welke camera kopen voor op reis-1

Welk fototoestel of camera neem ik mee op reis?

Zin in een cliché? De beste foto’s trek je met de camera die je bij hebt. Op dat juiste moment, bij dat licht wanneer alles samenvalt in je beeld. Of dat nu een smartphone, een dure spiegelreflex of een compactcamera is, maakt eigenlijk geen fluit uit. En zoomen doe je niet met je vinger, maar met je voeten! Kende je die al?

Maar goed, je bent hier waarschijnlijk niet om mij als een in een donkere hoek gedreven TED-talk-guru te horen preken over hoe je de mooiste foto’s kan trekken, je wil gewoon weten welke camera je moet kopen voor op reis, toch?

We zijn nog maar enkele zinnen ver en ik ben er al in geslaagd om 3 vaktermen boven te halen. Laten we even duidelijk zijn, dat is niet de bedoeling. Ik wil me in deze gids voor het kopen van een fototoestel voor op reis vooral richten op de fotografie-maagden en camera-leken. Ken je het verschil al tussen een spiegelreflex en systeemcamera en weet je al lang hoe je die achtergrond wazig krijgt zonder in Portrait-mode op je iPhone te gaan, scroll dan meteen verder naar beneden om mijn mening te horen over de duurdere, full-frame reiscamera’s. En spreek me gerust tegen, dat heb ik al eens graag. 

Lees ook: welke handige reisgadgets neem je mee op reis in 2023?

fototoestel kopen voor op reis
Die keer toen ik met een 28mm Zeis lens in Lapland mocht spelen

Bij Soms Ook Heimwee schrijven we vooral reisverhalen en geen must-do gidsen. Zoals waarom je zeker wel eens in je leven naar Porto moet, of wat een solotrip met je doet. Je moet zelf je plan maar trekken in de wijde wereld, zolang je maar vertrekt. Deze post is, je moet een kat een kat noemen, wel een gids. Eentje voor mensen die op zoek zijn naar een goede camera voor op reis. De gids kwam er omdat ik die vraag geregeld in mijn inbox kreeg. Verder nog even meegeven dat ik veel en graag praat over Sony. Omdat ik er al jaren mee werk. Je moet wel weten dat ik niet gesponsord wordt door hen en mijn mening dus lekker ongezouten en eerlijk is.

Lees ook: Fotografie tip – Het Hallerbos in bloei

Inhoudstafel

Je budget bepaalt jammergenoeg alles

Waarschuwing: reisfotografie is een dure hobby. Als je nog geen camera gekocht hebt, kan je nu nog stoppen. Want eens je in the game zit, ga je meer en duurder willen gaan. En voor je het weet, sleur je meer fotomateriaal de berg op dan een overijverige sherpa met prestatiedrang. 

Jammer genoeg bepaalt je budget heel erg veel in de keuze van de perfecte camera. Wil je dus slechts enkele honderden euro’s uitgeven, verwacht dan niet dat je een toestel kan kopen met alles erop en eraan. Ben je bereid een coup te plegen op uw spaarrekening, mag je uw wishlist langer maken. 

beste lenzen voor landschapsfotografie
Een deeltje van mijn lenzen verzameling

Verschillende types camera’s

Je hebt drie soorten fototoestellen: compact camera’s, spiegelreflex camera‘s of mirrorless camera’s. Bij de laatste twee moet je body en lenzen apart kopen, terwijl je bij een compactcamera alles in 1 toestel hebt. Het spreekt ook voor zich dat dit kwaliteitsverschillen met zich meebrengt, maar ook bij met compactcamera’s kan je al snel goeie foto’s maken. 

met welke camera het noorderlicht fotograferen
Spelen met lichtpunten en lange sluitertijden onder het Noorderlicht

Compactcamera’s


Deze zijn het goedkoopst en iedereen die net met fotografie start duw ik in deze richting. Zo ben ik zelf begonnen toen ik op wereldreis vertrok. De Sony RX100-iii was het toestel dat ik tot drie keer opnieuw kocht (een keertje gestolen, een keertje met de oceaan gespeeld) omdat ik er zo tevreden van was. 

