Beep Beep Beep. Het alarm gaat af. Mijn klok leest 00:00. Perfect, denk ik bij mezelf. Tijd om te vertrekken. Wat een vreemd gevoel, een nacht zonder duisternis. Wandelschoenen aan, een paar ontbijtrepen wegsteken en mijn camera van de keukentafel meeristen. In deze tijd van het jaar, wanneer de zon de horizon nooit kust, vergezelt de nacht mij op mijn tocht naar Reinebringen. De Lofoten lachen naar mij.
Ah mijn lieve Lofoten, wat heb ik je gemist.
Het moet ongeveer een jaar geleden zijn dat ik hier laatst voet aan wal zetten. De Lofoten, een parel in de kroon van Noorwegen. Nooit gedacht dat we elkaar zo snel zouden terugzien.
Vanuit het vliegtuigraampje zie ik de bergen van deze archipel. Het lijken wel reuzen, die opgestegen zijn uit de oceaan. Hun contouren als de ruggengraat van een oude, Noorse trol, die vredig slaapt onder de diepe fjorden.
Klaar voor een 7-daags avontuur met Nordic!
Even wat praktische info
De Lofoten bevinden zich zo een vijftal graden boven de poolcirkel. Bibberen van de kou, denk je dan. Niet helemaal… Wat de Lofoten en zijn klimaat zo uniek maakt, is zijn ligging. Het is namelijk hier dat de Mexicaanse Golfstroom aankomt. Dit zorgt voor een milder klimaat en een ongewoon landschap. Je vind hier parelwitte stranden en aangename temperaturen. Dat laatste komt wel met een grote asterix.
De Lofoten staan niet alleen bekend om zijn witte stranden, groene bergwanden en prachtige eilanden (met zo’n 80 zijn ze) maar ook om zijn seizoenen. Weliswaar alle 4 seizoenen … op één en dezelfde dag. Of liever… op éenzelfde uur. Vergeet dus zeker je regenjas niet… En je zonnebril… Een muts en handschoenen… en voor de zekerheid… dat Hawaïhemdje past zeker en vast ook nog wel in je valies!
Met de auto zou je er ruwweg 36 uur over doen uit Antwerpen. Gelukkig heeft Nordic een betere oplossing. Zij hebben namelijk een rechtstreekse eigen vlucht vanuit Brussels Airport. Op minder dan 3 uur sta je boven de poolcirkel! Deze rechtstreekse vlucht kan je zelf niet online boeken, je kan deze vlucht enkel via Nordic boeken.
Voor wie is deze trip naar de Lofoten?
Voor iedereen die van natuur en/of avontuur houdt. De Lofoten is nog een (redelijk) ongerept stukje natuur met één van de meest buitengewone landschappen ter wereld. Dat gezegd zijnde, tegenwoordig vinden wel heel veel campers de weg naar dit stukje aards paradijs. Hou er rekening mee dat het weer hier enorm snel kan omslaan. Als je voor dat goudbruine kleurtje gaat, kies je beter een meer zuidelijke bestemming uit.
De Lofoten zijn geschikt voor echte sportievelingen met tal van activiteiten zoals hiken, mountainbiken, kayakken, horseback riding, en zelfs surfen! Maar ook de rustigere zieltjes die kunnen genieten van mooie vergezichten, dramatische vistas en lekker eten, komen hier aan hun trekken. Door de aankomst van de Mexicaanse golfstroom wemelt het water hier trouwens van het leven. Wat op zijn beurt weer enorm veel andere dieren aantrekt. Met wat geluk spot je hier orka’s, zeehonden, zeearenden en zelfs elanden. Al worden die laatste eerder meer richting het vasteland gezien.
De Lofoten zijn nog steeds een regio in Noorwegen. Dit betekent dat de prijzen hier niet mals zijn. Een goedkope kampeervakantie ga je hier niet vinden. Wees bereid om een stevige duit te betalen voor vluchten, activiteiten, een fris pintje,… Je krijgt er wel deze onvergetelijke reiservaring voor in de plaats.
Svolvær, de hoofdstad van de Lofoten
Onze trip begint in Svolvær. Met zo’n 5.000 inwoners, de grootste “stad’ van de Lofoten. Svolvær wordt beschouwd als de poort naar de Lofoten en is een uitstekende uitvalbasis om de omgeving te verkennen.
Met onze huurauto’s kunnen we vanuit hier dan ook tal van activiteiten doen waarmee we enkele dagen zoet zijn.
