Het nachtelijke Hongkong bruist als vanouds. De geur van Cantonese sojasaus. Een oude visser graait een handvol wormen uit een plastic zak. De neon gloeit. Je citytrip in Hongkong is nog maar net begonnen of alle vijf je zintuigen hinken al een eindje achterop.
Het komt door Anthony Bourdain, die zo sappig televisie maakt dat je je vanuit zetel al wil klaarstomen voor een bijberoep als kok, dat ik Hongkong aanstipte tijdens mijn wereldreis. “Culinair hoogstaand” mag wat mij betreft mee in het rijtje met “snelheid”, “technologisch vooruitstrevend” en “wolkenkrabber walhalla” als je het over de reputatie van deze wereldstad hebt. Bij een vakantie in het Oosten mag je Hongkong niet degraderen tot layover. Zet de stad van Blade Runner zeker enkele dagen op je reisagenda.
Tip: 5 unieke dingen om te doen tijdens je citytrip naar Hongkong
Je baant je een weg tussen de opeen gepakte wolkenkrabbers naar blitse shopping malls, hobbelt met een taxi naar Victoria’s Peak of eet slangensoep in een van de zaken van de immer vernieuwende Black Sheep Restaurant keten. Je ziet oude knarren de longen uit hun lijf basketballen, sportieve jongelingen met gekke koptelefoons wandelen over de Wan Chai Green Trail en rijke families genieten van een ritje draaien in Disneyland. In Hongkong kan alles. Eender wat je doet, je wordt altijd achtervolgd door de rijkste geuren uit het oud-China van Wu Zetian. Van Hongkong moet je proeven.
De beste dai pai dong’s in Hongkong
Plastic stoeltjes in alle kleuren. Bezwete feestgangers en strakke zakenmannen. Het geluid van brandende wokpannen. Je gaat naar Hongkong om te eten. Het liefst doe je dat in een donker overdekt marktje, waar alle food-stalls om ter luidst om je aandacht schreeuwen. Een dai pai dong is de perfecte mix van een authentieke markt met en een openluchtrestaurant. Een typische foodstall waar locals hun magen nooit zullen grommen. Je kan het een beetje vergelijken met de typische food markets in Thailand.
Door strenger wordende regels omtrent voedselgezondheid wordt het in 2020 wel een stukje lastiger om nog van echte dai pai dongs te proeven. Mijn favorieten? Ball-Kee in Central, Sing Heung Yeun in Sheung Wan en Leef Desert, ook in Central. Stir fried beef (en een flesje Tsing Tao alsjeblief!), fried pork rib of Siomai dim sum zijn signature dishes waardoor mijn tanden onder spreekwoordelijk water lopen. Oh, en wist je al dat dit de goedkoopste plekjes zijn om te eten in heel Hongkong?
Plastic stoeltjes in alle kleuren. Bezwete feestgangers en strakke zakenmannen. Het geluid van brandende wokpannen. Je gaat naar Hongkong om te eten.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.