Kajakken in de Biesbosch: Idyllisch wildkanoën en wildkamperen in Nederland

kamperen in de biesbosch

In de herfst van 2019 besloten mijn broer en ik om de schoonheid van kajakken in de Biesbosch te verkennen. Dit is het verhaal van een driedaagse kajaktocht in de Biesbosch, en hoe het vijf jaar geleden allemaal nog gemakkelijk kon.

Deze tijd van het jaar, net buiten het hoogseizoen, met de koude nachten en gevallen bladeren, beloofde een ideale setting voor een wild kampeer avontuur in Nederland. We zochten naar een ervaring ver weg van de drukte, omringd door natuurlijke rust en stilte. Nou nog hopen dat het weer mee zal werken.

stafkaart van de biesbosch

Wat is de Biesbosch en waar ligt het?

paalkamperen in de paardenkop de biesbosch

De Biesbosch is een nationaal park in Nederland in de buurt van Dordrecht. Het is het grootste zoetwatergebied in west Europa dat onderhevig is aan de getijden van eb en vloed. De natuur heeft er z’n vrije gang kunnen gaan. Wilgen hangen zwaar over de waterwegen, de eilanden zijn dichtgegroeid met van alles en nog wat. De bevers bouwen hun burchten, en de visarenden hun nesten. IJsvogels scheren over het water, en gansen kom je overal tegen. Met honderden waterwegen, van hele brede waar grote schepen hun wegen doorheen vinden, tot smalle kanaaltjes waar je de paddles van je kayak vreemd rechtop in het water moet steken om de rietkragen niet te beschadigen, is er een oneindige keuze van routes te maken. 

Maar plan je kanotrip juist, want sommige delen van de Biesbosch zijn beschermd terrein, en afgesloten voor de mens. En let goed op, want de hele smalle slootjes kunnen met laagtij “opeens” droog komen te staan, en kajakken in een meter modder gaat niet echt, hetgeen we uit ervaring kunnen vertellen.

voorbereiden voor kanotrip in de biesbosch

Lees tip: het Brabant van Nederland is als het Brabant bij me thuis

Je kajaktrip goed voorbereiden

Rond de lunchtijd huren we twee 1-persoons kajak bij Jachthaven van Oversteeg, redelijk centraal gelegen in de Biesbosch. Die hebben ook wat kaartmateriaal voor ons, al hadden we onze tocht thuis al goed uitgestippeld, geprint, en waterdicht verpakt. 

wildkamperen en kanovaren in nederland

Maar extra informatie kan geen kwaad. Alles goed waterdicht verpakken, want zeker in deze tijd van het jaar wil je ‘s avonds niet in een natte slaapzak kruipen, of een kleddernatte “warme” trui aan trekken. We nemen flink wat eten mee, drinkwater, en natuurlijk de nodige biertjes. Die zullen wel goed aankomen na een dag op het water in weer en wind. Het deed me denken aan het kano-avontuur in de Auvergne.

Paalkamperen in de Biesbosch

Vanaf de jachthaven gaan we zuidwaarts door smalle slootjes en kleine meertjes in plaats van dat we het grote water nemen. Nog even moeten we diep bukken voor een paar lage bruggetjes, en we hebben een paar stukken stevige tegenwind die goed koud aanvoelt. Maar we zijn op pad. Een flink eind naar het zuiden gaan we het grotere water op om naar de zuidpunt van een landtong te varen. Daar is een paalkampeerplek, de “Paardenkop”, die in het zuidwestelijke deel van de Biesbosch ligt.

Paalkamperen houdt in dat je binnen een straal van een meter of 10 van de paal mag wild kamperen. Geen kosten, maar ook geen water, geen toilet, niks dus. En al je afval weer meenemen natuurlijk. Geen reserveringen mogelijk, maar dat is zo laat in het jaar als wij nu zijn geen probleem. In het hoogseizoen wel!

paalkamperen in de biesbosch

Lees tip: waar kan en mag je wildkamperen in Europa?

De kampeerplek is prachtig. Het blik erwtensoep met een stuk brood smaakt heerlijk, en dan lekker een “Kanon” bier. Maar die komt inderdaad stevig aan. Samen zitten we op een boomstam zo’n 5 meter van de tent vandaan en kijken we elkaar doezelig aan, ons afvragend hoe we naar de tent kunnen komen. Maar we redden het. We slapen dus ook heel goed die nacht.