Wij sliepen in Kabelvåg, een klein vissersdorpje op enkele kilometers van Svolvær. Hier vind je Skårungen. Een gloednieuw resort gerund door een enthousiast, jong koppel. Je kan hier overnachten in typische rode vissershutjes aan de rand van de fjord of je kiest voor een hotelkamer in het hoofdgebouw.
Tip: Maak zeker gebruik van hun sauna. Deze heeft een prachtig zicht op de fjord! Heerlijk ontspannen na een dag wandelen of kies voor een verfrissende duik in de fjord!
In Svolvaer kan je enkele mooie hikes maken. Eentje hiervan is de Djevelporten. Een hike die je tot 590m boven zeeniveau brengt en je een mooi uitzicht geeft over de havenstad. Voor de echte durvers is er ook de mogelijkheid om over een rots te wandelen die geklemd zit tussen 2 wanden met daaronder een leegte van een paar 100 meter.
Svolvaer is ook de thuishaven van XX Lofoten. Een organisatie die verschillende avontuurlijke activiteiten aanbiedt aan kleine en grote groepen. Zij namen ons mee op een sea eagle safari. Met een snelle ribboat brengen ze je richting de Trollfjord. Dit is de smalste fjord van de Lofoten. Slalommend door tal van kleine eilanden heb je een zeer grote kans om de witstaart zeearend te spotten. Hier leeft namelijk de grootste kolonie te wereld. Deze arend is de grootste roofvogel van Noord-Europa met een spanwijdte van maar liefst 2,60m! Dat is langer dan het wereldrecord hoogspringen.
Je kan hier ook prachtige zeekayaktochten maken tussen de fjorden of kiezen om te gaan vissen met een authentieke Noorse vissersboot.
Slaaptekort in ruil voor een vitamine D overschot!
Zonder licht geen zicht. Zonder zicht geen foto’s. Dat is zowat de basis van fotografie. Licht kan fel zijn, zoals tijdens een warme zomermiddag. Maar licht kan ook zacht zijn, zoals tijdens de ochtendglorie of de avondval. Daarom dat zoveel fotografen houden van het alom gekende “Golden Hour’-moment. Nét zoals ik! De kleuren zijn warmer, de schaduwen hebben minder harde lijnen, …
En dus komen we bij de voornaamste reden waarom de Lofoten één van mijn ab-so-lute favoriete bestemmingen ter wered is. “Taking-your-breath-away”-landschappen, insane wildlife en een hikersparadijs ter zijde… De middernachtzon!
De middernachtzon in de Lofoten is een unieke ervaring! Stel je dit voor: het is midden in de nacht, maar in plaats van een donkere lucht en een slapende wereld, blijft het gewoon licht. Je stapt naar buiten en wordt begroet door een eindeloze gloed van zonneschijn.
Let wel op, dit fenomeen kan je enkel spotten tijdens de zomer van midden mei tot midden juli. Omdat we ons boven de poolcirkel bevinden, gaat de zon nooit onder de horizon. De hemel kleurt in prachtige tinten van oranje, roze en paars, en het lijkt alsof de zon gewoon weigert om te gaan slapen. Net zoals ik… Elke bergtop die je ’s nachts overwint, geeft je weer een nieuwe, onvergetelijke ervaring.
Waar een wil is, is een weg
Ondertussen is het wel duidelijk. Aan sportieve activiteiten geen gebrek daar in het hoge Noorden. Wandelen is voor vele een grote reden om deze plek te bezoeken. Het landshap hier zorgt voor een uniek soort wandelervaring. Omdat de bergtoppen hier, bijna letterlijk, uit de zee schieten, kun je vaak na een korte hike al van een waanzinnig uitzicht genieten. Uitzichten waar je elders misschien wel een hele dag voor moet wandelen.
Je voelt het misschien al aankomen. Aan elk voordeel zit er (meestal) ook een nadeel. De hikes zijn hier vaak kort maar wel heel erg pittig. Reken op enkele honderden hoogtemeters stijgen op een heel korte afstand. Volg je eigen tempo en ook minder ervaren hikers kunnen hier prachtige ervaringen opdoen!
