Saint-Malo, Nantes, Orléans, Nancy en Straatsburg binnenstebuiten keren tijdens deze roadtrip door Frankrijk voor elk type reiziger.
Drukke periode achter de rug, nood aan vakantie, maar toch niet té ver willen reizen? I got you. Een roadtrip door noord- en midden-Frankrijk biedt vast en zeker soelaas. Met behapbare verplaatsingen passeer je heel verscheiden landschappen en pluk je wat bij jouw smaak past. Reken op een veelvoud van 10 dagen als je dit Evenepoel-gewijs met de fiets wil doen, maar krijg evenzeer een Tour de France-gevoel met deze etappes. J’aime j’aime la vie en alors on danse… Ik had er zin in!
Smachtend keek ik uit naar de uitgestrekte zonnebloemvelden, naar helemaal niks doen op een strand en schattige winkeltjes bezoeken om – achteraf gezien onnodige – souvenirs te kopen. Bij vakantie denk je vaak automatisch aan Zuid-Frankrijk, maar ik kan je verzekeren dat het andere uiteinde ook mooie Touretappes biedt. Voor de cultuursnuivers, strandchillers, hikers en shoppers. Voor de luxepaarden, studenten on a budget, natuurliefhebbers en dierenvrienden. Onze roadtrip had het allemaal en ik verklap voor jou de hoogtepunten. Klaar om een demi-tour de France te doen? En route!
Leestip: Een Dromerige Romance in Parijs – dit is de ultieme citytrip
De route
Eerste etappe: Hasselt – Saint-Malo
Kilometers: 722 km
Duur: 7u13
Aantal plaspauzes: 6
Aantal podcasts geluisterd: 4 (shout out naar De Volksjury)
Harry Potter en vriendelijke meeuwen
De eerste etappe duurde een slordige 7u, van Hasselt naar Saint-Malo. Een stadje met kleine straatjes en een groot strand – een ideale halte als je het mij vraagt. Harry en Hermelien fans op zoek naar nog meer Zweinsteinposters, Zwerkbalbezemstelen of andere Pottereske potpourri kunnen rustig ademen: Saint-Malo heeft een echte Harry Potter superstore! (Mystère & Cie) Een verrassend extraatje tussen de iets minder verbazingwekkende souvenirwinkels die nogal gelijkende versies van dezelfde vissershoedjes en koelkastmagneten aan jou willen slijten.
Wandel door de oude stad richting Remparts. Volg de oude vestingwallen en je komt vanzelf uit op Plage du Sillon, een redelijk idyllisch strand. Gezellige gezinsdrukte maar zelfs bij hoog water is er meer dan genoeg ruimte om je strandmatje comfortabel te spreiden. Niet zo’n bakken-en-braden fan? Verschuif je matje wat hogerop, tussen de golfbreker-palen en de Remparts en je wil de eerstvolgende uren niet meer bougeren. (Ja, dat Frans went incroyablement vite). Op bloedhete zomerdagen kan je in la douce France natuurlijk ook kanoën in de Auvergne of wandelen in de Morvan maar ik was hier helemaal happy. Misschien had dat ook iets te maken met de aanhankelijke meeuw die vriendjes wou worden.
Tweede etappe: Saint-Malo – Nantes
Kilometers: 178 km
Duur: 2u10
Aantal plaspauzes: 1
Aantal podcasts geluisterd: 1,5
Shop till you drop langs mechanische dieren
Dag twee van onze demi-tour. Van Saint-Malo reden we naar Nantes waar we Les Machines d’Île bezochten. Altijd al eens een dierentuin vol houten, mechanische dieren willen bezoeken? Dan is dit the place to be. Les Machines d’Île heb je op anderhalf uur wel gezien, maar gelukkig is er in het centrum ook een groot shoppingcenter. De shopping queens kunnen hier in de plaatselijke H&M met 4 verdiepingen ongetwijfeld nog die extra bikini scoren waarvan ze niet wisten dat ze hem nog misten.
Rustdag: Puy Du Fou
Pairi Daiza van de middeleeuwen
Ook rustdagen horen bij de Tour. Die brachten we door in Puy Du Fou, een soort middeleeuws pretpark. Denk aan een kruising tussen Pairi Daiza en de Efteling (maar dan in de middeleeuwen). Toegegeven, we verwachtten er aanvankelijk niet veel van omdat we altijd wat onze hoede zijn voor plaatsen waar heel veel volk heen wil. We hadden ons bezoek dus niet bijzonder grondig voorbereid. Iets wat we achteraf gezien misschien wel beter hadden kunnen doen want dit was voor mij de koninginnenrit van de Tour. En dat op een rustdag!
Een epische strijd tussen de Galliërs en de Romeinen in een levensgrote arena colosseum-style aanschouwen of zien naar hoe Koning Arthur zijn zwaard claimt, dat kan daar allemaal op een dag. Niet zo middeleeuws ingesteld? Het park is uitgestrekt en biedt een thuis aan zo veel planten en dieren dat je zou vergeten welke shows je graag wou bijwonen. Je kan trouwens ook overnachten in het park in thema-hotels en bungalows. Die zijn lang op voorhand volgeboekt, dus als je graag je tijd wil nemen in dit bekroonde park, verzeker je je best tijdig van een bed. Wij waren er op een drukke dag, maar desondanks geen uren aanschuiftijd en een efiiciënte organisatie. On aime bien ça.
