the norway trail met travelbase in noorwegen

The Norway Trail: Hiken langs trollentongen en preekstoelen

Ik trek mijn, tot de knieën verzakte, benen uit het modderige veen. Van mijn nieuwe waterdichte schoenen met duur Gore-Tex membraan schiet niet veel over. De laatste kilometers van deze etappe zet ik met soppende tenen verder. Gelukkig biedt de warme noorderzon veel soelaas.

Ik ben beland op The Norway Trail, een 5-daagse Fjelltur (Noors voor bergwandeling), die je langs trollentongen en preekstoelen brengt in het fjordelijk Scandinavisch broertje dat zichzelf Noorwegen noemt.

Een tocht door niemandsland die na thuiskomst, als een Noorse legende, nog lang in je hoofd zal rondspoken.

Wat is The Norway Trail?

Een 7-daagse queeste aangeboden door Travelbase, kenner van dolle reizen voor avonturiers, die een 5-sterren hotel liever inruilen voor een kajak op een fjord of een tent in het midden van de woestijn.

Op deze trail wandel je 4 (of 5) dagen door het ruige Noorse landschap. Je slaapt in tenten of hutten en geniet van wat Moeder natuur je te beiden heeft.

Met The Norway Trail vink ik ondertussen mijn 10e tripje af met Travelbase. Fan van hun aanbod was ik dus al langer.

Tussen woeste bergen en dromerige meren.

De geur van kabbelende stroompjes neemt me snel in beslag wanneer we onze eerste hoogtemeters trotseren. Ondanks het koele weer begint een ziltige druppel zweet zich glijdend een weg te banen over mijn voorhoofd. De wind schreeuwt hard en legt iedereen het zwijgen op. Dit is de start van een avontuur dat je niet alleen fysiek, maar ook geestelijk zal uitdagen.

the norway trail - hiken in noorwegen

Deze hike stuurt je op en over De Hardangervidda. Een gigantisch bergplateau van 8000 km2 afgesleten tijdens de laatste ijstijd. Het gebied is kill en rauw. De bomen hebben dit gebied lang verlaten en maakten plaats voor zompige bodembedekkers die liever hun felste kleuren verborgen houden. Hogerop het plateau, tussen de woeste rotsen en snijdende steenvlaktes, vind je dromerige spiegelmeren die verderop gewelddadig neerstorten in een wazige vallei.

Dit uniek landschap zal je verwonderen en betoveren. Een wrede maar prachtige plek waar de natuur je omarmt en de stilte je uitnodigt om na te denken.

Alles begint bij de eerste stap

Touchdown in Bergen Airport! Na een busrit van 3 uur bereiken we ons startpunt: camping Garen.

Er is nog net tijd voor een nodige stretch en sanitaire pitstop voordat 4 Nederlandstalige gidsen ons verwelkomen en door middel van een stevige briefing inlichten over de tocht die ons te wachten staat.

We maken kennis met onze medeavonturiers. Met deze mooie mix van duo’s, trio’s en ook solo durvers zullen we de komende week het Noorse wild trotseren.

the norway trail - wandelen in noorwegen

Na het reilen en zeilen en wat handige tips om ervoor te zorgen dat we na thuiskomst niet meteen bij de chiropractor belanden, krijgen we ons materiaal voor de komende week. We zijn snel een paar wandelstokken, een kookset en dagelijks trio van gevriesdroogde maaltijden rijker. De echte die-hards worden ook een tent, slaapzak en matje toegeworpen.

Op kamp met de tent

Je kan ervoor kiezen om de kille nachten te trotseren in een tent. Deze kan je huren via Travelbase als je geen zin hebt om je eigen materiaal toe te vertrouwen aan het vliegtuig personeel. Ook een matje of slaapzak kan je aanvinken bij inschrijving.

