Romelu heeft na de titel met Inter helaas alweer z’n koffers gepakt, maar, niet getreurd: Milaan en omstreken tellen nog steeds meer dan genoeg bezienswaardigheden voor een stevige citytrip in Italië.
Vakantie in Italië: dan denk je aan Rome, de Dolomieten, Venetië, Toscane en Umbrië, de Amalfikust of Cinque Terre… Milaan, nochtans de tweede grootste stad van Italië en het economische hart van het land, wordt daarbij vaak wat over het hoofd gezien. Onterecht wat ons betreft!
Want, met z’n rijke geschiedenis en architectuur, aantrekkelijke mix van oud en nieuw, reputatie als businesshub maar ook hotspot voor fashion, design en andere kunsten, valt er voor iedereen wel wat te beleven. Tel daarbij de typisch Italiaanse aandacht voor de goede zaken des levens – lees: eten en drinken – en het bruisende nachtleven, en dan weet je dat er aan bellezza en buona vita geen gebrek is in de hoofdstad van Lombardije.
Historische weetjes over Milaan
But first, voor we aan de beste restaurants, osterias en caffetterias, must-sees en andere to-do’s beginnen, tijd voor een streepje history – de cultureel verantwoorde innerlijke mens wil tenslotte ook wat.
Welaan dan: volgens de geschiedenisboeken werd Milaan vermoedelijk door de Insubres gesticht, een Gallisch-Keltische stam die zowaar de Romeinen wist te verslaan, en dat zo’n 600 jaar voor ene Jezus Christus z’n hoogdagen beleefde – naar verluidt is de mens er nog steeds niet goed van. De naam zou dan weer komen van Mediolanum, Latijn voor ‘in het midden van de vlakte’, in dit geval de Po-vlakte.
Vandaag telt de stad een klein anderhalf miljoen inwoners, de hele metropolitan area meegerekend zou het zelfs gaan om een slordige tien miljoen – een van de grootste in Europa. Zo, dan kun je bij thuiskomst al zeker iéts vertellen.
Belangrijkste bezienswaardigheden in Milaan
- Duomo Santa Maria Nascente
- Santa Maria delle Grazie
- San Lorenzo Maggiore
- San Satiro
- San Maurizio al Monastero Maggiore
- Santuario di San Bernardino alle Ossa
- Pinacoteca
- Arco della Pace
- Castello Sforzesco
- Arena Civica
Wijken die je moet bezoeken in Milaan
- Navigli
- Brera
- Sempione
- Corso Garibaldi
- Como meer
Waar moet je eten in Milaan
Maar goed: basta parlare, hieronder tutto da visitare!
Allereerst is er natuurlijk de Duomo Santa Maria Nascente: naast de Sint-Pietersbasiliek, de kathedraal van Sevilla en die van het Braziliaanse Aparecida een van de grootste kerkgebouwen ter wereld, en een hoogtepunt van Gotische bouwkunst. Hoewel de bouw al in de 14e eeuw begon, duurde het bijna zes eeuwen, tot in 1965, vooraleer de bouw voltooid werd. Bijzondere bezienswaardigheden zijn de vele Middeleeuwse schatten, de ontelbare torentjes, beelden en spitsen die de buitenkant van het gebouw sieren, en een (betalend) bezoek aan het dak, vanwaar je alle ornamenten van dichtbij kan bekijken. Extra troef: bij helder weer kan je de Alpen zien!
Vertoef je graag nog wat langer in religieuze sferen, breng dan zeker ook een bezoek aan Santa Maria delle Grazie, werelderfgoed wegens Het Laatste Avondmaal van Leonardo Da Vinci dat te bezichtigen is in het aanpalende klooster, of een van de vele andere kerken met prachtige architectuur of fresco’s die Milaan rijk is: San Lorenzo Maggiore, San Satiro, San Maurizio al Monastero Maggiore, Sant’Ambrogio, San Maurizio…
Een buitenbeentje is het Santuario di San Bernardino alle Ossa, met een kapel die grotendeels bestaat uit menselijke beenderen en schedels – meraviglioso!