Mijn aanrader: Sony RX100iii – ideale starter

Spiegelreflex camera’s of DSLRs

Ben je professioneel bezig met fotografie, dan wil je waarschijnlijk een grotere full-frame sensor met meer opties van lenzen en een groter dynamisch bereik. Bij DSLR’s heb je nog steeds het grootste aanbod dankzij de jarenlange expertise van Canon en Nikon. Deze toestellen zijn robuuster, groter en steviger dan de meeste mirrorless varianten. 

Mijn aanrader: Canon EOS 80D (met 18-55mm kitlens) – voor semi professionals

Mirrorles of systeemcamera’s

De laatste jaren hebben Sony en Fujifilm serieus het vuur aan de big boys hun schenen gelegd met de komst van de veel compactere mirrorless camera’s. Wat is een systeemcamera? Hetzelfde als een spiegelreflex, maar zonder ingebouwde spiegel. Je kan er dus ook verschillende lenzen op zetten, je hebt een zelfde kwaliteit maar alles is compacter, draagbaarder en vaak sneller. Auto-focus wordt in het algemeen sneller en juister gevonden bij de mirrorless reeksen. Een nadeel is wel dat je meerdere batterijen nodig zal hebben voor een lange dag foto’s trekken. 

Mijn aanraders:

De beste camera’s voor backpackers: waar op letten bij je aankoop?

Beginners stuur ik in de richting van compact camera’s, terwijl reizigers die er iets meer geld en tijd willen investeren om hun Instagram feed mooi te krijgen, beter een mirrorless zouden aanschaffen. Dat weten we, maar waar moet je dan nog op letten als je effectief op reis wil en de juiste camera wil kopen?

Grootte en gewicht

Zeker belangrijk voor langere hikes en backpackers die licht willen reizen. De body van de Sony a7riii weegt slechts 650 gram, maar daar komen uiteraard nog enkele lenzen bij ook. Reken dus toch al gauw enkele kilo’s extra in je rugzak als je een nieuwe camera koopt. Hou hier dus echt rekening mee bij aankoop van je toestel, het zou jammer zijn als je de camera niet altijd mee neemt en toch terugvalt op foto’s trekken met je GSM. 

Gemakkelijk te gebruiken

Een ander belangrijk punt om op te letten: je camera moet snel en handig te bedienen zijn. Wil je er niet te veel mee bezig zijn, leer dan enkele belangrijke dingen zoals het aanpassen van het diafragma, single shot of continuous shooting en iso-waardes vanbuiten en zorg ervoor dat je finger-memory thuis al traint. Dat je weet waar je aperture staat en hoe je die moet bedienen, is het absolute minimum als je echt bezig wil zijn met fotografie. Het menu in Sony is niet heel erg logisch opgebouwd, maar eens je er wat over gelezen hebt, vind je snel je draai wel. Olympus en Canon scoren beter op vlak van intuïtie.

beste camera voor landschapsfotografie

Waterbestendig

Yes, uw camera zal wellicht andere klimaten moeten verdragen dan bij ons thuis. Kies een camerabody die regen kan verdragen en goed functioneert bij extreme hitte of barre koude. Je hebt de omstandigheden soms niet in de hand, dan is het altijd beter dat je camera volledig te vertrouwen is. Again, Sony doet het hier heel goed: bij vriestemperaturen in IJsland of bij beklemmend drukkende hitte in Mauritius bleef hij prima functioneren. 

Hoe maak je dan eigenlijk mooie foto’s?

Ik wil er niet te veel over uitweiden, maar wat je zeker nog moet weten is dat een goede camera niet automatisch goede foto’s gaat nemen. In het begin ga je nog steeds teleurgesteld zijn dat je foto’s er niet uit zien zoals bij je favoriete fotografen. Planning is alles. Wanneer ga je op welk punt staan? Hoe zal de zon schijnen? Wat met nabewerking en kleurcorrectie? Het nemen van je foto is maar een deel van het werk, wat er na de sluitertijd gebeurt is ook belangrijk. 

Trek in .raw

Het eerste wat iedereen die met fotografie bezig is moet doen: je settings veranderen van JPG naar .RAW (.ARW, .DNG). Door foto’s te trekken in .raw zit er veel meer informatie in je digitale negatief dan wanneer je enkel in JPG trekt. Je kan nadien veel meer details halen uit je donkere en lichtere tonen, gemakkelijk kleurcorrecties doorvoeren en door middel van curves en split toning meteen een eigen sfeer en mood aan je foto’s meegeven. Dit is echt veel moeilijker in JPG.
Nadeel: je foto’s zijn dus niet klaar na het nemen ervan. Je hebt op je computer nog een beetje werk voor je ze thuis kan tonen. En, ze nemen veel meer megabytes in beslag, een SD kaartje van 16GB zal dus nooit voldoende zijn.

