Wie Michelin denkt, denkt Frankrijk. Of banden, maar laten we even van het eerste uitgaan. Toch is het in Nederland, Néderland waar het te doen is. Met het meeste aantal Michelinsterren per inwoner steken Den Bosch en zijn omliggende regio ver de kop boven de rest.
Wat ik het afgelopen weekend heb gedaan? Gegeten, veel gegeten en af en toe ook het nodige doorspoelen. Want dat hoort er ook bij. Voor wie graag al eens een kroketje steekt of voor wie het al wat verfijnder mag, this one’s for you!
Team in ‘t zak gezet of team mindfuck?: op bezoek in de Noordkade
Vroeger een veevoederfabriek, nu een speeltuin voor creëren, luisteren en aanpassen. Kortom, een industrieel erfgoed pur sang. De Noordkade als kloppende hart van de meierij is een must do voor iedereen die een ferm staaltje coöperatief denken en samenwerking wil zien. Tegen alle verwachting in transformeerde Stefan van de Ven, de moderne pater van den Elsen, de oude veevoederfabriek tot een plaats van samenwerking en creativiteit. Van een servicebioscoop tot een explosieve escaperoom, fitness, danszaal, swingend café en bedrijvencentrum. Proeven van het beste wat de regio Den Bosch te bieden heeft? Dat doe je in de Proeffabriek, een beetje zoals De Vleeshalle in Mechelen. Zeg gedag tegen de indoor kois (niet om op te eten), steek een patatje bij Pieperz of ga eens langs bij Roy en Dennis van Chez Moi Artisan Distillery en nip van hun zelfgestookte donkere limoncello. Mag het wat hoppiger? Snuister door de 1500 verschillende bieren bij Hello Bier, dé natte droom van elke zytholoog.
Lees ook: een citytripje Bier drinken in Breda
Ben jij team in ‘t zak gezet of team mindfuck? Want weet je eigenlijk wel waar jouw koffie écht vandaan komt? Marc van Berkel van Noord coffee roasters vertelt in geuren en kleuren over zijn zelf gebrande koffie. Hier geen Italiaanse Lavazza, Nespresso of Douwe Egberts maar Fairtrade koffie met 100% zekerheid over de oorsprong. Zet zelf je lippen aan zijn zwarte goud en proef het verschil.
Trouwens: in Eindhoven, ook in Brabant, kan je ook ongelofelijk lekker eten.
Heerlijk parelend en tongstrelend: Brabantse fine dining
Yin-Yang, zwart-wit, Sillyfox. Een fine dining restaurant op sterniveau waar (letterlijk) op grote hoogte uitersten worden opgezocht. De jonge chef-kok Joppe Sprinkhuizen beroert er het keukengerei. Zonder bitter geen zoet, zonder koud geen warm. Wil je echt eens een bijzondere smaakbeleving ervaren? Dan is dit Michelin aangeprezen restaurant een unicum. Joppe’s signature dish? Een bord schuim. De insteek? Je nog een betere smaakbeleving te geven door je zicht weg te nemen. Wat je precies aan het eten bent? Geen idee, daar kom je al proevend achter.
Seizoensgebonden, biologisch en bij voorkeur wild. Daarvoor moet je bij Huize Haanwijk zijn. Verscholen in het groen huist het ‘atelier’ van chef-kok Mieke Lens, een karaktervol kasteel voor private dining à la tête du client. Neem plaats in één van de drie verschillende kamers van het kasteel en laat je verwennen door een menu met tongstrelende aangepaste wijnen of zelfs aangepaste thee. De ingrediënten? Die worden à la Hans en Grietje grotendeels in het omliggende bos gesprokkeld. Zo kreeg ik “Hen of the Woods” voorgeschoteld, een wilde paddenstoel die zoals zijn naam zegt naar kip smaakt.
Lees ook: Het Hallerbos bezoeken in België – de bloeiperiode van de prachtige blauwe hyacinten
Bossche bollekes: dé delicatesse van ‘s-Hertogenbosch
Bossche bollen. Of sjokoladebol. Hmmm het water loopt me alweer in de mond. Zo van die mensen die beweren dat een dessert te machtig is. Neen. In mijn woordenboek is dessert nooit te machtig. Denk een soes, doe dit maal 10 in grootte. Gevuld met slagroom van het hoogste vetgehalte. (Die calorietjes daar denken we even niet aan.) En als kers op de taart, of beter gezegd chocolade op de bol, 100% pure Belgische Callebaut chocolade. Of je het nu wil of niet, wie naar Den Bosch gaat moét gewoon eens een Bossche bol geproefd hebben. En het beste van al? Je kan ze zelf leren maken bij Bakkerij Royal. Naast Bossche bollen leren maken (en eten) geniet je er van een Bosch ijsje, kan je er de Bossche bol tour doen of als je écht all the way wil gaan koop je er sokken en onderbroeken met Bossche bollen op. Guilty! Ik flaneer sinds kort dus ook rond met knalroze Bossche bollen sokken. Wil je graag de smaakbeleving van zo’n chocoladebol zonder hem echt op te eten? Ik zou niet weten waarom maar bon, passeer dan eens langs Barrique en koop een flesje échte Bossche bol likorette!
