Zomeren in Zwitserland met kinderen en kroost

reizen in zwitserland met kinderen

Niets zo irritant als een FAQ waar het antwoord op jouw vraag niet bijstaat. Onze redacteur familiezaken stelde speciaal voor u de zeven minst gestelde vragen over een vakantie met kinderen naar Zwitserland samen. Alles wat je niet per se hoeft te weten over reizen met kinderen in Zwitserland, maar nu toch al aan het lezen bent.

De Mens zong het in 1999 al: “Elke dag is een antwoord op een vraag die je nooit is gesteld.” Soms ook Heimwee proudly presents een eigen(zinnige) FAQ over een reis in de zomer naar Zwitserland. Zet u even schrap.

wandelen en hiken in zomer zwitserland

1. Kan je kinderen meenemen op zomervakantie in Zwitserland?

Goed nieuws, het is niet illegaal om kinderen mee te nemen op vakantie in Zwitserland. Noch in de zomer, noch in de winter. Om gedoe te voorkomen, raden we je aan je eigen kinderen mee te nemen en het nodige bewijsmateriaal. Een E-id volstaat, zo sympathiek zijn de Zwitsers wel. Je hoeft je kortom geen zorgen te maken als je Zwitserland binnenrijdt via de douane. Je hoeft je echter wel zorgen te maken als je meer dan 5 liter wijn per persoon of 1 kilogram vlees meeneemt.

tips voor reizen met kinderen

Aan de douaneposten kan je kort parkeren om een wegenvignet / milieuvignet voor Belgische kentekens te kopen. Het stickertje kost standaard 40 CHF, is 14 maanden geldig en is nodig om op de Zwitserse autostrades te rijden. Als je kilometers in die indrukwekkende tunnels rijdt, dan wil je best je steentje bijdragen aan dit huzarenstukje der menselijke bouwkunde. Je kan het vignet op verschillende websites al op voorhand kopen, maar je betaalt altijd meer, verzendkosten, weet je wel. Stop gewoon aan de douane en oefen je Frans en/of Duits.

2. Wat bedoelen ze met “het weer kan snel omslaan in de bergen?”

We weten zelf niet goed wie “ze” zijn, maar gelukkig hoef je dit niet letterlijk te nemen, het weer is immers geen bladzijde. Misschien wel een metaforische bladzijde, want men bedoelt ermee dat het weer op enkele seconden kan veranderen. Dit kan ten slechte zijn: je bent rustig aan het wandelen in een bescheiden zonnetje en je krijgt opeens hagelbollen zo groot als knikkers op je kop. (echt gebeurd). Wij van Soms ook Heimwee zijn dan eerder van het positief omdenken: tijdens ons tiendaags verblijf in Haute-Nendaz was het heel de tijd Temps de la foufette (= officieus Zwitsers voor kutweer). Gelukkig voor ons sloeg het weer wel enkele dagen om -ten goede dus!- waardoor de zwemopties even plotsklaps in de bovenste schuif lagen.

haute nendaz reizen met kinderen

Enkele aanbevelingen om te zwemmen met kinderen in Zwitserland

1. Het openbaar buitenzwembad van Sion

Rijd de berg af -op zich al een toeristische attractie- en neem een duik in het vijftigmeterbad van Sion, doe een race op de glijbaan met chronometer of dabber wat rond in het peuterbad. Dit alles voor de democratische prijs van 6,5 CHF per kop. (4 CHF voor een kinderkop). Vergaap je ondertussen ook aan de scenerij, de prachtige bergen of de luxevliegtuigjes van de nabijgelegen luchthaven van Sion.

2. Het buitenzwembad van Haute-Nendaz zelf

Geen zin om de berg af te rijden? Dat snappen we. Gewoon even naar het buitenzwembad van Nendaz zelf. Een rechthoekig dok met weidse zichten. Zelfde tarief als Sion.