Heb je na de kerkbezoeken nood aan wat frisse buitenlucht, dan is Navigli de place to be. In deze wijk, die doorkruist wordt door Middeleeuwse kanalen, kan je rustig langs het water slenteren, aperitieven of tafelen in een van de vele bars of restaurants.
Een andere wijk die het bezoeken waard is, is Brera, het artistieke hart van de stad. Hoewel je hier vooral moet rondlopen om de schilderachtige charme en sfeer op te snuiven, zijn er toch ook een paar niet te missen culturele highlights die een bezoekje verdienen: de Pinacoteca met werken van Caravaggio, Tintoretto en Rubens, de Biblioteca Braidense, het Museo Astronomico, het Palazzo di Brera… Ook de moeite is de Orto Botanico, de Botanische Tuin van Milaan en een groene oase in het hart van de stad.
Nog zo’n zeldzame maar uitgestrekte groene zone is het Parco Sempione, dat aan weerszijden begrensd wordt door imposante bouwwerken: de Arco della Pace langs de ene kant, het indrukwekkende Castello Sforzesco langs de andere kant. In het park bevindt zich ook de Arena Civica, oorspronkelijk een amfitheater uit 1807 dat vandaag voor allerhande concerten en sportwedstrijden gebruikt wordt. Onder andere The Cure, Lou Reed, Robert Plant en Radiohead traden hier al op.
Sempione, de gelijknamige wijk met de Corso Sempione en omliggende straten, is dan weer een van de hotspots van het Milanese nachtleven, met clubs, bars en restaurants, waar ook lokale celebs al eens graag de bloemetjes buitenzetten.
Een andere corso, die zich weliswaar meer leent tot slenteren dan tot feesten, is de Corso Garibaldi, een winkelwandelstraat die van de gelijknamige porta of stadspoort naar het centrum leidt, met mooie architectuur, coole street art en allerhande boetieks. Heb je daar niet genoeg aan, dan kan je daarna nog terecht in de Galleria Vittorio Emanuele II: het oudste nog actieve shoppingcenter van Italië, en, naast de Duomo (zowel letterlijk als figuurlijk), een onvervalste architecturale landmark van Milaan, waar alle grote luxemerken huizen.
Leestip: Ontdek de mooiste en kindvriendelijke boetiekhotels van Europa
Het Comomeer: Verkoeling, water en groen in en rond de Italiaanse modestad
Genoeg van de stad en zijn zomerse hitte, en nood aan wat meer (frisse) lucht of zelfs een ijskoude duik? Dan bieden het Comomeer en het groene, bergachtige landschap errond de ideale escape. Met de trein ben je er op een uurtje, en eens daar wachten de ferry’s en veerdiensten je op voor een heerlijk verkoelende boottocht langs een van de vele mooie dorpjes rond het meer: Cernobbio, Bellagio, Varenna, Lecco… Echte stranden zijn er niet of nauwelijks, maar wie goed zoekt vindt wel ergens een plekje waar je op z’n minst even het water in kan. Belangrijke kanttekening: Como is erg mooi maar ook toeristisch en zelfs mondain – George Clooney woont in de buurt, om maar iets te zeggen –, overnachten is hier dan ook niet goedkoop.
Blijf je toch liever in Milaan, of heb je simpelweg de tijd niet om ook naar Como te gaan, dan kan de fiets een leuk alternatief bieden: in tegenstelling tot de meeste andere steden in Italië is een fiets hier geen rariteit. Toegegeven, er zijn lang niet overal fietspaden, maar, ze zijn er wel, en er is net als in Brussel, Antwerpen en Barcelona ook een systeem van deelfietsen, die je vind op heel wat plaatsen in de stad. Wel goed uitkijken is de boodschap: Milanezen blijven nu eenmaal Italianen.
Da bere e da mangiare – eten en drinken in de leukste restaurants van Milaan
Tegen vrienden zeg ik weleens dat je in Italië al moeite moet doen om slecht te eten. Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat er zelfs in de culinaire hemel genaamd Italië uitschieters zijn. Hieronder enkele van onze beste, lekkerste en leukste plekjes – wil je zeker zijn van een tafeltje, reserveer dan, zeker ’s avonds!
Nog een leuk en nuttig weetje: bij het aperitivo krijg je vaak gratis heel wat hapjes bij je drankje – geen tourist trap, maar een Italiaanse traditie. Het enige waarvoor je moet opletten, is dat je maag niet vol zit tegen het avondeten.
· La Locanda del Gatto Rosso: lekker, niet duur en mooi, gezellig verscholen net achter de Duomo: what’s not to like?
· Pizzeria Da Zero: een keten, maar wel een hele goeie, want de auteur van dit artikel at hier vermoedelijk de beste pizza die hij in zijn nog relatief jonge leven al gegeten heeft (en dat zijn er toch wel wat): il Margherotto, met ‘nduja, een smeerbare en pikante salami uit Calabrië. Ook de fiori di zucca, de gefrituurde eetbare bloemen van de courgetteplant, zijn heerlijk als voorgerecht.
· Signorvino: ook een keten van restaurants annex wijnhandels, ook goed. Heerlijke carbonara!
· Eataly: verhip – nog een keten. Hier vind je typische producten uit heel Italië, maar kan je ook ter plekke iets eten, en dat de hele dag door. Op het plein in de schaduw van de Porta Garibaldi is het bovendien aangenaam toeven.
· Caffè & Caffè: zelfs naar Italiaanse normen buitengewoon goeie cappuccino.
· C’era una volta una piada: hier enkel piadina’s, een soort flatbread gevuld met hartig beleg naar keuze, van vlees tot kaas en groenten. Smullen!
· Casa 28 (Como): specialiteiten uit Puglia.
De leukste liedjes voor een roadtrip door Italië – Playlist Italia
Italie is een uitstekend land om met de wagen te ontdekken. De leukste roadtrips maakte ik al in Italie, over de glooiende heuvels van Toscane naar de machtige kustlijn van de Amalfi kust of op het ruwe Sardinië. Heb je tijdens al dat rijden nood aan wat ontspanning onderweg? Dan moet je gaan voor mijn Italiaanse roadtrip songs. Met deze muziek in je oortjes, wordt de trip zeker een succes.
- Ciao Bella – Rose
- La Solitudini – Laura Pausini
- Gloria – Umberto Tozzi
- Mamma Mia – Ricchi e Poveri
- Senza Una Donna – Zucchero
- Ma quale idea – Pino d’Angio
- I wanna be your slave – Måneskin
- L’amours Toujours – Gigi d’Agostino
- Deja Vu – Giorgio Moroder
Tijdens de pauzes onderweg spelen we al eens graag leuke spelletjes. Hier onze favorieten voor spelletjes onderweg voor twee personen
- Shithead – kaartspel
- Duel – 7 Wonders
- Macchiavelli
- Uno
- Agricola (2 pers)
- Rummikub
- Yathzee
- Triominos
Andere adembenemende roadtrips door Italië: ontdek ook de Dolomieten, Ligurië en Toscane
Combineer Milaan zeker op een van onze roadtrips. Zo kan je de Dolomieten en Milaan in een adem bezoeken voor de ideale mix tussen prachtige natuur en een heerlijke citytrip. Heb je wat langer tijd in de laars kan je altijd onze roadtrip Ligurië en Toscane koppelen aan een bezoekje met Milaan. Een roadtrip naar Toscane met Firenze, Lucca, San Gimigniano en Siena moet je zeker eens gedaan hebben.
Buon appetito, e buon viaggio!