Fabelachtige rondreis Faeröer eilanden: dit zijn de hoogtepunten

kalsoy op faeroer eilanden
Het machtige zicht op de heuvels en bergen van het eilandje Kalsoy. Iconische rotsformatie bedekt met gifgroen gras.

Wat te doen tijdens een rondreis op de Faeröer eilanden Het is misschien wel het meest adembenemende deel van Europa. De Faeröer eilanden.

Zelfs als je meerdere favoriete vakantiebestemmingen in Europa hebt, kun je niet ontkennen dat deze eilandengroep in de Atlantische Oceaan op het to-do-lijstje moet staan van iedere natuurliefhebber.

Lees hier alles over deze prachtige archipel tussen Schotland, Noorwegen en IJsland en bereid je alvast voor op een onvergetelijke rondreis. Bekijk de Faeroer fotoreportage die ik enkele jaren geleden al maakte of lees meer over de gruwelijke traditie “Grindadrap”, de walvissenjacht.


Dit zijn de hoogtepunten en dingen die je zeker moet doen tijdens je rondreis op de Faëroer eilanden

Gásadalur waterval

Gásadalur ligt op het eiland Vágar. Tot 2004 was Gásadalur niet door een openbare weg met de buitenwereld verbonden. Inmiddels is daar wel verandering in gekomen, maar het geeft een goed beeld van de ongerepte natuur die je er aantreft. Ga naar de Múlafossur waterval tijdens je bezoek aan Gásadalur. Van indrukwekkende hoogte valt het water van de kliffen in zee. De schoonheid zit bij deze waterval niet in een enorme hoeveelheid water die naar beneden stort, maar juist in de bescheidenheid van een subtiele stroom tussen de enorme kliffen. Maak ook meteen gebruik van de gelegenheid en bezoek het leuke dorpje zelf. Je wandelt door het mooie natuur en geniet van een maaltijd met lokale specialiteiten van de gastvrijheid van de inwoners van Gásadalur.

handige reistips reisblog
Gasadalur, een van de 11 watervallen in Europa die rechtstreeks de oceaan in knalt.

Hike naar Dragarnir rotsformatie

Wat je ook niet mag missen bij het eiland Vágar is de indrukwekkende rotspartij, bestaande uit twee zeestapels, die hoog boven de zee uittorent. De grote heet Stóri Drangur. De kleinere heet Lítli Drangur. De wandeling naar Dragarnir is niet voor beginners. Je moet rekening houden met een dagtocht op een ongemarkeerd pad. Maar het resultaat aan het eind is natuurlijk meer dan de moeite waard. De boog van zeventig meter houdt zich staande in een woeste zee. Op dagen dat het weer gunstig is en de zee kalmer, kun je zelfs per boot onder de bogen van de grootste zeestapel doorvaren.

Faroer eilanden welke eilanden

Kalsoy, een van de mooiste eilanden op de Faëroer eilanden

Kalsoy is een bijzonder eiland. Het is smal en daarom wordt het ook wel ‘de fluit’ genoemd. Het is echter niet plat, want er zijn vele valleien en de heuvels. Zij geven je een spectaculair uitzicht over het eiland zelf en op de omliggende zee. Er wonen weinig mensen, wat volop ruimte geeft aan de natuur. Ben je vogelspotter? Dan kun je uitkijken naar de papegaaiduikers, stormvogeltjes en zwarte zeekoeten die op het eiland voorkomen. Ook de vuurtoren van Kallur, op het noordelijke deel van het eiland, is de moeite van het bezoeken waard.

kalsoy op faeroer eilanden
Het machtige zicht op de heuvels en bergen van het eilandje Kalsoy. Iconische rotsformatie bedekt met gifgroen gras.

