Het was alsof ik de bladzijden van een dik, stoffig geschiedenisboek omsloeg, toen ik door de kronkelende straten en machtige berglandschappen van Montenegro aan mijn roadtrip met Balkan Nomads begon. Het land is een kluwen van historische draadjes, gesponnen uit eeuwen van cultuur, natuur en conflict, berustend in het lot van het roemrijke Joegoslavië.
Joegoslavië, ooit een der trotste giganten uit de Europese geschiedenis, strekt zich over de harten en huizen van acht verschillende naties: Bosnië en Herzegovina, Servië, Kosovo, Montenegro, Noord-Macedonië, en het grootste deel van het huidige Slovenië en Kroatië. Vandaag is de naam Joegoslavië slechts een fluisterstem in de wind, een echo van vergane glorie. Vandaag gebruiken we de Balkan als een verzamelnaam voor de wereld van Tito en zijn opvolgers. En vandaag heeft Travelbase met haar Balkan Nomads concept een roadtrip uitgestippeld die Montenegro, Bosnië en een snuifje Kroatië, binnenstebuiten voor je plooit.
De automotor ronkt van ongeduld, de wind door de ramen ruikt naar vers gevangen vis en de zon begint aan haar dagelijkse promenade digestive. Ik ben klaar voor 7 dagen roadtrippen door de Balkan.
Hoe is reizen door Montenegro
Montenegro is een stevig lappendeken van cultuur en geschiedenis, natuur en gastvrijheid. Ik ben hier enerzijds omdat mijn rondreis door Albanië me erg getriggerd heeft op vlak van cultuur en couleur local. Anderzijds schreeuwen de robuuste bergen die ik tijdens de meerdaagse trektocht van de Balkan Trail mocht leren kennen, de uitgestrekte valleien en onbekende steden om mijn aandacht. Dit gezellige Balkanland, waar de bergen de hemel raken en de zee glinstert onder de warme zon, is een schatkist voor reizigers en ontdekkers als wij. Van de bruisende badplaatsen tot de stille bergdorpjes, elke hoek van Montenegro heeft wel iets te bieden.
Montenegro is een land dat zichzelf heruitvond na het uiteenvallen van Joegoslavië in de chaos van de jaren ‘90. Door de vele toeristische hotspots is de adelaar op haar vlag wakker geworden uit een diepe slaap van decennia. Reizen door dit land is een verhaal dat zich afspeelt tussen de oude stenen van de vestingmuren van Kotor, in de gerimpelde gezichten van ouderen op de stoep in Podgorica, of in de trotse glimlach van de jeugd in de straten van Virpazar. De toeristen en reisorganisaties hebben hun weg naar Montenegro gevonden, denk maar aan de vele yachts die in de baai van Kotor aanmeren of de vele bootjes op het Skadar meer, de spectaculaire wandelingen in het Durmitor National Park en de honderden dagjestoeristen die Sveti Stefan, de Montenegrijnse Mont Saint Michel, dagelijks bezoeken. In Perast neemt een gammel bootje je mee naar Our Lady On The Rocks, een kerkje op een eilandje in het midden van de fjord-achtige inham voor Kotor. Geniet van de serene stilte in de Tara-Canyon of daag jezelf uit als avonturier en zoef over Europa’s grootste canyon met een zipline. En dan is er nog het Skadarmeer, het grootste meer van de Balkan, een paradijs voor natuurliefhebbers en vogelaars. Het kan hier allemaal. Het is hier dat je moet zijn voor je volgende trip.
Balkan Nomads, een 7-daagse roadtrip die je niet gaat vergeten
→ Hier vind je alle informatie en prijzen van Balkan Nomads
→ Deze roadtrip is een concept van Travelbase
Travelbase zorgt voor je pakketreis: vluchten, verblijf, programma en huurwagen worden gemakkelijk voor jou geregeld. Je doet de reis op eigen tempo, maar verwacht je wel aan een stevig gevuld programma. Je klopt soms lange dagen, omdat er zo veel te zien valt. We deden de reis met onze anderhalfjarige, maar dat was toch iets te ambitieus voor ons. Je kinderen meepakken moet absoluut de moeite zijn op een avontuur als dit, maar ik raad wel aan dat ze al iets ouder en zelfstandiger zijn voor je aan dit avontuur begint. Voor andere duo’s (koppels, vrienden, familie) is deze reis sowieso ook perfect doenbaar!
