Hong Kong in 5 unieke insteken

vluchten van brussel naar hongkong

Te midden van de indrukwekkende skyline en de hectiek ontdekte ik Hong Kong via een zakelijke missie, ik had even tijd om de fun-factor van deze unieke stad voor jullie op te snorren. Van lokale eetgewoonten tot uitzichten boven de wolken, dit zijn in 5 must do’s tijdens een citytrip Hong Kong.

Voor we in die 5 anekdotes duiken. Wist je dat ze in Hong Kong aan de linkerkant van de weg rijden en dat de trams als razend snelle mini-Engelse bussen de stad doorkruisen? Bon, ik niet! Niet verrassend als je weet dat Hong Kong een Britse kolonie is geweest. Op 14 uur vliegen ben je, vanuit Amsterdam, in Hong Kong. Van hieruit start mijn verhaal in Azië.

1. Van Hot Pot en Kawaii fried food tot zwarte kip

Als je naar de andere kant van de wereld vliegt, kan je je verwachten aan een heel andere eetcultuur. Hong Kong heeft mijn smaakpapillen dingen laten proeven waarvan ik niet wist dat ze bestonden. (Of waar ik niet van dacht ze ooit te eten). Spoiler alert: zeekomkommer en slakkengehakt zijn alvast geen aanrader! En stiekem toch ook blij dat ik terug ben en mijn mes en vork terug boven kan halen.

Een eerste ervaring, en zeker een aanrader, is hot pot. In een heerlijk geurend kokende bouillon kan je zelf je favoriete ingrediënten laten sudderen. Die ingrediënten kies je van de draaiende ronde tafel waar je aan zit. Wij zaten aan een hele grote tafel, waardoor het lekkere vleesje eerst een 30 meter moest afleggen eer het terug bij mij was. Om daarna in alle snelte met mijn stokjes het in mijn bouillon te leggen. Wat ik exact at, geen idee. De andere aanwezigen wisten me te vertellen dat het runds was, maar welk stukje we dan exact gegeten hebben van dat rund, daar gaan we nooit achter komen. Lekker was het alleszins! 

Een andere opvallende restaurant trend zijn de kawai geïnspireerde dumpling en gefrituurde snacks. Schattige oogjes, mannetjes en gekke figuren vormen een sprekend kleurenspel op je bord waar je toch wel echt heel blij van wordt. Dé verrassing op culinair vlak voor me was het zwarte kippenvlees. Nee, geen aangebrande kip, dat dacht ik eerst ook. Het vlees van deze speciale kip is geheel zwart. Het proeft naar kip zoals we die hier in België kennen, maar dan net ietsje sappiger, wat malser en goed vol van smaak. 

Leestip: de geur van de Oosterse haven: Hong Kong

2. Espresso tini boven de wolken

Iets waar je niet langs kan kijken: de skyline van Hong Kong. Ik voel me letterlijk een kleine meid tussen de grote gebouwen. De skyline verandert ‘s avonds in een lichtspel van duizenden kleine lampjes (lees: iedere dag een beetje kerst). Als Sex and The City fan voel ik me tussen de grote gebouwen als Carrie op missie: zoekend naar de perfecte Espresso Tini met uitzicht over een landschap van lichtjes.

We gaan naar de cocktailbar Salisterra Bar in het hotel Upperhouse. Na 2 seconden in de lift, die ons naar (jawel) de 49e verdieping brengt, komen we aan in de lounge. De kleine meid, die is weg want hier bevind je je boven de wolken. Het uitzicht geeft me een echte boost, en heb zin om van die cheesy foto’s met ‘follow your dreams’ te maken. Want ja, hier voelt het zo. Met een heerlijke Espresso Martini en een melodramatisch gevoel sluiten we de avond af.

3. Afstand nemen van het plaatje

Soms als je aan het schilderen bent zeggen ze wel eens; neem wat afstand, dan zie je het ontwerp beter. Awel, dat is wat we gedaan hebben in Hong Kong. Met de boot vertrokken we vanuit de haven richting Lamma-eiland, een klein eilandje gekend door zijn lokale verse vis. Eens je je verwijdert van de grote gebouwen waar je tussen zit, zie je het geheel. Een architecturale skyline waarin de avondzon weerspiegelt van de zee in de vele glazen gebouwen. Het voelt van op zee minder overweldigend en geeft me verbinding met de natuur. De drukte van de stad is voelbaar maar het geluid van de golven op zee geeft me rust. We varen door naar het lokale restaurantje en eten hier verse vis uit de zee. (Lees: de lekkerste vis die ik ooit gegeten heb).

4. Skincare met Google Translate

Tijdens een namiddagje vrij van mijn zakelijke missie hol ik me naar een supermarkt. Ik kijk ernaar uit om de skincare producten van dichtbij te bekijken en wat unieke oliën en crèmes van hier te testen. Ik snor door de overdekte shopping hal waar de airco overal luid blaast. Bij een pop-up winkeltje hou ik halt. Een rek met producten trekt mijn aandacht. Exact wat ik zocht! Geen alledaagse producten die je hier vindt, maar potjes met kruiden waar ik nog nooit van had gehoord. Mijn nieuwsgierigheid kan het niet laten en ik koop een vijftal producten.

Tijdens mijn trip heb ik het hermetisch dicht gelaten (hoewel mijn vingers kietelden om de verpakking open te doen), maar eenmaal terug thuis kan ik het niet laten. De skincare producten gaan één voor één allemaal open en worden grondig getest. 

Het resultaat: een branderig gevoel in mijn ogen en wazig zicht voor ongeveer 30 minuten. Blijkbaar was het potje toch voor iets anders. Mijn tip? Lees de verpakking niet zoals ik deed, op gevoel, want de tekens zeggen soms andere dingen dan je denkt. Maar roep de hulp in van je beste vriend Google Translate. Zo voorkom je dat je zoals mij spierzalf in je oog smeert.

5. Dansen in Lan Kwai Fong

Iets wat ik dacht niet te ontdekken, maar waar we eerder per toeval ‘ingerold zijn’: het nachtleven van Hong Kong. Het is waar wat ze zeggen. De lever van een aziaat kan minder aan dan de gemiddelde Belg. Het nachtleven piekt hier vroeg en ik heb het gevoel dat ik eindelijk eens mee kan drinken met de grote mensen (lees; ik drink niet veel, amper). We belanden na een karaoke sessie voor een 300 mensen in de buurt Lan Kwai Fong aka ‘De Overpoort’ van Hong Kong. De bar Maggie Choo trekt onze aandacht. Een jazzy sfeer overheerst de ruimte en op de bar staan Geisha’s cabaret te dansen. Een ervaring, dat is het alleszins! De muziek is commercieel en we kunnen luidkeels alle plaatjes meezingen.

Lees ook: Remote werken vanuit Hong Kong