Dag 2: kanoën naar Paalkampeerplek de Bevert

De volgende dag gaan we door brede en smalle sloten op weg naar de volgende paalkampeerplek “de Bevert” in het oostelijke deel van de Biesbosch. We maken een uitstap in een lange slingerende waterweg die afgesloten is voor motorboten, en uiteindelijk doodloopt. De rust, de stilte, en de wildernis in de Biesbosch zijn geweldig. We hebben onze route van vandaag gezet op een flink aantal smalle slootjes om het zo avontuurlijk mogelijk te maken. En dat lukt ons weer geweldig. Terwijl we onze doorgang proberen te maken in zo’n smal slootje wordt het eb, en daalt de waterspiegel langzaamaan.

kamperen in de biesbosch

En dat hebben we net wat te laat door. Ook omdat het slootje zo smal is dat we de kayaks niet om kunnen draaien, en we dus te lang door proberen te gaan. Al met al komt het erop neer dat we twee uur in de dikke modder ploeteren om dat slootje weer uit te komen naar waar we al vandaan kwamen. En we dus een veel langere dag hebben dan we hadden verwacht. We komen dus ook dik vermoeid bij de paalkampeerplek “de Bevert” aan. Maar, het was een prachtige dag, met ook prachtig weer. Zo warm zelfs dat we de wetsuits uit hebben kunnen doen en in bloot bovenlijf hebben kunnen varen. En maar drie andere mensen gezien.

Lees tip: Avontuurlijke kanotocht en wildkamperen in Zweden

Dorstig weertje, daar in de Biesbosch in de herfst

kanotocht in de biesbosch

Wederom komt het Kanon bier hard aan. En dat is misschien maar goed. Met de hoge luchtvochtigheid en de lage temperaturen is het naar gevoel een hele koude nacht. Maar de volgende ochtend is het wel heel erg mooi. Er staat geen zuchtje wind, het water is glad als een spiegel, en de zon wurgt zichzelf door de mistige lucht. Het duurt zeker een uur of twee voordat de zon echt doorbreekt. Maar dat zal niet lang zo blijven. De wind steekt op, en dikke wolken drijven binnen als we pas halverwege onze route voor de dag zijn om terug te komen bij Jachthaven van Oversteeg. We voelen al een paar druppels op de laatste kilometer, maar kunnen de kayaks nog net droog uitladen. Als we tien minuten later aan een kopje koffie in de jachthaven zitten, stort het uit de lucht.

Ja, de Biesbosch. Ik denk dat we er nog weleens naar terug zullen gaan. Maar dan wel weer in het najaar of het voorjaar. Want we ontwijken graag de massa mensen, en die komen er in het hoogseizoen.

Lees tip: Ontdek Tilburg als ware citytrip tip

Fast forward naar vorig jaar: is paalkamperen nog een optie in Nederland?

kanovaren in de biesbosch in nederland

Update: Toen wij enkele jaren later weer terugkwamen in de Biesbosch in het najaar, om weer een tocht te maken, werd ons verteld dat de paal kampeerplekken overal in Nederland door misbruik van kampeerders permanent gesloten zijn. 

Na een tijdje zoeken, bleek dat er in ieder gevel nog wel een kanokampeerplekken in de Biesbosch zijn, namelijk de “Paardenkop”. Het lijkt erop dat “de Bevert” en mogelijke andere plekken niet meer bestaan. En de precieze regel voor de kano kampeerplek weet ik dus niet. Dus let op met je planning van een kanotocht, want ik weet dus niet zeker of er nog echte wildkampeerplekken bestaan in de Biesbosch. Indien niet, dan maakt dit het varen van een meerdaagse tocht een stuk moeilijker. 

Een camping in de Biesbosch

Er zijn een aantal campings aan de rand van de Biesbosch, en vlak bij de “Paardenkop” is camping “de Biesbosch Hoeve”, en vlak bij (voormalig) “de Bevert” is “Boerderij Kamping van Bergeijk”. Maar deze twee campings zijn mogelijk niet het hele jaar door geopend, en dus alleen bereikbaar met een vaartuig, dus plan uw avontuur met aandacht).

kanotocht in de biesbosch

Wie is Marco Werkhoven

Fietsen op de Maan

Marco woont met z’n vrouw in Amerika, terwijl z’n broer nog in Nederland woont. Marco en z’n vrouw zijn nu naast kleinschalige avonturiers, allebei fysiotherapeuten, en uitvinders en ontwikkelaars van de Aqua-Ohm. Zo schreef hij ook een groter avontuur neer in het mooie boek “Fietsen op de Maan”.

Wie is Marco?

Gast schrijver voor Soms Ook Heimwee, Marco Werkhoven, heeft samen met z’n vrouw, zoon, of z’n broer vele zware tochten gemaakt, maar leeftijd begint stilletjesaan een rol te spelen. Dus een tochtje zoals dit kayak avontuur in de Biesbosch past nu goed in hun programma.

Naast vele korte avonturen met z’n vrouw en/of zoon, komen Marco en z’n broer ieder jaar samen voor een week of twee in Europa of Amerika voor hun “mannen-tijd”, om iets avontuurlijks te beleven. Iets wat ze hopelijk nog vele jaren kunnen voortzetten. Wellicht lees je in de toekomst nog meer verhalen van Marco, en hopelijk zal je dat lekker inspireren!

By Yannick

Wereldreiziger, designer en fotograaf. Springsteen fanboy en zaalvoetbalkeeper. Daarnaast doe ik marketing bij madewithlove en ben ik het bonkend hart achter Soms Ook Heimwee