In een week tijd rijd je met je 4×4 langs de meest unieke wegen van Montenegro, Kroatië en Bosnië-Herzegovina. Je komt langs adembenemende landschappen, zoals de kust van Montenegro, de bergen van Bosnië en de meren van Kroatië. Je overnacht in authentieke accommodaties, geniet van lokale gerechten en leert de mensen en de cultuur van de Balkan kennen.
Het weekprogramma ziet er ongeveer zo uit, het leuke is dat je je eigen stops en lunchplekjes kan kiezen onderweg. Je hoeft geen rekening te houden met anderen tijdens deze self-drive, gewoon zien dat je op tijd aan het eindpunt van de dag toekomt!
Dag 1: Podgorica – Virpazar
Bezoek de Vodopad Nijagara, de canyon Cijevna, het charmante vissersdorpje Karuc en het Skadar meer. Er is een lange route voor wie niet te moe was na de vroege vlucht, of een kortere route die je sneller naar het vissersdorpje Virpazar neemt, waar je je eerste nacht in Montenegro zal doorbrengen. De laid-back sfeer in Virpazar zal je meteen overmeesteren. Het lekkere avondeten in Hotel Pelikan is een goeie binnenkomer voor de start van deze trip.
Dag 2: Virpazar – Vojnik
In de voormiddag kan je kajakken (of als je het zelf regelt, met een bootje varen) op het grote Skadarmeer, daarna rij je vandaag door de grootste canyon van Europa en word je beloond met enkele fraaie vergezichten over de Tara Canyon en de gigantische brug over de rivier Tara. Voor de ijsberen onder ons kan je zelfs even plonsen in de rivier aan enkele van de leuke stops onderweg. In Vojnik kom je bij een lokale familie en zielroerend landschap volledig tot rust. Het lange rijden is het zeker waard, de locatie waar je slaapt is werkelijk adembenemend.
Dag 3: Vojnik – Piva
Je ontdekt het Durmitor National Park, hier kan je jezelf verliezen in de schoonheid van de natuur, van het glinsterende water van het Zwarte Meer tot de adembenemende canyon. Wie wil kan nog paardrijden in het mooie binnenland van Montenegro. Durmitor National Park is een absolute must-see voor de natuurliefhebbers en fotografen zoals ik. Je slaapt in kleine authentieke bungalows, vlak langs de Piva riview.
Dag 4: Piva – Lisičiči
Vandaag baan je jezelf een omweg door de Piva kloof. Je steekt de grens over om Bosnië te ontdekken. Bezoek authentieke dorpjes Trnovo of Glavatičevo en verwonder je door uitzichtpunten over het bergmassief. Hier kan je leuke lange of krachtig korte wandelingen maken door de natuur. Een pittige dag, maar je wordt beloond met mooie plaatjes.
Dag 5: Lisičiči – Mostar
Een optionele mountainbike tocht, het nationaal park van Blidinje, een Alpenmeer in de groene bergen of Posusje, een oud dorpje, staan op het menu vandaag. In het Diva Grabovica meer kan je zelfs even verfrissen in een prachtige setting. In Mostar zelf ga je de bekende brug zien en genieten van het gezellige avondritueel van de stad. Je gaat ook naar Fortica, een fort op een heuvel boven de stad en hier krijg je een heerlijk panoramisch uitzicht op Mostar.
Dag 6: Mostar – Trebinje
Vandaag zie je forten, watervallen (die van Kravica) en maak je een pitstop in Dubrovnik, Kroatië, de stad met de naam als een geheim wachtwoord. In Dubrovnik moet je zeker de stadsmuren beklimmen en op zoek gaan naar de mooiste panoramas over de stad. Je kan ook lekker zwemmen in een van de strandjes naast de grote stad. Slapen doe je dan weer over de grens, in het gezellige Trebinje in Bosnië. Het is vrijdagavond, tijd om je dansbenen boven te halen op het dorpsplein!
Dag 7: Trebinje – Kotor
Misschien de mooiste route van allemaal, die langs het water aan de baai van Kotor. Bezoek het postkaardorpje van Perast, ontdek de baai van Kotor, de zuidelijkste fjord van Europa. Of je nu wandelt op de oude stadsmuren, een boottocht maakt of gewoon geniet van een kopje koffie aan de waterkant in een van de voordorpjes van de oude stad, de schoonheid van Kotor zal je hart veroveren. Hieronder vind je alvast enkele tips voor Kotor zelf.
Dag 8: Kotor – Podgorica
Kronkel je een weg door de laatste bergen van de trip via de Kotor Serpentine. Om de duizeligheid tegen te gaan kan je Karuc nog snel meepikken, voor je weer het vliegtuig op stapt richting België of Nederland. Genieten met grote G! Je bent nu zelf een echte Balkan Nomad.