Ik heb mijn favoriete hikes in de Lofoten even op een rijtje gezet:
- Reinebringen: Reinebringen is misschien wel de meest gekende en populaire wandeling in de Lofoten. De klim begint net buiten het pittoreske dorp Reine. Hoewel de wandeling slechts 2 kilometer is, is het pad steil en bestaat het grotendeels uit trappen en rotsachtige ondergrond. Na een veeleisende klim word je beloond met een panoramisch uitzicht over de azuurblauwe fjorden, met Reine en de omliggende bergen in de schijnwerpers. De vergezichten vanaf de top zijn adembenemend en bieden een geweldige fotomogelijkheid.
- Ryten: Ryten is een indrukwekkende wandeling die begint in het dorpje Kvalvika. Je loopt door een prachtig berglandschap en passeert kleurrijke wilde bloemen en kristalheldere beken. Na ongeveer 3 kilometer bereik je de top van Ryten. Het is vooral bekend om zijn adembenemende uitzicht op het nabijgelegen strand, dat je van bovenaf ziet als een schitterende zandplaat omringd door turquoise water. Voor de ervaren hiker is er een mooie lus die je over het strand van Kvalvika brengt. Een aanrader!
- Festvågtind: Mijn persoonlijke favoriet en een minder gekende dan de 2 bovenstaande wandelingen is de klim naar Festvågtind. Deze top is een van de hoogste pieken in de Lofoten. Het pad begint bij het dorpje Hennigsvaer en leidt je door steile hellingen en rotsachtige terreinen. In het begin is het soms even zoeken tussen grote rotsblokken naar de juiste weg. Naarmate je hoger klimt, opent zich een panorama van de omliggende eilanden en fjorden. Het uitzicht vanaf de top van Festvågtind is werkelijk adembenemend en omvat een uitgestrekt landschap van bergen, zee en het prachtige Hennigsvaer. Probeer deze wandeling tijdens de middernachtzon te maken!
Deze drie wandelingen bieden verschillende uitdagingen en beloningen, maar ze hebben allemaal gemeen dat ze je meenemen naar enkele van de meest adembenemende landschappen die de Lofoten te bieden hebben. Vergeet niet om altijd de weersomstandigheden en je eigen bekwaamheid in overweging te nemen voordat je aan een wandeltocht begint. Het weer kan hier met een knip van de vinger veranderen!
Met de auto rijden in Noorwegen is geen straf
Hoe verplaats je je nu het best in de Lofoten? Er is openbaar vervoer aanwezig op maar deze is nogal onregelmatig en zorgt er voor dat je je activiteiten echt goed moet plannen. Er wordt wel volop geïnvesteerd in de ontwikkeling van een beter busnetwerk maar voorlopig raden wij toch een huurauto aan.
De E10, de enige grote weg in de Lofoten, brengt je van Svolvaer tot in Å, het meest zuidelijke dorpje van deze archipel. En wat is het leuk om hier te rijden! Achter elke bocht, na elke tunnel en over elke brug, wordt je begroet door een totaal nieuw uitzicht. Alsof je naar een prachtige natuurdocumentaire zit te kijken.
Mijn mede-passagiers zullen af en toe binnensmonds hebben gevloekt nadat ik voor de 100ste keer de auto aan de kant zette om het nieuwe uitzicht even te kunnen waarderen.
De Lofoten zelf zijn niet heel groot. Je doet ongeveer twee uur en half over de hele E10. Dat is als je niet stopt natuurlijk (good luck with that).
De Norse Noren wachten op jou
Dat van die norsheid is gelogen maar bekte goed! Noren zijn heel hartelijke en warme mensen eens je ze wat beter leert kennen. Overal waar wij kwamen werden we met open armen ontvangen.
Ben je op zoek naar een unieke bestemming en ben je bereid er een aardige duit voor te betalen, dan zijn de Lofoten een must! Het avontuur, ruige elementen, absolute rust en veel gezelligheid. Alles komt hier samen. Laat je na een uitdagende wandeling verwennen in een sauna met zicht op een fjord of laat je helemaal onderdompelen in de (toch wel verrassend lekkere) culinaire wereld van deze archipel.
Naar de Lofoten met Nordic
Graag bedanken wij nog even Nordic zonder wie deze prachtige ervaring niet mogelijk was. Zij hebben alles tot in de puntjes perfect geregeld en hebben ervoor gezorgd dat wij de Lofoten hebben leren kennen op de beste manier mogelijk.
Wij sliepen in volgende accomodatie. Stuk voor stuk parels maar en zijn ook nog talloze andere opties:
Nog enkele sfeerbeelden om het af te leren: