BEEP BEEP BEEP. Daar is die verdomde wekker weer, en dat om 7 uur in de ochtend. Tijd om de lakens van mij af te gooien en me naar het ontbijt te haasten. Veel tijd heb ik niet meer, binnen een half uur moeten we klaar staan met ons duikgerief in de aanslag. Mijn opborrelend enthousiasme pept me stilaan op. Het is alweer 5 jaar geleden dat ik gedoken heb, en ik vind het best spannend. Maar ik kijk er naar uit om te gaan duiken aan de Costa Brava.
De eerste zonnestralen kietelen de woeste kliffen van de ruwe kust aan de Costa Brava. Ik tuur door het raampje van het kleine busje dat ons naar onze eerste duiklocatie brengt. Je raadt het misschien al wel. Duiken aan de Costa Brava, letterlijk vertaald, de woeste kust.
Als ik aan duiken denk, dwalen mijn gedachten meteen af naar Zuid-Oost Azië, Bonaire, of de Malediven. Ik weet dat je in Egypte en Malta ook prachtig kan duiken, maar als je mij een paar weken geleden had gevraagd of je goed kan duiken in Spanje, had ik bedenkelijk naar je gekeken. Maar surprise-surprise: het is geen grap!
Even praktisch: het weer in Catalunya en andere populaire plekken in Spanje zoals Mallorca en Gran Canaria
Als populair vakantieland is Spanje bekend om zijn zonnig weer en mooie stranden. Maar wist je dat het land ook thuis is voor een gevarieerd aanbod aan klimaten en onderhevig aan de grillen van de weergoden? Hier volgt een korte opsomming van het klimaat in drie van Spanjes populairste bestemmingen: Catalunya, Mallorca en Gran Canaria.
Catalunya en de Costa Brava zijn gelegen in het noordoosten van Spanje, en zijn de thuisbasis van de bruisende stad Barcelona. Deze regio heeft een mediterraans klimaat, met milde winters en warme zomers. In de winter liggen de temperaturen in Barcelona doorgaans tussen de 10-15°C, terwijl ze in de zomer kunnen oplopen tot 30°C of meer. De streek is ook bekend om haar af en toe voorkomende regenval, met als natste maanden oktober en november.
Mallorca, het grootste eiland van de Balearische Eilanden, ligt in de Middellandse Zee voor de kust van Spanje. Het klimaat in Mallorca is magisch mediterraans, met hete zomers en milde winters. Ik spendeerde er ooit een weekje in september en voelde af en toe een frisse bries op mijn wangen, maar kon toch meestal in t-shirt rond paraderen. In de zomer kunnen de temperaturen oplopen tot 30°C of meer, terwijl ze in de winter doorgaans tussen de 10-15°C liggen. De natste maanden op het eiland zijn oktober en november.
Het klimaat in Gran Canaria, een van de Canarische Eilanden gelegen voor de kust van Afrika, heeft een subtropisch klimaat. Klinkt cool, toch? Het eiland heeft het hele jaar door lekker warm weer, met temperaturen die variëren van ongeveer 20-25°C in de winter, en tot 30°C of meer in de zomer. Het blijft een ongelofelijke populaire bestemming maakt voor zon-zoekers en winter-escapisten.
Of je nu op zoek bent naar een bruisende stad of een relaxte strandvakantie, deze regio’s hebben voor ieder wat wils. Vergeet alleen niet om je zonnebrandcrème mee te pakken!
Duiken aan de Costa Brava
Met een klein hartje naderen we de haven. Hier ligt onze boot geduldig op ons te wachten. Ik ben al een hele ochtend alles in mijn hoofd aan het herhalen wat ik nog van mijn PADI opleiding weet. Maar dat is zo lang geleden. Lukt het me nog wel?
Bij aankomst worden we begroet door Jan. Een sympathieke Antwerpenaar die Euro-divers Cala Joncols uitbaat. Jan stelt me meteen gerust. Hij neemt mij mee om de Costa Brava onder zeeniveau te ontdekken. We stappen op de boot met al ons gerief en varen uit. Na een half uurtje varen langs Spaanse kustdorpjes, prachtige kliffen en bergtoppen die op de achtergrond als reuzen uitkijken over de Middellandse zee bereiken we onze duikplek.
Wetsuit aan, gasfles check, loodjes check, zwemvliezen aan en duikbril op en vamos!