3. Pootje baden in bergrivier de Printse in Siviez

Ok, geloof ons, dit is de moeite: neem de auto naar Siviez (kwartiertje rijden), neem het blotevoetenpad, dat is al een kilometer genieten en klauteren langs de Printse. Je komt toe op een BBQ-plek met enkele bankjes. Daar bouw je dammen, vang je kikkervisjes en hang je een hele namiddag rond. Vergeet wel je wreven niet in te smeren, want die verbranden dus ook als je in het water blijft verpozen.

sam rasschaer haute nendaz reizen met kinderen

3. Hoeveel procent van de wandelaars die je kruist, groet je met “bonjour!”?


Als je in de zomer wil gaan skiën in de bergen, dan ben je in de aap gelogeerd. Met een hoogte van 1400m boven de maritieme spiegel, als Haute-Nendaz, kom je er in de 21ste eeuw niet meer. Ook al werkt de télécabine naar de top, Tracouet (2200m), daar zal je eveneens geen sneeuw vinden. Niet getreurd, want eens je daar bent, kan je best wandelen. Je betaalde immers 34 CHF voor een ritje naar boven! 

Boven op de Tracouet zijn er verschillende wandelingen, met kinderen doe je best de Sentier Panoramique van minder dan 3km. Volg de pijltjes Par Ici ou Pàr là. Heel plezant. Op het einde kom je bij het meer van Tracouet. Meer dan een meer is dat niet. Als je echt heel loco en el coco bent, kan je daarna een vierjarige verplichten ook naar beneden te stappen. 7 km in die kleine beentjes pompen, bergafwaarts, kuitpijn, knie kapot, maar 1 gesmokkelde jupiler mee,… 

Dit is echter allemaal geen antwoord op de prangende vraag of andere wandelaars je begroeten met een hartelijke bonjour. Wel, we kunnen daar heel formeel in zijn, er bestaat wel degelijk een soort bro-code onder wandelaars in de unieke omgeving der Zwitserse Alpen: meer dan 95% van tweevoeters is zich bewust van onze geprivilegieerde positie op deze aarde en uit dankbaarheid en herkenning door middel van een welgemeende BONJOUR. 

Zelf testte ik ook de Sentier de Pives uit, een fijne 10 kilometer: 3km recht omhoog, 4km langs de Bisse de Saxon (een klein irrigatiekanaaltje) even langs een uniek natuurdomein Pra Da Dzeu en hatsikidee weer 3km naar benee.
Conclusie tijdens deze 3 uur wandelend genieten: IEDEREEN ZEI BONJOUR!

  • Blote voetenpad van Siviez? Bonjour? Check.
  • Even langs de Bisse de Milieu? Bonjour? Check.
  • Se promener dans la ville? Bonjour? Check.
blote voetenpad zwitserland

4. In welke mate verschilt een Zwitserse binnenspeeltuin van een Belgische?

Het grootste verschil zit em in de betaalwijze: in Zwitserse binnenspeeltuinen betaal je met Zwitserse Frank en niet met Euro. Voor de rest volgen Zwitserse binnenspeeltuinen er echter -en ik ging bijna zeggen helaas- dezelfde geplogenheden als de Belgische: duur, je hebt er als ouder geen hol aan, slechte akoestiek, heel zwetende oververhitte kinderen, te veel prikkels, er loopt altijd ne kleine met een rattenstaartje rond,…

Het advies van onze correspondent familiezaken luidt dan ook hetzelfde als in België: probeer deze plekken te vermijden. Tot slot is het heel jammer dat de Zwitserse kinderen de neutrale houding van hun voorouders niet aannemen in een binnenspeeltuin.

binnenspeeltuin zwitserland

5. Is die feeëngrot in Saint-Maurice nu eigenlijk de moeite waard?

Neen. Maar onze correspondent familiezaken heeft er wel een halve dag verspeeld, dus gaat er toch therapeutisch over schrijven. 

Wie Han zegt, die zegt grot, maar wie Zwitserland zegt, die kan zeker ook wel eens grot zeggen. Als je er even logisch over nadenkt, is het niet zo bizar: al dat prachtig gesteente dat prijkt in dit mooie land, er zal daar wel ergens een beetje speling tussen zitten, neen? Zo dus ook in Saint-Maurice, op 45m rijden van Haute-Nendaz. 

grot bezoeken zwitserland

De Grotte Aux Fées kondigt zich aan als een magische plek en dit reeds sinds midden 19e eeuw. Wat gebeurde er toen, tijdens de eerste toeristische exploitatie? Alle bezoekers braken de stalagtietjes af en namen ze mee naar huis. Wat rest er? Een smalle vochtige gang van halve kilometer met op’t einde een waterval en vijvertje.

