Je hoeft Nederlanders niet te vertellen dat water nat is. Met hun fascinatie voor water hebben ze in de vorige eeuw een groot stuk zee drooggelegd, wat nu de Noordoostpolder en de Flevopolder heet. Af en toe zie je in het landschap palen terug die markeren waar een gezonken boot of vliegtuig ligt. Twee dingen vallen direct op wanneer we, bepakt en gelaarsd, de provincie Flevoland binnenrijden: (1) windmolens — heel veel windmolens — en (2) een retestrak georganiseerd landschap met kaarsrechte weilanden en sloten.
Almere & Land Art Flevoland
‘Maar in plaats van vast te focussen op uniformiteit en rechte lijnen, hebben we een weekend lang bokkensprongen gemaakt tijdens de onverwachte avonturen die de provincie te bieden heeft. We beginnen in Almere. Zodra we bij het toeristisch infopunt fietsen hebben opgehaald, gooien we de benen los op de dijk langs het water en zoeken we de groene gordel rond de nieuwbouwstad op.
Want wat direct opvalt is de hoeveelheid groen rondom de stad. Onze eerste stop is een kunstwerk van Land Art Flevoland, een route langs monumentale landschapskunst. Een nieuwe stad als Almere heeft een kathedraal nodig, vond kunstenaar Marinus Boezem. Hij creëerde een gotische kerk in een weiland, gevormd door 178 populieren. De bomen fungeren als slanke steunberen, maar zonder dak. Het is bijzonder om tussen de ruisende bladeren te staan. Verderop ontdekken we een open plek in het bos, waar de bomen voor het kunstwerk vandaan komen — indrukwekkend.
Oosterwold: de bijzonderste wijk van Nederland
Onze eigenlijke bestemming is echter Oosterwold, een bijzondere wijk in Almere. We krijgen een rondleiding van Jan-Albert, een van de eerste bewoners. Hij vertelt hoe hij hier als pionier kwam wonen: voor een prikje kon je een stuk land kopen, maar er was één ding waar ze rekening mee moesten houden: je moest zelf de wegen aanleggen, de riolering regelen en de straatverlichting installeren. Bovendien moest 50% van je grond aan stadslandbouw worden besteed. Dat kan een uit de kluiten gewassen moestuin zijn, maar wij bezoeken ook een bloemenkwekerij en B&B-wijngaard. De oude zeebodem is dan ook extreem vruchtbaar.
Na Jan-Albert volgden duizenden anderen, die hun eigen unieke huizen bouwden en de wegen ‘monopoliseerden’. Jan-Albert omschrijft de nieuwbakken wijk als een on-Nederlands amalgaam van bouwstijlen, maar voor ons Vlamingen voelt het verrassend vertrouwd aan. Ja, er staan hier en daar vreemde UFO-achtige constructies, maar verder zien we vooral veel koterijen en prefabstructuren van gebeitst hout en grijze containers. Bijzonder om eens een keertje doorheen te fietsen. Waar in Vlaanderen zouden we zoiets kunnen bouwen en zou jij er gaan wonen?
Een boottocht maken in Flevoland
Flevoland staat niet alleen bekend om zijn moderne architectuur en stadsontwikkeling, maar ook om zijn oude relatie met water. We plannen met plezier twee boottochtjes door de polder.
Vrijdagavond sluiten we af met een zeiltocht op de Bounty, een schip bemand door vrijwilligers dat richting de Marker Wadden vaart. De tocht is vooral geschikt voor echte zee-liefhebbers en doeners. De schippers vragen regelmatig of je mee trossen wil losgooien of touwen uit de knoop halen. Dat levert aandoenlijke taferelen op, en al helemaal als de schippersdochter aan een charmante karaoke begint.
De tweede tocht, vanuit Marknesse, is spannender en sneller. We varen 100% elektrisch met de “Tesla onder de motorboten” van Natural Yachts. Wat zit daar veel kracht onder die vinnige boot. Onderweg schiet een ijsvogel nét op tijd weg. Het is ook leuk om even de authentieke haventjes van Vollenhove en Blokzijl binnen te varen. Natural Yachts bouwt elektrische boten voor verhuur en verkoop — een echte aanrader.
Camping Netl: is dit de mooiste camping in Nederland?
We slapen twee nachten op Camping Netl, een pseudo-anarchistische camping met het grootste bamboebos van de Benelux, vol kunstzinnige strandbeesten en bijzondere bouwwerken. Je kunt er slapen in je eigen tent of in een verbouwde trein. Overal op het terrein vind je houten constructies en speeltoestellen, bevolkt door dertigers in yogabroeken met hun dropjes van drie. We beleven een bonte avond in de strandbar met een DJ tussen verdwaalde hippies en dansende families en verslapen onze ooievaarsdromen in een zeecontainer. We hadden gerust nog een weekje kunnen blijven. Een echte aanrader.
Walibi & Wildsafari
We sluiten ons weekend af met een tweespalt.
Eerst duiken we in de wereld van Walibi Holland met zijn talloze achtbanen en sensationele duikvluchten. (Die Untamed is echt een van de beste rollercoasters die ik in m’n leven gedaan heb, en dat zijn er veel!) We gieren en gillen in de bochten. Daarna volgt een ‘wildsafari’ door de Stille Kern van het Horsterwold — een van de grootste loofhoutbossen van West-Europa, zo benadrukken de twee gepensioneerde maar niet minder gepassioneerde gidsen van Staatsbosbeheer. Ze rijden ons bonte gezelschap in een eco-treintje door het natuurpark. Voor wie nog jus in de benen over heeft, raden we aan om een wandeling te maken langs de vele bospaden. Zo heb je wellicht iets meer kans om de wilde paarden of Schotse Highlanders van dichtbij en voor jou alleen te ontmoeten. De Big Five ga je op deze wildsafari niet meteen spotten, maar je kan hier uitstekend het wilde leven in jezelf vieren.
Tijdens ons bezoek aan Flevoland hebben we lekker gegeten bij de volgende adresjes:
- BoutiQ Almere, Grote Markt 3, 1315 JA, Almere
- Indian Fusion, Belfort 136, 1315 VD, Almere
- Wijngoed Wilgenhorst, Helling 1, 3898 CA, Zeewolde
- Strandpaviljoen Bij Ons in de Wellerwaard, Friesepad 4a, 8305 AZ, Emmeloord
- At Sea, Drontermeerdijk 13, 8251 PV, Dronten