Duiken is hier niet nieuw, al meer dan 50 jaar zijn hier duikscholen gevestigd waardoor de wondere onderwaterwereld van dit stukje Middellandse zee geen geheimen meer kent voor de ervaren duikinstructeurs. Mijn duikavontuur vindt plaats in l’Estartit. Een klein vissersdorpje met zo’n 3.500 inwoners. Voor de kust van l’Estartit liggen de Medes eilanden. Ruige en imposante rotsen die uit de zee schieten, het is een prachtig decor voor een weekje onder de Spaanse zon.
De beste duikspots in Spanje
Waar ga je nu best duiken? Aan goede duikspots geen gebrek. l’Estartit en omgeving herbergen meer dan 100 prachtige duikspots. Ontdek hier talloze onderwatergrotten en spelonken, gezonken scheepswrakken en een overvloed aan maritiem leven.
Over maritiem leven gesproken: ik was verbijsterd hoeveel soorten vissen en koralen je hier tegenkomt. Eens ondergedompeld kom je zeker en vast barracuda’s, murenen, enkele soorten roggen en grote groupers tegen. Met een beetje geluk spot je dolfijnen of zelfs een gigantische maanvis. Die laatste zijn echter heel zeldzaam! Ik had deze keer helaas minder geluk. Ooit zal ik nog maar eens terugkeren zeker?
Naast de vele soorten vissen vind je er ook zachte koralen, kolonies van rode koralen en zeeslakjes in alle kleuren denkbaar.
Wil je alle duikspots van de Costa Brava ontdekken, dan ben je wel even zoet. Een geoefende duiker kan zo’n 2 tot 3 duiken per dag maken, afhankelijk van de diepte. Omdat niet iedereen tijd heeft om 30 dagen lang te gaan duiken, maakten wij alvast een lijstje met duikspots die de moeite waard zijn!
- Boreas
- Ullastres
- Canons de Tamarui
- Furió Fito
- La vaca
- Bau de cap Trencat
Wat als je reisgezel geen duiker is?
Niet iedereen duikt graag of heeft een duikbrevet. Gelukkig biedt deze regio veel meer dan alleen duiken. De Pyreneeën liggen op een boogscheut van l’Estartit waardoor je een unieke combinatie krijgt van strand en berglandschappen. Vandaag een dagje zonnen op het strand en morgen een serieuze hike met hoogtemeters waar je op voorhand al begint van te zweten? Dat kan hier!
Tip: De GR 92 loopt dwars door l’Estartit. Deze route loodst je dwars door de natuurlijke parken van de Costa Brava en langs prachtige kliffen.
Ook fietsen wordt hier steeds populairder. Steeds meer en meer professionals komen hier dan ook op stage. Natuurlijk bezit niet iedereen een innerlijke Wout Van Aert. De fietsinfrastructuur is voorzien voor fietsers van alle niveau’s.
Aan recreatieve en sportieve wateractiviteiten ook geen gebrek. Zeekayaken, snorkelen, zeilen en vissen behoren allemaal tot de mogelijkheid.
Je wil natuurlijk niet enkel sporten op vakantie. Costa Brava got you covered! Behalve lekker eten en drinken, denk aan verse zeevruchten en heerlijke paella’s, vind je er ook een bruisend cultureel leven.
Op 40 minuutjes rijden van l’Estartit bereik je Figueres: een gezellig stadje en meteen ook de geboorteplaats is van Salvador Dalí. Breng hier zeker een bezoekje aan het Dalí-Theater Museum. Een absolute aanrader! Verder vind je er smalle steegjes met barretjes en restaurantjes, oude pleinen met prachtige kerken en nog veel meer.
Girona is de hoofdstad van deze regio en een bezoek waard. Sla zeker het oude stadsgedeelte niet over.
De beste periode om te duiken aan de Costa Brava
Het duik – en toeristisch seizoen loopt van april to september. In oktober is het ook nog mogelijk om te duiken maar slaat het weer stilaan om. En slecht weer staat gelijk aan een mindere zichtbaarheid onderwater en dus mindere duikcondities.
In de zomermaanden is het hoogseizoen. De temperaturen en het aantal toeristen stijgen dan ook evenredig. Ik heb op en top genoten van de rust en het heerlijke nazomer-weer onder de Spaanse zon in oktober.
Misschien dus wel de perfecte bestemming voor een nazomerse trip?
Zin in meer vakanties in Spanje?
Hier alvast een beetje inspiratie om je vakantie naar Spanje nog meer kleur te geven. Hier alvast inspiratie voor een heerlijke vakantie onder de Spaanse zon.