De smaak van mijn wijnvakantie in de Elzas kleeft nog in mijn mond, maar ik krijg mijn papillen niet gestild. Jâai faim! Ik snak naar een nieuw avontuur, een nieuwe regio in Frankrijk, nieuwe wijnen en nieuwe domeinen. Bergerac roept. De Dordogne wacht op mij.
Ik sta met mijn grote liefde voor een Bourgondisch bestaan te popelen om me in een nieuw culinair avontuur te storten, dus sleur ik wijnconnaisseur Jens van BelgianWino mee en spring het vliegtuig richting Frankrijk op. Een dik uur later staan we op de Franse bodem. Bergerac, en avant!
Probeer zelf eerst een lekkere wijn uit Frankrijk uit voor je verder leest, om alvast in de sfeer te komen.
Exclusief genieten in wijndomein ChĂąteau les Merles
Als we aankomen in Bergerac, wacht ChĂąteau les Merles op mij, waar ik me laat gijzelen door een overheerlijke lunch. Naast mij zit Marie-Pierre Tamagnon, mijn gids voor de komende dagen. Haar sappige dialect kleurt mijn bloed blauw, rood en wit.
Het viersterren hotel ChĂąteau les Merles in het hartje van de Dordogne blaakt van fierheid. Ik zie een golfbaan, een zwembad en zelfs een chique restaurant waar ik me een kleine zonnekoning voel. Smaakvol genieten van de Franse gastronomie doe ik in een authentiek decor. Bas Holten, chef-kok met Nederlands paspoort, verrast me met tongstrelende hoogstandjes. Meer lekkers vind je op www.lesmerles.com.
Historisch genieten met Quai Cyrano in Bergerac
Next up, Quai Cyrano, vaandeldrager voor het toerisme in Bergerac vanwege zijn indrukwekkende presentatie in Espace Vins. Er zijn hier maar liefst 130 coöperatieve domeinen aan de Route des Vins. Een straat naar mijn hart.
Ik ontmoet er Marie-CĂ©cile Grasseau van bureau voor Toerisme Bergerac, die mijn mijn aandacht meteen weet vast te houden met haar fascinerende verhalen over de geschiedenis van de wijnen uit de streek.
Quai Cyrano staat voor veel wijn en veel terrassen. Allemaal rond het klooster van RĂ©collets met belle-vue op de dappere Dordogne en de oude haven.
Les Gabarres – een belangrijke sleutelrol in het culinair erfgoed van Bergerac
De RiviĂšre EspĂ©rance speelt een sleutelrol in de welvaart van de wijngaarden. Waarom? Die zware wijnvaten moesten natuurlijk vervoerd worden en daar werd de rivier voor gebruikt. Les gabarres zijn kleine bootjes – hoewel, zeg nooit boot tegen een gabarre – die speciaal gebouwd werden om de wijnvaten naar de poorten van Libourne of Bordeaux te brengen. Ook Spaanse wijn werd naar Bergerac vervoerd op deze manier. Vandaag gabaar ik mijn weg over het water en word ik beetje bij beetje meer verliefd op de regio. Je ziet dat het wijntoerisme erg populair is in dit deel van het land.
Aperitief! Een cocktail Monbazillac
Iets later op de avond shake ik er op los tijdens een workshop cocktails maken. Een mojito avec une touche Française: een Monbajito. Geen rum, maar de zoete Monbazillac wijn wordt geshaket met limoen en munt tot een frisse apĂ©ro. Ik schenk mijn glas alvast extra vol en maak me klaar om in de watten gelegd te worden door culinair kunstenaar, chef SĂ©bastien Brachet. In hartje Bergerac, op de rue de LâAncien Pont schuif ik mijn voeten onder tafel in SĂ©bastiens âkunstatelierâ.
Rondcrossen door de wijngaarden
Het eerste ochtendgloren verlicht de sappige druivenranken nabij ChĂąteau Terre Vieille in PĂ©charmant. Verscholen tussen honderden druiven wacht wijnbouwer Pierre Morand-Monteil op mij. Zijn trouwe viervoeter, een goudkleurige labradoodle, groet me bij het oprijden van het domein. Tijdens een rondleiding door de wijnkelders van het wijnjaar 2021 PĂ©charmant, geeft Pierre uitleg over de vinificatie. Onder PĂ©charmant mag enkel rode wijn gemaakt worden, en dan liefst bestaande uit Cabernet Franc, Sauvignon, Merlot of Malbec.