Wat hebben die feeën er dan mee te maken? Euh, ik denk dat er een dorpje Fay heet en dat ze daarna ook iets hebben geschreven over feetjes. Ofzo. Ahja, en daarvoor vluchtten de locals de grot in als er barbaren waren, dat heb ik wel onthouden. En dan hangen er ook nog 5 plastieken feetjes op, om kinders te lokken.

Desalniettemin is het terrasje wel een bezoek waard, slechts 2 meter breed tegen een rotswand met naast jou de enige duo-friteuse avec une belle-vue!

haute nendaz reizen met kinderen

Op de terugweg stopten we gelukkig in een megalomane speeltuin waar zelfs ouders een geweldige tijd kunnen beleven als ze hun gsm even wegstoppen: hoera voor labyrinth aventure!

Tot slot nog even over de grot: eigenlijk hadden we naar het grootste ondergrondse meer van Europa moeten gaan, ergens tussen Sion en Sierre. Een grot bezoeken met een boot, dat brengt ons nostalgisch brein toch weer bij de grotten van Han. Een goede vriend van de correspondent Familiezaken kondigde zichzelf ooit aan als “Kent ge dat kanonschot op’t einde van den tour van de grotten van Han? Awel, da ben kik!”. Het moet haast de meest poëtische zin ooit gezegd in groot Ottenburg zijn…

6. Welk supermarktadvies kan je geven?

Migros is een leuk lokaal concept: Het bedrijf is eigenlijk een federatie van regionale coöperatieven, er zijn meer dan twee miljoen aandeelhouders. Elke volwassene woonachtig in Zwitserland kan lid worden, ontvangt een gratis een aandeel, en heeft stemrecht tijdens de algemene vergadering. 0,5% van de omzet wordt aangewend voor sociale en culturele projecten, aldus wikipedia.

Allemaal goed en wel, maar je kan er geen alcohol kopen en vergeet niet: we hebben het hier nog steeds over een familievakantie. Dus er zijn ook andere supermarkten, COOP, zelfs een Aldi, maar volgens dochterlief smaakt de sojamelk niet hetzelfde. Samengevat, geen advies, tire ton plan.

haute nendaz reizen met kinderen

7. Heb je nog allerlei diverse varia over Haute-Nendaz?

Onze chef Familiezaken moet met een aan de pijnlijkheid grenzende eerlijkheid toegeven dat hij eigenlijk 4 dagen met een kameraad ging trekken rond Haute-Nendaz terwijl het gezin veilig in het dorp zat. Zeer jammerlijk spreken we hier over 2 manskerels die bijna de 40 naderen en dus gevoelig zijn voor lichamelijke pijnen, waar zelfs een bevalling niet aan kan tippen. Lees: kameraad afgebeld, correspondent familiezaken heel de tijd mee in het dorp met “de kids”. 

Dus ja, snel schakelen. Even googlen. Ja, er zijn veel kastelen. Dat spreekt toch altijd tot de verbeelding, neen? Zoals dat in Sion

Niet googlen, maar puur geluk -in beide betekenissen van het woord-  We zagen het internationale alpenhoornfestival, al dwingt de eerlijkheid ons erbij te zeggen dat we niet echt weten dat het heel erg internationaal was. Alleszins, de locatie was bovenop de Tracouet, waardoor het ticketje aan halve prijs was. Is nice! 

Wil je nog hoger en (het kan bijna niet) nog cooler? Dan kan je van op de hoogste berg (de Mont-Fort) een zipline naar beneden nemen tegen 100km per uur. Als ouder had ik gelukkig genoeg praktische bezwaren om mijn primordiale angst te verdoezelen. Er zijn trouwens ook genoeg paragliders en helikoptervluchten, maar als je weet dat onze correspondent Familiezaken wel degelijk drie kilo vlees Zwitserland binnenreed, dan weet je ook genoeg over de beschikbare budgetten. 

Heb je toch nog een vraag die niet werd beantwoord in deze FAQ over reizen met kinderen in Zwitserland? Pech, onze correspondent Familiezaken beantwoordt zelden e-mails en houdt zich niet bezig met social media.

By Sam

Mijn naam is Sam. Omdat ik maar geen geschikte auteur vind voor mijn autobiografie getiteld ‘de biografie van net niet’, ben ik zelf maar aan het schrijven geslagen. Zo schrijf ik voor de foodblog Ottenburg Business Lunch Club en voor deze reisblog. Mijn gebrek aan kennis overcompenseer ik door verhaaltechnisch interessante fantasie.