Staycation: de expert spreekt – Wat kan je deze winter nog doen in Belgie?

vakantie in eigen land perfecte staycation

Het woord staycation is een samentrekking van 2 Engelse woorden. En dan weet je al dat je dat niet te serieus moet nemen… Net zoals Brexit. Brexit wil eigenlijk zeggen dat de Britten niet meer geïnteresseerd zijn in andere landen. En het zal je niet verbazen dat staycation ook in Groot-Brittanië is uitgevonden en eigenlijk hetzelfde wil zeggen als Brexit. Thuisblijven of een vakantie in eigen land om ecologische of economische redenen. Stay & vacation.

Huiscolumnist Sam is naast scorende nummer tien bij VK Onder Ons Ohrval Huldenberg ook expert thuisblijver. Hij werd deze week door de immer populaire radiozender NRJ naar zijn scherp satirische mening gevraagd over vakantie in eigen land. Het zal u niet verbazen dat hij geen moeite kende de interviewers aan het lachen te brengen. U kunt dat audiofragment hieronder beluisteren. Hebt u geen zin in zwoele stemmen die neigen naar travel-podcast? Lees dan gerust zijn relaas onderaan verder. We gooien daar nog wat staycation tips bij, om uw doorzettingsvermogen als thuisblijver te belonen.

Staycation is een top vakantie in eigen land

En ik beken, ik ben dus een expert in staycation.
Economisch: ik ben sinds september terug beginnen studeren voor leraar lager onderwijs. Dus ik wil graag mijn vrouw bedanken om mij te onderhouden en ook even meegeven dat ik vrijdag na de les nog even op kot blijf.

Ecologisch… nou ja, we gaan nu toch ook niet elke week een goedkope Ryanair vlucht nemen, toch? Ok ja, ook ik heb gezondigd. Ik heb een lunchclub met 3 vrienden, waarbij we al meer dan 10 jaar lang “bewust kiezen voor het goede leven: kwalitatief gaan eten, kwantitatief gaan drinken.” En zo zijn we ook eens bij een goede italiaan gaan eten… Op en af naar Milaan.

Dat zouden we anno 2019 nooit meer doen, al was het maar omdat de Italiaanse keuken niets meer voorstelt sinds de dood van icoon Antonio Carluccio.

Nee effe serieus… Iedereen heeft wel eens gezondigd en cynisme is eigenlijk heel gemakkelijk, dus dwing ik mezelf positief te zijn. Je moet de klimaatopwarming eigenlijk zien als een enorm groot bad met heel veel kranen, België heeft 4 ministers om samen ons kraantje toe te draaien, dus het zou wel moeten gaan lukken, toch?

Nog een reden waarom mensen staycationen is louter fysiek: het zijn echte thuiskakkers en dan is het vooruitzicht om 3 weken pikante shit op Indonesische straten te eten echt niet aantrekken. Noch voor de verwachte diarree, noch voor de inheemse middeltjes tegen constipatie indien je er toch in slaat om je sterretje toe te houden van al dat pikants. 

Maar de echte reden waarom ik aan staycation doe is niet enkel economisch of ecologisch, maar wel heel praktisch: ik heb 2 kleine kinderen: Jozefien (Joske voor de vrienden) is 3,5 jaar en onze Gust is 11 maanden. Ik heb met andere woorden hoegenaamd geen nood aan verre vliegreizen. Voor mij geen lange afstandsvlucht om een jetlag te hebben. Ik leef al 3 jaar afwisselend in Ethiopische, Braziliaanse of Japanse tijdzone.

Een ondercategorie van staycation is trouwens ramptoerisme: gaan kijken naar senioren die van’t paadje gaan van dat tikkeltje gluhwein te veel?

Er zijn heel wat mensen die van verre landen heel graag naar hier zouden verhuizen. Dan wil ik wel die gastvrije Belg zijn die zijn land heel goed kent en kan promoten! Het doorkijkkerkje in Borgloon, gaan surfen in de Haan, de antitankgracht in Haacht, kamperen in boomhutten in de Ardennen, Le Ratin-Tot in Namen, slapen op een boot in Mechelen, de jaarlijkse muziekquiz in café Le Val Fleuri in Florival, fietsen in Vlaanderen of naar meer van Buttchenbach

Ten derde: als je dan voor ecologische redenen om in het groen te gaan kamperen, dan kies je niet voor groen, maar voor oranje. Al die Nederlanders daar! Daarom vind ik het altijd goed om in het hol van de leeuw op vakantie te gaan. Ja zeker, op naar een camping in Nederland waar je je best houdt aan de 7 geboden van een familiecamping. Ten eerste verwacht je op voorhand al Nederlands, maar op dat moment zijn ze inheems en – zeg maar – schattig; ten tweede zijn die mannen keigoed in kamperen, dus hun campings zijn ook gewoon altijd goed.

Maar dat is misschien niet altijd even bruikbaar in de Kerstperiode, daarom deze toptips.

Top tips voor een vakantie in eigen land, dit jaar!

1. Kerstshopspotting!

Niets zo grappig als kijken naar gestresseerde mensen die nog overbodige kadootjes moeten kopen voor mensen die ze niet graag hebben. In diezelfde categorie heb je natuurlijk Kerstmarkten, die vallen te vermijden behalve in Brussel, daar kan je in een megadiepvriesbol gaan zitten. Een ondercategorie van staycation is trouwens ramptoerisme: gaan kijken naar senioren die van’t paadje gaan van dat tikkeltje gluhwein te veel? Geweldig toch! Dit jaar is er trouwens in Duitsland al een dronken wasbeer gespot op een kerstmarkt. Te veel gluhwein. HAHA! 

Oh, drink je graag jenever? Ga naar het jenevermuseum in Hasselt. Dan doe je nog aan cultuur ook!

2. Weg van de drukte

De traktorkerstlichtparade in Werchter, op zaterdag 21 December! Ik weet ook niet waar ik de klemtoon moet leggen. Traktorkerst-lichtparade of traktor-kerstlichtparade. Maar alleszins het is top, want het zijn én traktoren én kerstlichtjes in één event. Zoals een Cordonbleu, vlees én kaas en hesp in ene plat!

3. Cityloopen, uiteraard

Cityloopen is een bescheiden trend die ik zelf heb gelanceerd. Het concept is simpel. Je neemt met 1 vriend een trein naar een centrumstad naar keuze. Op de trein drink je een blikje bier en je vraagt aan de conducteur “ober, hebt u nog nootjes aub?”. Vervolgens neem je een hotel in die stad en je bezoekt alle cafés binnen een straal van 100m van dat hotel. In elk café praat je over een ander onderwerp. Zo heb ik dit jaar Antwerpen als cityloop bestemming gecheckt.

Sommige noemen het lui, maar ik vind luiheid de meest creatieve vorm van efficiëntie. 

Foto van Sam getrokken door Joris Peeters

By Sam

Mijn naam is Sam. Omdat ik maar geen geschikte auteur vind voor mijn autobiografie getiteld ‘de biografie van net niet’, ben ik zelf maar aan het schrijven geslagen. Zo schrijf ik voor de foodblog Ottenburg Business Lunch Club en voor deze reisblog. Mijn gebrek aan kennis overcompenseer ik door verhaaltechnisch interessante fantasie.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.