Wat doen in Kotor en de baai er rond?
Kotor is een UNESCO Werelderfgoedlocatie, wat zoveel wil zeggen als ‘prachtige oude stad die je zeker moet gezien hebben’. Voor mij het hoogtepunt van de trip, en daarom een apart stukje hierover.
Het wordt er – zeker in de zomer – wel erg druk, dus ofwel kom je best heel vroeg in de dag naar Kotor, ofwel zorg je ervoor dat je wat tijd hebt om de baai van Kotor grondig te bezoeken. Ik leerde al gauw dat in de dorpjes naast de drukke stad, het erg genieten is op het tempo van de Montenegrijnen zelf. Hun buurlanden noemen Montenegro dan ook spottend het meest luie land van de Balkan.
In de baai van Kotor kan je zwemmen aan zowat elke kade, want sinds dit jaar heeft de Montenegrijnse overheid alle zwemstranden en zwemplekken publiekelijk gemaakt. Hotel eigenaren vinden dit iets minder leuk, maar in principe mag je dus overal je handdoek uitgooien en genieten van een dagje zonnebaden op de vele steen- en keistranden of kades.
Bezoek zeker ook de oude stad, de wandeling over de stadsmuren en baan je een omweg naar Perast, een charmant postkaartdorpje. Maak een boottochtj
e naar de leuke eilandjes. Wil je liever van de panoramas genieten, neem de Kotor Serpentine, een haarspelbochtenweg tot helemaal boven waar je in het cafeetje aan het einde van de wereld het mooiste zicht van heel Montenegro hebt.
2x eten in Kotor
Een gouden tip als je heerlijk wil eten: de beste Italiaan van Kotor vind je in La Ricetta in Dobrota. Je betaalt er wel stevige Westerse prijzen, maar het eten op je bord en de klasse wijnen maken dat allemaal waar. Wil je meer traditioneel eten, ga dan lekker aanschuiven bij de barbecue van Tangja, een voormalige slagerij waar je de beste T-bone steak, ribbetjes of mixed grills eet van Kotor.
Wanneer is Balkan Nomads en waarom moet jij mee?
Deze roadtrip door de Balkan start elk weekend tussen 1 juli en 17 september 2023. De pre registratie voor 2024 vind je via deze link. Er zijn verschillende vertrekdata mogelijk, steeds op zaterdag of zondag en na 7 dagen ter plaatse, vlieg je opnieuw op zaterdag of zondag terug.
Hoeveel kost Balkan Nomads?
De basisprijs voor deze reis is €690 (excl. vluchten) p.p. gebaseerd op 2 personen per auto.
Inbegrepen in de prijs:
- De huur van een volledig uitgeruste en comfortabele wagen.
- 7 overnachtingen op unieke locaties.
- Een heerlijk ontbijt elke ochtend.
- Een gedetailleerd roadbook met de routebeschrijving en tips voor onderweg.
- Een GPS met vooringestelde routes.
Optioneel:
- Heen- en terugvlucht naar Podgorica.
- Je kan je vluchten bij Balkan Nomads boeken vanaf €290 (exclusief ruimbagage).
Extra opties
- Vlucht heen en terug : vanaf €290 p.p.
- Ruimbagage: €55 (een tas van maximum 23 kg).
- Reisbijstandsverzekering : €49
- Annulatieverzekering : €89
- Omnium auto verzekering : €150
- Omnium Goud auto verzekering : €300
Alle informatie om deze roadtrip zelf te boeken vind je hier
Extra activiteiten die je bij kan boeken
- Kajakken op het Skadar meer aan 25 euro pp
- Paardrijden in het Montenegrijnse platteland aan 30 euro pp
- Mountainbiken in Bosnië aan 35 euro pp
Wat is Balkan Nomads van Travelbase?
“Balkan Nomads” is een reisconcept ontstaan onder de vleugels van Travelbase. De reisconcepten van Travelbase draaien allemaal om het beleven van onvergetelijke momenten, dichtbij en ver weg. Het gaat niet over de eindbestemming, maar veel meer om het avontuur en de blijvende herinneringen die je maakt tijdens het onderweg zijn. “Balkan Nomads” is een 7-daagse verkenningstocht door de Balkan op vier jeepwielen door de weidse landschappen van Montenegro, Bosnië en een snuifje Kroatië. Andere leuke concepten die we met Travelbase gedaan hebben zijn: De Lapland Trail, Jordan Nomads, de Balkan Trail en de Jordan Trail.