Doe mij maar bier: het beste café van Den Bosch?
Bruin, bruiner, bruinst. Niks beter dan zo een toffe bruine kroeg waar de pékes ‘s ochtends al aan het bier zitten. In Café Bar le Duc vloeit het bier rijkelijk, staat de koffiezet 24/7 warm en zijn de tosti’s (ik blijf ze toch gewoon croqueskes noemen) krakend vers. Nog interessanter is het Kolleke bier dat achter de tapkranen borrelend tot leven wordt gebracht, rechtstreeks van het vat. Oude Jan, Ome Jan en Jonge Jan (de van Kolleburgs hebben duidelijk iets met ‘Jan’) zijn een aantal van hun biertjes die als enige Brabantse stadsbrouwerij achter Café Bar le Duc nog worden gebrouwen. Alsof ik nog niet genoeg bier had gezien op een dag zette de kroegentocht zich verder, naar Berne, waar ze geen ‘schol’ kennen maar vier het leven. Niet alleen mooi om eens te bezoeken maar ook om een bierproeverij te houden van hun abdijbier.
Van kersen naar Bossche whisky
Na bier geen wijn, wel whisky. Want daar kunnen die Brabanders ook iets van, met name Dennis Hurkmans van de Heische Hoeve. Van kersen naar Kirsch, naar mout en naar whisky. Hoe iemand per ongeluk zijn eigen whisky stookt? Daar vertelt Dennis, als geboren stand upper, vol passie over. Van een voormalige varkensboerderij naar een restaurant, camping, bierbrouwerij, whiskystokerij, theeplantage, wijngaard, koffiebranderij, voedselbos, forellenvijver en olijfboomgaard. “Never waste a good crisis”, misschien wel hét levensmotto van superondernemer Dennis. Zijn ambitie? 100% duurzaam zijn. De restproducten van zijn brouwerij en stokerij? Dat wordt gevoerd aan de forellen, wordt vegan cheddar van gemaakt of zelfs bierbostelbeton. Het verhaal over zijn onontdekte wijstbron? Dat laat ik je hem zelf vertellen.
Kleine beestjes, grote beestjes: vertoeven in het Brabantse groen
Even vertoeven in het Brabantse groen? Daarvoor moet je afreizen naar het Land van Kien. Zelfvoorzienend, duurzaam en circulair. Van een mobiele kipkar tot een pluktuin, een kinderboerderij en in de toekomst zelfs een watermoestuin. Even de benen strekken doe je gewoon hier. Peddel op het water in zo een cliché trappelbootje, poseer bij hun gigantische klomp (nog zoiets typisch Brabants) of ga de pauwen even gedag zeggen (die ook wel eens aan de kool van het boerderijwinkeltje durven knabbelen). Drink een jat kaffé bij Robs koffiecorner of ga op verkenning door het water via het waadpad. Liever fietsen? Rij eens door het natuurgebied ‘De Maashorst‘ en zeg even gedag tegen de oerrunderen van Stichting Tauros.
Heerlijk uitboeren, genieten van de lokale bourgondische Brabantse keuken en af en toe een shopke placeren? Nee, Den Bosch is zeker geen senioren bestemming maar een bruisende regio vol ondernemend en innovatief talent. Zien wat Den Bosch en zijn omliggende regio nog allemaal te bieden hebben? Klik hier!
Den Bosch en omstreken: praktisch
Waar eten en drinken?
- Drab Coffee
- Café Bar le Duc
- Heische Hoeve
- De Uilenburg
- Korte putstraat, hét gezelligste straatje van Den Bosch
- Bakkerij Royal, voor de lekkerste Bossche bollekes
Waar een shopke placeren in Den Bosch?
Waar overnachten in en rondom Den Bosch?
Andere citytrip ideetjes in Noord Brabant?
- Eindhoven: de perfecte citytrip
- Tilburg: een immersieve escaperoom
- Bier drinken in Breda
- Carnaval vieren in Bergen op Zoom
- Kajakken in De Biesbosch