Lees ook: welk materiaal steek ik in mijn reiszak

Licht en tijd van de dag

Golden hour. Ik spreek er veel over. Bij zonsopgang en zonsondergang zitten er zoveel mooie kleuren in het licht van de lucht die je onderwerpen veel meer karakter geven. De zachtere blauw, oranje of gouden tinten helpen je echt een stuk vooruit. Op de middag, wanneer de zon het hoogst staat, is het licht zo fel dat je highlights snel overbelicht zijn, je onderwerpen veel te veel contrast hebben en de lichtmeters tilt slaan om een juiste belichting automatisch te maken. Dus ja, dat wil zeggen dat je vroeg uit je bed moet en dat je wellicht niet altijd lekker kan gaan eten bij zonsondergang, maar eens een avondhike zal moeten plannen! Bijkomend voordeel: de massa toeristen is dan nog niet wakker of al aan het aperitief, dus je hebt de toeristische plekjes vaak voor jou alleen. Bekijk hier bijvoorbeeld de foto’s van een sunrise hike in Saalbach, Oostenrijk.

Kadrage en voorgrond

Een laatste belangrijke tip voor beginners: kijk door je EVF (Electronic Viewfinder) of zoeker van je camera naar de randen van je foto voor je klikt. Staat daar nog een ellendige boom aan de zijkant, worden de voeten van je model afgesneden onderaan of loopt je horizon scheef? Corrigeren! Wees ervan bewust dat alles wat je trekt op de juiste plaats staat. Verplaats je indien dat niet zo is. Zoomen met je voeten!
Een zakkende zon in de oceaan is mooi om te zien, maar een heel saaie foto. De grote wijde oceaan in de voorgrond is daar enkel om plaats van je beeld in te nemen. Zorg er voor dat er iets in je voorgrond gebeurt: een palmboom, een jogger of een surfer die opgegeten wordt door een haai zouden je foto al een stuk interessanter maken.

Inspiratie voor mooie reisfoto’s? Dit zijn mijn beste foto’s uit 2018!

Scherptediepte

Hoe doe je dat, zo’n cool bokeh-effect? Dat die achtergrond zo wazig is en de rest van je onderwerp tack-sharp? Simpe: in aperture mode trekken en je diafragma helemaal open zwieren. In mensentaal: kijken naar dat getalletje bij de f op je lenzen. Hoe kleiner het getalletje, hoe meer licht je kan opvangen en hoe minder scherptediepte je kan bekomen. Minder scherptediepte wil zeggen dat er maar een bepaald deel – de lijn waarop je scherp stelt – in focus en dus scherp zal zijn. De rest, voor en achter die lijn, wordt waziger. Bij f2.8 en f2.0 zie je dit al mooi als je portretten maakt. Maar investeer nog een beetje meer zodat je lens f1.8 of zelfs f1.4 aankan en je ziet onmiddellijk het grote verschil. Over het algemeen vinden mensen foto’s met dit effect sneller mooier, net omdat niet iedereen dat zomaar met zijn toestel kan. 

De beste camera voor meer professionelere reisfotografie

Je hebt je win-for-life biljet gecasht en je bent klaar om te schuiven met die flappen? Mooi. Nu is het belangrijk om te weten is hoe je sensor in elkaar zit en wat cropfactor, FPS en megapixels zijn.