TIP: Heb je zelf al geïnvesteerd in kwalitatief en compact(!) slaapmateriaal? Neem dat dan zeker mee. Het materiaal dat Travelbase aanbiedt is zeker het eerste maar niet altijd het tweede.

the norway trail - hiken in noorwegen

En die compactheid is op deze trail net heel belangrijk. In tegenstelling tot andere trektochten die Travelbase aanbiedt, leent het desolate Noorse landschap zich niet tot bagagetransport. Heel je inboedel moet dus mee op je rug! Laat die beautycase en nachtlantaarn thuis en voorzie genoeg vrije ruimte in je rugzak om deze tot de naden vol te proppen met je slaapgerief.

Geen zin om die extra kilo’s te dragen? Of toch ook een klein beetje een luxe poes? Dan heb je als alternatief de optie om te verblijven in berghutten.

Hyttertocht

Voor meer comfort en een broeiende plaats om na de wandeling je natte sokken te laten uitstomen, kan je kiezen voor de Noorse hytter. Deze gezellige hutten staan op prachtige locaties in de Noorse wildernis en bieden gemoedsrust voor wie zonder een diepe schoonheidsslaap ‘s morgens niet te genieten is.

the norway trail - hiken in noorwegen

Afhankelijk van de hut slaap je in privé kamers of grote slaapzalen. Eén luide brombeer kan je nodige rust goed saboteren dus oordoppen is geen overbodige luxe. De sanitaire voorzieningen in de hutten zijn zeer beperkt. Vochtige doekjes of een plonsje in het koele bergwater houden je fris gedurende de trektocht. En anders zal van een paar daagjes stinken de wereld ook niet vergaan, toch?

Hiken in noorwegen

Elke hut heeft een kleine voorraadkast waar je wat eenvoudige snacks kan kopen. Denk crackers, kaas in tubes, of een tinnen stoofpotje. Betalen doe je cash of digitaal door de DNT Hyttebetaling-app te downloaden. Hiermee kan je al je aankopen registreren en achteraf betalen wanneer je de wildernis verlaat. Eerlijk zijn is hier de boodschap, een Noorse vloek is geen lachertje.

Goed gegidst of solo slim?

Waarom meegaan met Travelbase? Kan ik deze route niet op eigen houtje afwandelen? Ja, dat kan. Een ervaren gids is op dit terrein echter geen overbodige luxe. Tijdens de trail ben je MIA voor het thuisfront, is er namelijk geen gsm ontvangst en je komt niet snel andere hikers tegen. Moest je door een onfortuinlijke val, ik zeg nu maar, je pink breken of plots je knie het begeven. Dan kunnen de gidsen snel te hulp schieten en, indien het bot de lucht proeft, met een satelliettelefoon een SOS de ether insturen. De Noorse hulpdiensten staken dan graag hun zoektocht naar ontsnapte bejaarden en brengen je met de helikopter naar betere oorden. Toch ook weer een tof verhaal om thuis te vertellen!

Glooiend rooiend

De eerste twee dagen wandelen we gestaag het plateau op. Denk 13-14 kilometer per dag en gemiddeld 400 hoogtemeters. Goed om je nieuwe, waterdichte schoenen in te wandelen dus. Hoewel ik toch aanraadt om dat voor de reis al te doen. Waterdichte schoenen zijn hier echt een must, liefst tot ver boven de enkels. Het mossig landschap is soms verraderlijk diep. Vraag dat maar aan Dagmar.

De groep moet zijn tempo nog wat vinden maar al snel wordt duidelijk wie de koplopers en wie de genieters zijn. Voor wie graag nieuwe mensen leert kennen is deze reis een goede formule. Ik merkte al langer dat hiken, diepe, oprechte gesprekken broedt. Zou dat door die berglucht komen? Who knows. Ook de eenzaten, die liever verzinken in eigen gedachten, kunnen mooi hun plekje vinden tussen kop en staart.

hiken in noorwegen met travelbase

We zetten onze schoentjes na de tweede dag in Hadlaskard. We worden verwelkomt door een Noorse dame die tijdelijk onze hut bemand. Een kleine paniek en hint van frustratie is te lezen op haar gezicht wanneer we aankondigen dat we met 35 wandelaars haar hut en kampeerterrein komen bezetten. Grote groepen zijn ze hier niet gewoon. De Noren staan nogal op hun eigen ruimte en zijn niet het meest gastvrije volk maar helpen zullen ze altijd. Ze begint alvast met het bakken van vers brood en geeft ons taakjes om samen de hut proper te houden voor de volgende gasten.

We plonzen in het ijskoude smeltwater en genieten samen van een nodige stretch in het gouden avondlicht.

Water en steen

We hiken verder richting Stavali. Een hut midden op het plateau. Het groene landschap zet langzaam zijn grijsfilter op. Onze wandelstokken kletteren op de harde rotsen onder onze voeten. Wijdverspreide steenvlaktes, doorsneden door grondwater dat schijnlijk vanuit het niets uit een hogerop gelegen rots naar beneden stroomt.

Vanuit Stavali zetten we onze tocht verder met een stijle afdaling. Een stevig stukje techniek is hier nodig om zonder blauwe billen het dal te bereiken. Slow and steady is hier de boodschap! Onderweg krijgen we zicht op een cascade aan watervallen die trapsgewijs elkaar voeden met meer en meer ijskoud water.

Ondertussen bereiken we terug de boomgrens. We lunchen aan de rand van het bos met een prachtig zicht op één van deze donderende watervallen. Voor het eerst is het vanaf hier aan te raden om ‘off the beaten path’ te gaan. De gidsen raden aan om het veilige grindpad te nemen richting de camping. Beter voor de knietjes, dat wel, maar je mist één van de mooiste zichten van deze reis. Neem in de plaats het stijlere en gladder pad door het bos. Plots voel je de vochtige lucht je lippen strelen en sta je oog in oog met de Nyastølfossen. Een monsterlijke waterval die voor je neus een gigantische hoeveelheid water 115 meters naar beneden werpt. Ik werd er even stil van.

Trollentongen en preekstoelen

Na 4 dagen schoenenboenen belanden we in Kinsarvik. Als verwilderde trollen worden we gezapig terug de beschaafde wereld ingestuurd. We strompelen de lokale supermarkt binnen voor een frisse pint en een snack waarop je moet kauwen. Na een week pakjes voedsel heeft een simpel stuk brood nog nooit zo hard gesmaakt.

We genieten van de gloeiende avondzon, die glinsterend over het fjord heen ketst, en maken ons klaar voor een welverdiende dut. Uitslapen zit er echter niet in, want de wekker staat vroeg. Voor wie wil vertrekt de bus om 06u00 richting Trolltunga. Een stevige tocht van 26km en 1400 hoogtemeters richting de meest gefotografeerde steen van Noorwegen. De hike is optioneel maar als je tot hier bent geraakt, raad ik je toch aan om een dagje luieren op de camping nog even in te ruilen voor een laatste fysieke inspanning.

Als je wat doorstapt (en optioneel een beetje vals speelt door de shuttlebus je 400 meters hoger te laat droppen) kom je vóór de grote meute bij de Trolltunga. De steen lijkt op de tong van een versteende trol, vandaar zijn naam. Ook wij konden deze toeristenstop niet links laten liggen en na een klein halfuurtje was het aan ons voor onze communiefoto. Kom je wat later aan de top, dan heb je minstens een uur om na te denken welke gekke pose je kan aannemen, zonder jezelf honderden meters het ondergelegen fjord in te storten. Het beste wat ik kon bedenken was een simpele thumbs up 👍.

mooiste uitzicht in noorwegen

Wandel nog een kwartiertje verder en je komt bij de kleine Preikestolen. Toegegeven, deze foto zal misschien minder likes opsponzen op the gram maar ver weg van de toeristen, is dit één van de mooiste plekken om te lunchen.

Na een lange terugtocht richting camping, sloten we de hikeweek af met een pizza party en een paar pintjes, die iets te snel naar het hoofd stegen.

hiken travelbase noorwegen

Nog meer Bergen

Wie ondertussen genoeg bergen heeft gezien, heeft pech. We sluiten namelijk onze reis af met een dagje toeristen in Bergen! Na Oslo, de grootste stad van Noorwegen.

