier en zelfs een keukentje. Ahja, hoe hou je anders die dag-pintjes koud?

Wil je trouwens je eigen glamping tent huren? Dat kan!

vacansoleil frankrijk
vacansoleil frankrijk

Waar Obélix zijn menhirs neerplantte: Carnac

Yannick stond al wekenlang op en neer te hotsen van zodra onze trip naar Bretagne bevestigd was. Ze hebben daar menhirs! Dolmen! Dat zijn hunebedden! En dus tot nog toe weet NIEMAND hoe die daar gekomen zijn, wat ze ermee bedoelden en welke duistere, magische krachten hiermee gemoeid zijn!

Waar menhirs zien?

Carnac blijkt de place-to-be te zijn als het gaat over deze mythische steen-formaties. Rond de stad zijn er meerdere gehuchten waarover de oude druïden hun menhirs gedrapeerd hebben. Zo heb je in Le Menec lange rijen van menhirs die zo goed als perfect evenwijdig naast elkaar de eeuwen trotseren of iets verderop in Kerlescan staan er een 540-tal menhirs in vierkantvorm. De menig menhir-fan komt hier dus uitgebreid aan zijn trekken, wel 2600 megalieten hebben de tands der jaren overleefd.

menhirs bretagne
menhirs carnac

Juist. Grote stenen op een rijtje dus. Mooi hoor, prima achtergrond voor een ondergaand zonnetje na een lange dag surfen op de Bretoense golven. Dat het er erg stil werd, tussen de menhirs in Carnac. Of dat lag aan de vermoeide, zout-geurende lijven en de rammelende honger, of aan de magische krachten, wie zal het ooit zeggen. Mysterie zeg ik u, magisch mysterie.


Kastelen, Kelten en karafkes cider: tips voor een vakantie in Bretagne

Voor de meer down-to-earth zielen zijn er voldoende alternatieve geneugtes van het leven om tot zich te nemen in Bretagne:

  • Zich laven aan karaffen gevuld met cider, lokaal gebrouwen en spritzl-sprüdel in uw hoofd gegarandeerd
  • Driemaal daags een Bretoense pannenkoek eten: boekweitdeeg met kaas, veel kaas, en eigenlijk vooral alles wat je lekker vindt er tussen geplenst
  • Naar het schiereiland van Quibéron rijden. Het hele eiland is de max, met baaitjes die lijken weggelopen uit Zuidoost-Azië, maar het ernaartoe rijden en fait al een ervaring op zich. Links, rechts, overal zie je de zee!
  • Kajakken op een rivier – en je broek onder piesen als een iets-minder-avontuurlijke veertiger samen met zijn puberzonen kapseist
  • Je verschansen in verlaten bunkers aan de kust en met een versleten kanon mikken op denkbeeldige tanks in de verte
  • Surfen, surfen, surfen! We hebben van horen zeggen dat het lief klein zeetje hier wel een bijzonder lekker zeetje is om je plank tegenaan te gooien. Check zeker de surf spots aan Guidel Plage, Fort Bloqué of Quibéron. Ideaal voor beginners, uren pret voor de ervaren golvenschuimers. Langs de kustlijn vind je ook meerdere surf schools waar je terecht kan voor een initiatie of om een plank te huren.
    Tip: Er zijn prachtige boeken over surfen in Europa, getiteld I Love the Sea Side, die naast mooie foto’s en verhalen ook goeie tips geven over de beste plekjes om te surfen en de nog betere plekjes om je dorst en honger na het surfen te stillen. Aanrader!
  • Oesters eten met zicht op de haven in Port de Doëlan. Schijnt dat de oceaan rond Bretagne ‘on fleek’ is om deze ruige jongens in te kweken. Proeft zoals overal vooral naar de zee, maar staat wel leuk op de foto.
  • Kastelen kijken in Josselin. Kijken van op een afstandje is even tof, leerden we van de fotograaf van dienst (die geen zin had om 3 vrouwen te trakteren op een inkomticket voor een ongetwijfeld interessant toeristisch bezoek)
beste surf bretagne

Wil je een roadtrip naar Frankrijk maken?

Wij reden in 1 trek naar Bretagne, enkel en alleen omwille van tijdsgebrek. Kregen we nog meer congé van onzen baas, hadden we er zeker een road trip van gemaakt. Heerlijk rijden langs de kust van Normandië bijvoorbeeld, om naar de cliffs van Dover te gaan kijken en ons een gestrande soldaat te wanen op Omaha Beach.

Ook leuk om te doen, net op de grens tussen Normandië en Bretagne: Le Mont Saint-Michel. Dit klein rotsig eilandje staat vol met kerken, kathedralen en ander gothisch leuks. Nog meer bijzonder zijn de sterke getijden die de bereikbaarheid van het eiland beïnvloeden. Soms wandel je er zo naartoe, andere momenten is het zwemmen geblazen (als je dan even de aangelegde wandelbrug negeert).

mont saint michel foto vliegtuig

Hadden wij even geluk, toen er voorhistorische gevechtsvliegtuigen rond het eiland zwermden net toen we passeerden voor een quick foto!

Dus get of the high way, neem je tijd en maak van je trip naar Bretagne een road trip door la douce France. Frigobox met pintjes niet vergeten!

road trip frankrijk blog
roadtrip frankrijk blog
roadtrip frankrijk tips
kamperen frankrijk tips
kamperen bretagne tips
kajak frankrijk
kayakken in frankrijk
surf school bretagne
surfschool bretagne
best surf spots bretagne
vacansoleil bretagne
kamperen bretagne kinderen
beste camping bretagne
leukste camping bretagne
kamperen aan rivier frankrijk
mont saint michel water
wildzwemmen frankrijk

Anna, Tine, Yannick en ik sprongen de auto in en vertrokken naar Frankrijk. Vacansoleil zette voor ons een tentje recht in Bretagne, dus hier mag gerust een #reclame bij. Verhalen, beelden, woorden zijn geheel uit ons hart geschreven. #peaceandlove dus ook.


Kamperen, kamperen, kamperen!

By Charlie

Ik ben Charlie. Ik eet graag mayonaise en ga graag op reis, in die volgorde. Of precies andersom.

1 comment

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.