Wijnen. Wijnen. Wijnen. in Mons. Mons. Mons.

wijn domein mons belgie

Wijnen. Wijnen. Wijnen. Ik wist het niet maar aan de rand van België (helemaal tot aan het einde van de straat rijden en dan nog eens rechtdoor) ligt het uitgestrekte wijndomein Chant d’Eole. Op een door zon doordrenkte heuvelkam aan de Frans-Belgische grens, onder de slagschaduw van een handvol windmolens, groeien duizenden wijnranken.


Een van de zaakvoerders troont ons mee op een van haar zoveelste rondleidingen van die dag en vertelt onvermoeibaar en vol gloed over haar kinderen genaamd Chardonnay en Pinootje en het vele werk dat erbij komt kijken. Knippen, snoeien, plukken, persen, mengen, gisten. Na een paar jaar heb je een parelend glas goud dat ik op twee minuutjes met veel genoegen naar binnen kap. Lekker. Lekker. Lekker.

chant d eole aperol spritz drinken
Een lekker glas Belgische Aperol Spritz drink je in wijndomein Chant d’Eole


Hun schuimwijn is trouwens een echt Belgisch verhaal, en daar zijn ze trots op. Zo hebben ze enkele Walen in de Champagnestreek laten opleiden tot het maken van eiken wijnvaten zodat het gistingsproces van begin tot einde als de Brabançonne klinkt. 

Van het wijndomein naar de mijnstreek

Een bezoek aan Chant d’Eole is echt een van de troeven in de streek rond Mons, waar ik te gast ben. Bergen heet het in het Nederlands, maar het is hier toch vooral heuvelachtig. Geschikt voor wandelingen in natuurpark Haut-Pays, langs de oude sporen van het mijnwerkersverleden, of in de voetsporen van Vincent van Gogh die hier een winter verbleef. Er zit veel geschiedenis in de Borinage. Een bezoek aan Grand Hornu is daarom niet ongepast.

hedendaagse kunst bergen
De ovaalvormige site van Grand Hornu heeft wat weg van de zoutmijnen van Arc-et-Senans in Frankrijk.

De negen mijnen waar men houtskool won zijn dicht gegoten met gewapend beton, maar het neoclassicistische bouwwerk staat nog recht. De ovaalvormige site van Grand Hornu heeft wat weg van de zoutmijnen van Arc-et-Senans in Frankrijk, een aanrader voor de liefhebber van symmetrische architectuur. Vergeet ook niet door de straatjes rond de site te lopen, waar nog enkele arbeidershuisjes in de originele kleuren en vormgeving te vinden zijn. De gids maakte ons in een sappige mengelmoes van Frans en Nederlands wegwijs doorheen de woelige geschiedenis van de gebouwen, waar nu onder andere een museum voor hedendaagse kunst is gevestigd.

De twee musea van Le Grand Hornu

  • CID = Centre d’Innovation & de design
  • MACS = Musée des Arts Contemporains

Het Google van vroeger en de streetart van nu

Voor wie houdt van wat anarchistische architectuur moet in het stadscentrum van Mons zijn. Een bonte mix van gerenoveerde herenwoningen en vervallen huizen, overgoten met een saus van streetart. VisitMons gaf een kaart en een app uit die je langs de hoogtepunten van graffitiwerken in het charmante provinciestadje voert. Bij momenten moest ik aan het authentieke Mechelen of Oostende denken. Of zelfs Crans-Montana, waar de huizen ook uitpuilen van de streetart.

mons bezoeken
Streetart in Mons: een geduchte concurrent voor Oostende?

Afsluiten deed ik in het Mundaneum, door kenners omschreven als een Google avant-la-lettre. Denk aan muren vol fichebakken en kaartjes vol rare beschrijvingen. De negentiende eeuwse bedenkers wilden een soort allesomvattend kenniscentrum bouwen waar eenieder terecht kon op zoek naar bibliografische informatie. Een fascinerend opzet.

De curatoren van het museum zetten tijdelijke tentoonstellingen op, zoals een expo met de meest obscure zaken uit het archief. Een krantenartikel over een paard met het langste haar ter wereld. Een monopoliespel voor werklozen. Een instructiegids om een kreeft te hypnotiseren. Leve het surrealistische België!

streetart bergen

Wat te doen in Mons?

  • Haal bij VisitMons de streetart stadskaart ‘L’Art habite la Ville’ of download de bijhorende app om het stadscentrum te verkennen.  
  • Bezoek het wijndomein Chant d’Eole! Boek een rondleiding en sluit af met een glas huisgemaakte Aperol in hun pop-uprestaurant tussen de wijnranken.
  • Wie houdt van bizarre zaken en geschiedenis moet in het Mundaneum zijn. 
  • Grand Hornu is vier dingen in één: een mijnsite vol geschiedenis, een hotspot voor hip nieuw design, een museum voor hedendaagse kunst en een zeer goed restaurant Rizom
  • Wij overnachten in het Van der Valk hotel aan de rand van Bergen. Dat is de hotelketen genoemd naar een valk maar met het logo van een toekan.

The Vespa Trip in Brugge

Zelfstandig micro-avontuur op twee wielen langs de mooiste, kronkelende wegen van de Vlaamse Polders met als uitvalsbasis het prachtige Brugge.

Nog staycation inspiratie nodig? Denk eens aan deze citytrips!

By Yannick

Wereldreiziger, designer en fotograaf. Springsteen fanboy en zaalvoetbalkeeper. Daarnaast doe ik marketing bij madewithlove en ben ik het bonkend hart achter Soms Ook Heimwee