Een stad vol gezellige parkjes, bruisende vismarkten en feeërieke steegjes. Toegegeven, er is niet bijzonder veel te doen in Bergen maar toch kan je hier best een dagje vertoeven zonder je te vervelen.

Laat je leiden door de geur van kaneelbroodjes en verwen je in één van de vele gezellige koffiehuisjes. Vul je hongerig buikje met een verse visschotel aan de kade of wandel tussen de historische havenhuisjes van Bryggen.

We wandelen op het einde van de dag nog snel hogerop naar één van de vele uitkijkpunten over de stad. Hier laten we ons verwennen door de warme gloed van de laatste avondzon. Moe maar voldaan bevind ik me hier midden in het boter-oog. Of zoals de Noren dat mooier kunnen zeggen.

Å være midt i smørøyet’


Is The Norway Trail iets voor mij?

Volgens vele deelnemers (en gidsen!) is The Norway Trail één van de moeilijkste hikes die Travelbase aanbiedt. Ik vond hem best goed meevallen. Het mooie weer en een goede nachtrust in de hutten heeft natuurlijk geen kwaad gedaan. Het blijft een pittige en onvoorspelbare tocht. Het weer kan veel roet in het eten gooien en zelfs op droge dagen bevat de trail best moeilijke segmenten.

Verwacht tussen de 13 en 21 kilometer per dag plus een goed aantal hoogtemeters. Met dan nog optioneel de Trolltunga tocht van 26km. Ik tikte op het einde van de week toch meer dan 200.000 stappen aan.

Met een goede basisconditie en zonder al te grote kwaaltjes, loop je deze tocht vlot uit. Toch als je mindset goed zit, daar zit het meeste werk.

Heb je zwakke knieën of ga je toch liever een terrasje doen in plaats van een kleine jog. Dan zou ik misschien toch opteren voor één van de vele andere reizen die Travelbase aanbiedt. Misschien is cruisen met een 4×4 door het buitenaards marslandschap van Jordanië meer iets voor jou?

Sign me up voor The Norway Trail

Verkocht? Je kan je al preregistreren voor het seizoen van 2025. Zo krijg jij als eerste de kans om een plaatste te bemachtigen als de inschrijvingen openen. Hou dus zeker Travelbase’s website goed in de gaten.

the norway trail

Wat neem ik mee voor een meerdaagse hike in Noorwegen zoals The Norway Trail?

Travelbase voorziet een handige en uitgebreide paklijst met alle essentials. Ik som nog even de belangrijkste items op.

the norway trail met travelbase in noorwegen
  • Hoge waterdichte schoenen. Welke type laat ik aan jou over. Mijn tedere voetjes kunnen geen type-B of C verdragen, dus ik ben blij met een soepelere A/B schoen.
  • Ook goede regenkledij is een must, best met een waterkolom van minstens 15.000mm. Krantenpapier, een extra paar sokken en een drybag voor in je rugzak zijn handig voor als je toch ergens in het water sukkelt.
  • In outdoor stores kan je kleine EHBO pakketjes kopen. Vul deze aan met een aantal medicijnen en een paar blarenpleisters. Ik neem op elke hike een rolletje sporttape mee om preventief gevoelige zones af te plakken. Compeed neem ik mee voor als het te laat is.
  • Het kan best koud zijn in Noorwegen. Een thermisch shirt van merino en een lichte donsjas doen wonderen. Ook lichte handschoentjes kunnen helpen.
  • Bij het vertrek in Garen kan je een kleine dagrugzak achterlaten. Deze krijg je terug in Kinsarvik. Met deze dagrugzak kan je dan de Trolltunga hike doen. Neem gerust ook je favoriete toeristen tenue mee voor te paraderen in Bergen.
  • Een lange lepel voor die laatste rijstkorrels uit die verdomde Adventurefood zakjes te plukken.
  • Ik zweer al jaren bij mijn opvouwbaar zitpadje. Dit biedt niet elke extra comfort maar ook een droge zitplaats voor tijdens je lunchpauze.
  • Slippers of Teva’s om je voeten wat ademruimte te geven na de wandeling.