Derde etappe: Nantes – Orléans
Kilometers: 338 km
Duur: 3u45
Aantal plaspauzes: 3
Aantal podcasts geluisterd: 3
Da Vinci en een gesloten winkelcentrum
Genoeg gerust, en route naar Orléans. Onderweg naar Orléans zakte mijn kopman uit voor een pauze aan het Château du Clos Lucé. Blijkbaar deed Leonardo da Vinci dat een dikke 500 jaar geleden ook al. Hij liet er dan ook maar ineens een kasteel bouwen. De gidsen vertellen dat meneer da Vinci hier zijn laatste adem uitblies. Je vindt in dit museum geen kunst, maar wel zijn technische hoogstandjes (gele trui voor uitvindingen, anyone?).
Geschiedenis meets toerisme. Verwacht geen uitgebreide displays met tonnen historische informatie, maar eerder een Technopolis-benadering met veel linken naar de hedendaagse toepassingen van wat er uit deze Leonardo zijn brein voortkwam. Binnen ontsnapten we makkelijk aan de 34°C maar ook het kasteelpark beneden bood aangename koelte in een heel verscheiden collectie kruiden, bloemen, struiken en bomen. Tel daar een kasteelterras bij en je weet: dit is vakantie zoals je ze graag hebt.
Vierde etappe: Orléans – Troyes
Kilometers: 210 km
Duur: 2u12
Aantal plaspauzes: 1
Aantal podcasts geluisterd: 2,5
Bruinen en pasta carbonara
De vierde etappe bracht ons naar Troyes, op een dikke 2u rijden vanuit Orléans. Het stadscentrum van Troyes zou perfect voor een film met Asterix en Obelix kunnen dienen. Een oude carrousel op het plein, huizen met grote bruine balken en kleine balkonnetjes, … Ik keek er mijn ogen uit. En at er mijn buik vol bij Le Tablier – ik denk nog wekelijks terug aan die pasta carbonara. Niet te zout zodat je gewoon de volle smaak van de lokale ingrediënten proefde. Iets waar Le Tablier mee uitpakt. Heerlijke kazen in dit geval. Ook mijn tafelgenoten die genoten van vlees en vis merkten dit op. Ongedwongen en hartelijke bediening erbovenop. Vaut le détour!
De strandchillers kwamen op de tweede rustdag ook aan hun trekken. In de buurt van Troyes ligt het meer van natuurpark Forêt d’Orient, in het dorpje Mesnil-Saint-Père. Inclusief klein strandje. Ideaal om een verfrissende duik te nemen of om toch nog die paar tinten bruiner te worden. Bruin genoeg? Vergeet dan je parasol niet, want veel schaduw vind je niet op het strandje.
Vijfde etappe: Troyes – Nancy
Kilometers: 247 km
Duur: 2u33
Aantal plaspauzes: 2
Aantal podcasts geluisterd: 2,5
Koninginnen op het plein
Met het zand nog tussen mijn tenen zette ik mijn demi-tour verder naar Nancy. De etappe van Troyes naar Nancy duurt ongeveer 2,5u. Elke zomeravond kan je op het wereldberoemde Place Stanislas kijken naar een ‘video-mapping’: een lichtprojectie, inclusief een funky beat, op de vijf gevels rond het plein. Ik introduceer voor deze gelegenheid even een tweede koninginnenrit in deze demi-tour want wauw, wat was dit mooi! De locals vertelden ons dat het dit jaar niet eens super was, dus dat vraagt om een vergelijkend onderzoekje in de toekomst 😉
Zesde etappe: Nancy – Straatsburg
Kilometers: 159 km
Duur: 1u58
Aantal plaspauzes: 1
Aantal podcasts geluisterd: 1,5
Verkoeling in een bergmeer, museum en kathedraal
Uiteraard mocht ook de bergrit niet ontbreken (ah ja, die bolletjestrui moet ook uitgedeeld worden). Die deden we onderweg naar Straatsburg. We maakten een tussenstop bij Le Lac de Corbeaux, een meer bij La Bresse, voor de nodige verkoeling. Pootjebaden of er in half uur omheen wandelen? Wij deden het gewoon allebei. Sidenote: dat meer in de Vogezen is ook in de winter heel charmant.
En weet dat je in de Elzas ook altijd terecht kan voor een heerlijk glaasje wijn.
In Straatsburg was de verkoeling alweer ver te zoeken dus doken we het Musée d’Art moderne et contemporain in. Praise the Lord voor airco. Hier vind je werken van onder andere Magritte, Paul Klee en Monet. De lessen esthetica in het middelbaar waren dan toch niet voor niets geweest. Ook brachten we een bezoekje aan de cathédrale Notre Dame de Strasbourg. Vanbuiten imposant, vanbinnen nog imposanter, met haar astronomisch uurwerk. Breng een bezoekje rond het middaguur om dit ingenieus hoogstandje aan het werk te zien. De audio-vertoning zorgt dat je geen enkel hoogstandje van dit technisch vernuft mist. Iemand die vertelt wat je zelf zou missen zonder te ver af te wijken. Très bien fait!
Et voilà, c’était tout voor onze demi-tour. Ooit ga ik voor de volledige Tour, maar voor nu droom ik nog even verder van middeleeuwse spektakels en pasta carbonara. La douce France; à la prochaine!
Praktisch:
Verblijf: altijd snel gevonden via Booking of Airbnb. Wij sliepen in zowel hotels als b&b’s. Mijn aanraders:
- Best Western in Nantes
- B&B Les Cerisières in Cheffois (in de buurt van Puy du Fou): al knuffelend met katten verse croissants eten met uitzicht op eindeloze zonnebloemvelden: yes please!
- hotel Les 3 Vallées in Saran (vlakbij Orléans)
- B&B le Central Victoria II in Nancy
- hotel Origami in Straatsburg
tussenstop op weg naar Saint-Malo: Honfleur
tussenstop onderweg naar huis: Trier
Tip: Ontdek de wijnregio rond Bergerac of Proef de Rosé van de Provence