De huisjes met grasdaken van Saksun

Als je naar de Faeröer eilanden gaat, waan je je eigenlijk een beetje alleen op de wereld. En dat zul je zeker ervaren als je in Saksun bent. Dit dorpje heeft nog geen twintig inwoners. Het ligt verscholen tussen de heuvels in een decor van rotsen en lagunes. Van oudsher worden hier schapen gehoed en je kunt er dan ook nog een Dúvugarðar bezoeken. Dit is een schapenboerderij die nog in bedrijf is, maar ook dienst doet als museum. Daarnaast kun je de kerk uit 1858 bewonderen. De huizen zijn opvallend vanwege hun grasdaken, die ervoor zorgen dat de gebouwen een zijn met hun omgeving.

tips voor roadtrip in ijsland

Sta oog in oog met Risin og Kellingin vanaf het strand van Tjornuvik

De rotsen die uit zee steken zijn het onderwerp van een legende over de reus en zijn vrouw, de heks, die erop uitgestuurd werden om de Faeröer eilanden dichterbij IJsland te kunnen krijgen. Tijdens de werkzaamheden, die zij in de nacht moesten uitvoeren, werden zij overvallen door de eerste zonnestralen van de volgende dag en dat zorgde ervoor dat Risin en Kellingin voor eeuwig versteend in zee moesten blijven staan. Vanaf het strand van Tjornuvik, op het eiland Streymoy, heb je goed zicht op deze bijzondere rotsen.

prachtige hike bij zonsondergang op de faeroer eilanden

De stijle kliffen van Trælanípa

De ruwe natuur van de Faeröer eilanden vind je zeker terug in Trælanípa. Uit zee steekt een indrukwekkende, loodrechte, rotswand van 142 meter hoog. Dit is niet het enige wonder dat je daar kunt aanschouwen. Want dit is ook de plek waar je kunt genieten van uitzicht op de optische illusie van het Leitisvatn meer. Vanaf het juiste punt lijkt het namelijk alsof dit meer boven de zee zweeft. De bewoners zijn het overigens niet helemaal eens over de juiste benaming van het meer. Het wordt daarom ook wel het Sørvágsvatn meer genoemd.

faeroer eilanden reistips
Het uitzicht bij Sørvágsvatn op de Faeroer eilanden, waar een meer boven de oceaan lijkt te zweven.

De vuurtoren van Mykines

Mykines is het meest westelijk gelegen eiland van de hele archipel. Dat is niet het enige bijzondere aan dit eiland. Overal waar je kijkt, zie je prachtig glooiende heuvels, indrukwekkende kliffen en heb je mooie uitzichten over zee. De turfdaken van de huisjes liggen als paddenstoelen in het landschap. Het eiland leent zich prima voor een paar mooie wandeltochten, waarbij je natuurlijk een bezoek brengt aan de vuurtoren. En wie weet kom je ook de kolonie papegaaiduikers tegen die in de zomer hun vaste stek op het eiland hebben. In de maanden dat het erg nat is, is het mogelijk dat een deel van de paden niet toegankelijk is. Maar er valt ook dan nog genoeg te zien op dit afgelegen eiland.

De vuurtoren op Mykines bezoeken
Het meest westelijke eiland van de Faëroer: Mykines

De goedkoopste vluchten naar de Faëroer eilanden

De Faroër Eilanden zijn gelegen tussen Schotland en IJsland, eens ter plaatse wandel je in een natuursprookje vol verhalen, groen en traditie. Een echte must-see in Europa!

tips voor roadtrip in ijsland

De Faëroer eilanden: wanneer reizen & beste reistijd?

Plan je rondreis naar de Faeröer eilanden in het seizoen dat je de meeste kans hebt op het beste weer. Dat is van mei tot september. Door de noordelijke ligging is er in de zomermaanden volop licht, ongeveer twintig uur per dag. Natuurlijk kan het regenen, maar door de zeewind is het van het ene op het andere moment ook gewoon weer droog en zonnig. Neem stevige wandelschoenen mee en maak desnoods gebruik van een gids om je rond te laten leiden op de verschillende eilanden. Dan weet je zeker dat je alles hebt gezien van dit natuurwonder van Europa.

Meer lezen over prachtige eilanden in Europa

By Yannick

Wereldreiziger, designer en fotograaf. Springsteen fanboy en zaalvoetbalkeeper. Daarnaast doe ik marketing bij madewithlove en ben ik het bonkend hart achter Soms Ook Heimwee