  • De sensor: full frame vs crop
    Een full-frame camera zoals de Sony A7 serie heeft een sensor die even groot is als het negatief bij zijn analoge voorgangers, die met een filmrolletje. Dit wil simpelweg zeggen dat er veel meer plaats is om informatie op te nemen waardoor je dus uiteindelijk grotere prints gaat kunnen maken. Vergelijk het een beetje met pixels per inch bij je printer. Full-frame is uiteraard duurder, elke professional wil niets anders. Een ander voordeel is wel dat je bij full frame betere stukken uit je foto kan snijden zonder al te veel kwaliteitsverlies. Er zit meer detail in je foto. Dit hangt dan ook weer samen met het aantal megapixels je camera heeft. Hoe meer MP, hoe meer detail in de kleinere stukken in je foto. De Sony a7r4 (momenteel 400 euro korting via deze link) heeft bijvoorbeeld 64MP, wat echt wel zot veel is. Voor een print van A4-formaat zit je al goed met ongeveer 10 MP, voor een print op A3 heb je minstens 17 MP nodig. 
  • APS-C en crop factor 
    De tegenhanger van full-frame is de crop sensor. Deze plaat is anderhalf keer kleiner en het licht heeft dus minder plaats om op te vallen. Een 50mm lens op een APS-C sensor is dus eigenlijk een 75mm lens en geeft een ingezoomd effect. Dit komt omdat je dus maar een deeltje van het totale beeld kan opslaan op die kleinere sensorplaat.

    Waarom is dit belangrijk? Bij de keuze van je lenzen moet je weten dat wijd fotograferen moeilijker is bij crop sensors. Wil je met een groothoek een wijds landschap vastleggen ga je al gauw een 16mm lens moeten hebben om voor het 24mm effect te gaan. Als je dan weet dat ik mijn landschappen vaak op 20 mm of kleiner trek, zit je met full-frame beter. 
  • FPS
    Frames per second. Hoeveel foto’s je kan trekken bij het ingeduwd houden van je sluitertijd per seconde is belangrijk voor action shots of het fotograferen van dieren. De top of the line toestellen zitten al gauw aan 7-10 FPS, wat echt een spervuur aan foto’s is. Dit is nice to have, maar in sommige gevallen wel een must. Zeker als je liefhebber bent van de betere snel vliegende vogel.
    Mooi voorbeeld waarbij hoge FPS welkom is: walvissen en dolfijnen spotten in de Azoren!
Getrokken met een 85mm, een seconde later was de Orka te dicht bij 🙂

Welke lenzen moet ik kopen voor op vakantie?

Naast je camerabody, moet je dus ook nog eens nadenken over welk type lens je graag wil. Hiervoor is het belangrijk om rekening te houden met het type aansluiting op je body (mount, bij Sony Alpha is dat FE mount) en wat je het liefst wil fotograferen. Er bestaat jammer genoeg niet echt een lens die voor alles perfect is. 

Prime vs zoom

Er bestaan twee types lenzen: zoom lenzen waarbij je kan… zoomen en prime lenzen waarbij je… dat niet kan. Prime lenzen zijn over het algemeen iets goedkoper, maar ze kunnen wel meer licht opnemen. Remember, scherpte diepte? Dat f-getalletje is dus veel lager bij prime lenzen waarmee je meteen dat leuke effect van weinig scherptediepte krijgt. Bij zoomlenzen strand je vaak op f4.0 of meer, wide open. 

Mijn lenzen en waarvoor ik ze gebruik:

welke camera kopen voor vakantie fotos
Statief of Drone voor selfies!

Deze backpack is het beste om je camera materiaal mee te nemen op reis

Ik ben enorm tevreden van mijn Peak Design 45L Travel Bag. Deze zak is speciaal gemaakt voor fotografen die ook nog andere dingen dan fotomateriaal in hun daypack willen wegwerken. De backpack is mooi ontworpen en extreem handig, met vele vakjes en leuke extraatjes waar enkele fotografen blij mee zouden zijn: gleufjes voor je SD kaarten, statief houders,…
Peak Design levert ook vele modules zodat je zelf je ideale zak kan kan samenstellen. Ook zijn er speciale pouches om kleding, elektronica en toiletgerief weg te steken. De zak is al meermaals een life-saver gebleken en trotseert ook vlekkeloos alle weersomstandigheden. Ikke fan!

Enkele van mijn mooiste reisfoto’s

Hieronder enkele foto’s die ik doorheen de jaren getrokken heb, met camera en instellingen bij! Geniet ervan, succes bij de aankoop van je camera.


Comments

2 responses to “Welk fototoestel of camera neem ik mee op reis?”

  1. […] reiscamera rond de nek gedrapeerd, leer ik een nieuwe les – hip of niet, soms is de eenvoud van het leven de […]

  2. […] Maar licht kan ook zacht zijn, zoals tijdens de ochtendglorie of de avondval.  Daarom dat zoveel fotografen houden van het alom gekende “Golden Hour’-moment. Nét zoals ik! De kleuren zijn warmer, de […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.