We zitten bijna aan het kristallen jubileum van ons jaarlijks testosteron gevulde onthaastingsritueel. Maarten, Bart en ik hollen al 9 jaar op een rijtje onze jongensdromen achterna met de zon als eenzame trouwe kompas.
Wildkamperen in Frankrijk
Wijselijk laten we de vrouwen 5 stinkende dagen zonder elektriciteit thuis. We ruilen hen tijdelijk in voor onze andere grote liefde: Midden-Frankrijk met haar ongerepte natuur, onvangbare vissen en rokerige kampvuren. Die oerliefde voor wildernis en overleven die in elk jongenshart schuilt mag weer even vrijelijk z’n beloop gaan.
Het is woensdagavond een uurtje na het werk en we bollen met de cambio richting Auvergne. Het startschot van onze trip in Moulins-sur-Allier staat vaag aangeduid op wat een doorwinterde survival specialist bezwaarlijk een planning kan noemen. We weten dat er daar een grote rivier zich een weg baant richting Loire, dat we fijn kampeergerief en lectuur met overlevingstips mee hebben om onze beste outdoor survival tricks boven te halen en dat Maarten zoals vanouds zich ontfermt over het kampvuur eten.
Lees ook het verhaal van Marco, die ging wildkamperen met zijn kano in de Biesbosch in Nederland
Mag je wildkamperen in Frankrijk?
Glamping, dat is een ding mannekes!
Van simpel kamperen kan je na de jaren van ervaring niet echt meer spreken. Enkel uit de authentieke lichaamsgeuren die voortkomen uit het gebrek aan douchecomfort kan je nog afleiden dat we ergens te velde kamperen. Maar eigenlijk is dat andere modewoord misschien beter op zijn plaats: de jongens gingen glampen.
In Moulins ligt de Allier op ons te wachten. Een knoefter van een rivier in het midden van het departement Auvergne-Rhône-Alpes, omsingeld door de Cher, de Creuse en de Loire. We zouden van 75 kilometer peddelen naar Le Geutin, waar de Allier samensmelt met de Loire, de koningin der Franse rivieren. Onderweg zouden we vooral prairie tegenkomen, en geen toeristen. Hartje zomer moesten we de rivier delen met slechts 50 andere rivierploeteraars. Slechts 1 dorpje ligt te blinken aan de oevers van de brede watermassa, het door toeristen overspoelde Apremont-sur-Allier. De moeite voor een stop, maar voor toch vooral om de waterreservoirs te vullen.
Het barbecuen wordt er niet bepaald slechter op
Ditmaal gingen we 3 nachten aan slow cooking doen op het kampvuur. De frisse pasta putanesca met doorrookte sinaasappels was de winnaar van de loutering vierdaagse. Met op de 2de plaats de veggie butternut ajuin combo. Gewoon de groenten met een dikke schil los tussen de kolen gooien, wachten met een wijntje erbij. Zodra je kampvuur begint te ruiken naar sappige ajuin kan je beginnen proeven. Het pastaatje kookt zichzelf wel.
Een kampeer trip plannen
Wat meepakken op een kampeertrip in Frankrijk?
Nog meer overlevingstips vonden we in het handige Survival Handboek dat in een toepasselijke mess tin zit. Er werd ook uitgelegd hoe je gemakkelijk een vis kan vangen, al hadden we daar wellicht iets te weinig geduld voor. Dan maar valsspelen met aas dat de mensen van Decathlon ons hebben aangeraden. Verder moet je niet al te veel bagage meezeulen, het moet namelijk allemaal in zo’n tonnetje. De waterdichte slaapzakken en shelter van Quechua kwamen goed van pas om alles wat vochtvrij te houden.
Een rooster hebben we ditmaal niet gebruik voor het koken, een oude pan om je maaltijden in te koken, confituurpotten om lekker hip wijntjes uit te drinken en een koffer met kruiden en etenswaren maakten het voornaamste deel uit van onze soldij.
Kamperen kan je zomaar aan de oevers van de rivier, er is daar verder niemand
- Vuurtjes maken kan, maar mag eigenlijk niet. Hou dus een reservevoorraad water klaar en alles flink doven wanneer je gaat slapen.
- Vooral voldoende water meepakken voor koken en drinken, het wordt al eens warm daar in La France. 10 flessen voor 4 dagen is niet te weinig voor 3 man
- Een opblaasbare koelbox maakte dit jaar ook deel uit van de luxe
- Er zijn ook enkele campings voor zij die ietsje meer comfort willen
- Denk aan afbreekbare zeep
- In Moulins kan je met het verhuurkantoor gemakkelijk afspreken hoe lang je weg bent en waar ze je komen oppikken. Alles kan op maat. Van 1 dag tot 2 weken.
- Fruit en groenten met dikke schil kan gewoon los op het vuur
Kamperen met de kano
En dan ga je kopje onder
Is die rivier feitelijk wild? Vorig jaar hadden we geen enkel probleem op de Creuse, dus een beetje onbezonnen doken we de kano’s in, gepakt en gezakt met de reddingsvesten eerder als ruggesteun dan levensredders. Na een half uurtje peddelen en een bocht met uitpriemende boom fout te hebben ingeschat, duurde het nog welgeteld 5 seconden of de eerste kano was volledig onder gespoeld. Avontuur much!
Je voelt onmiddellijk de kracht van moeder natuur zodra je zonder boe of ba met al je bagage kopje onder gesleurd wordt. De tonnetjes die dreven snel weg toen ik nog een onderwater tuimeling maakte tegen een rotspartij.
Eens boven nam de adrenaline het van me over toen ik besefte dat mijn camera gerief gewoon los in een duffelbag zat. De kano liet ik varen (pun intended), Bart moest zichzelf maar redden en de tonnetjes konden me even niets meer schelen, ik vond namelijk mijn blauwe zak nergens meer terug. Als een zot sprong ik het water in op zoek naar mijn meest waardevolle bezit, zonder succes. In de verte zag ik twee Duitse kajakkers ons te hulp schieten. Reddingsoperatie kano kon beginnen. Niet gemakkelijk om zo een gevaarte tegen de gutsende stroom in aan land te hijsen. Plots zag ik mijn camerazak bengelen onder water aan de boot. Ik sprong er naar toe hopend dat een waterproof zak zou doen waarvoor hij gedesigned is.
En zoals de beste Gebroeders Grimm verhalen het betamen kan ik nu ook afronden met een behoorlijk happy end: al mijn gerief picco bello. Geen drupje water in de zak. Dankjewel duffelbag, je bespaart me een kleine 6 000 euro uit.
Zo kan ook jij genieten van de foto’s van dit heerlijk tripje wildkamperen in Frankrijk.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.