Wat PĂ©charmant wijnen zo bijzonder maakt is zijn bodem die bestaat uit een kiezelhoudende klei met een ondergrond van ijzerhoudend zand, ook wel âTranâ genoemd. Vul dit aan met vuursteen en je krijgt de perfecte mix die zorgt voor de typische smaak van PĂ©charmant wijnen. Karaktervol, krachtig en rond. Het water â lees: de wijn- liep me alvast in de mond. DĂ©licieux! Nadat ik mijn lippen aan dit heerlijke druivensap mocht zetten, werd het tijd om die vuurstenen wat van dichterbij te bekijken. En dat moet natuurlijk in stijl gebeuren. In een vintage Defender crosste ik samen met Pierre door de wijngaarden over het âterroirâ, terwijl hij de rondleiding voortzette. Ik waan me de Charles Leclerc van de wijngaarden.
Na even wat brood bij de wijn te doen, leerde ik bij over een andere delicatesse uit de Bergerac-streek: verjus. Muriel Landat, wijnmaakster van het Domaine de Siorac laat zien hoe verjus -groen druivensap, verzameld eind juli en begin augustus- gemaakt wordt. Chefs gebruiken dit goedje al jaren om wat meer âkickâ te geven aan gevogelterecepten. Dat wil ik zelf eens proeven!
Verjus-het groene goud van de Bergerac
Verjus Nondedju! Al vroeg, tĂ© vroeg, sta ik op de Place de lâEglise. Het is markt. Ik heb afgesproken met chef Thibault Peyroche dâArnoud, nieuwe chef-kok in de Chartreuse du Bignac. Hij neemt me mee terwijl we verschillende kraampjes afstruinen, op zoek naar de beste ingrediĂ«nten. Hij toont me hoe de verjus die Muriel produceert in zijn restaurant gebruikt worden. Met soepelheid en gemak creĂ«ert hij een minikunstwerkje van bospaddestoelen, bij elkaar gehouden door de verjus, die hij als âlijmâ gebruikt. Ten slotte afgewerkt met een dakje van wilde kruiden. Om duimen en vingers bij af te likken! âs Avonds slenter ik door de straten van Issigeac, een middeleeuws dorpje waar de tijd stil lijkt te staan. Niet gek dus, dat vanuit de lucht, Issigeac de vorm van een slak aanneemt.
De Monbazillac- de zoete witte wijn van de Bergerac
Op mijn laatste dag vertoeven in het uberfranse Bergerac, mag ik dan ein-de-lijk aanwezig zijn bij de oogst van de kostbare druivenranken van Chùteau de Montbazillac. Gelegen in het hart van de noordkust, siert een amfitheater van hellingen, bekleed met gebotrytiseerde druiven, het omringende landgoed. Voordat je jezelf pijn doet in een poging deze tongbreker uit te spreken: gebotrytiseerde druiven zijn druiven aangetast door edelrot (botrytis cynerea). Deze schimmel geeft de Monbazillac zijn typische zoete smaak. Sauvignon blanc en Semillion, gecombineerd met het edelrot geeft een zoete (maar niet té), fruitige en acidische wijn: de Monbazillac.
EĂ©n van de meest iconische plekke van de Bergerac (en omringende regio) is bij uitstek het ChĂąteau de Monbazillac. Met zijn panoramisch uitzicht op de duizelingwekkende Dordogne-vallei, werd dit indrukwekkende chĂąteau 60 jaar geleden gekocht. ChĂąteau Monbazillac is veruit het mooiste kasteel dat ik tijdens deze reis bezocht, en het waren er veel!
Een wijnvakantie in Frankrijk is altijd een fijn idee. En Bergerac en Dordogne is een prima bestemming om de lekkerste wijnen te ontdekken. Bon appétit!
Meer weten over wijntoerisme? Ontdek de andere wijnregio van Frankrijk: de Elzas of ontdek de wijnregio van de Provence