Stel je voor: kristalheldere rivieren die zich een weg banen door heerlijk mooie berglandschappen, met als enige gezelschap het geruis van je peddel en het gezang van wilde vogels.
Welkom in Slovenië, de verborgen parel van Europa en het toneel van mijn laatste avontuur: de 7-daagse Packraft Trail. Voor wie net als ik houdt van een vleugje avontuur, een snuifje natuur en een flinke dosis “ik-kan-niet-geloven-dat-dit-echt-is” momenten, is deze tocht een must-do. Dus, trek je wandelschoenen aan, blaas je packraft op en duik met mij mee in mijn Sloveens avontuur met Travelbase!
Dag 1: Het meer van Bohinj
Waar de avond ervoor nog lachend Slovenen op de oevers van het meer van Bohinj pootjebaden in de zon, was de opkomst de dag nadien iets minder ruim. De weergoden hadden besloten dat een beetje regen wel op zijn plaats was. Maar regen of geen regen, ik zou die dag het water op gaan. Na mijn raft zorgvuldig op te blazen (super handig trouwens dankzij de luchtzak die bij de gear zit)- mijn ‘rokje’ aan te trekken (het spatzeil, voor de niet-ingewijden) en wat gegoochel met mijn peddels, gleed ik het water op. En mannekes, wat een uitzicht! Slovenië is de thuisbasis voor machtige bergen aan weerszijden, mysterieuze wolken die net niet het water raakten, en regendruppels die kleine kunstwerkjes maakten op het wateroppervlak. Na 4 km peddelen en wat gevloek bij het opvouwen van mijn raft (Tetris in het echt, mensen!), wisselde ik mijn waterschoenen in voor bergschoenen (Lesje geleerd na mijn Jordaanse avontuur) en trok ik landinwaarts, het Triglav National Park in. De klim naar de Dom Na Komni berghut was… laten we zeggen… uitdagend. Je zou ondertussen denken dat ik op voorhand al wat meer train om dit soort dingen te doen, niet dus. Maar de beloning? Een uitzicht om u tegen te zeggen en een warm bedje. Niet slecht voor dag één, toch?
Dag 2: Triglav National Park
Op dag 2 van de Packraft Trail van Travelbase, maakten we de oversteek door het Triglav massief, een Sloveens natuurwonder dat je echt niet mag missen. Zijn indrukwekkende pieken, kristalheldere meren en groene valleien bezaaid met purperen Zois-klokjes, zijn een echte natte droom voor natuurliefhebbers. Naast de schilderachtige flora, is Slovenië ook de thuisbasis van bruine beren en talloze andere wilde diersoorten.
Van lynxen tot gems, en van wolven tot herten. Het meest exotische dier dat ik deze reis tegenkwam? Een vierpotige, pluizige herdershond (lees: Sia, de hond van onze begeleiders) die mij beschaamd deed staan met haar bergsprint-capaciteiten en onbevreesd vooraan op de raft stuurman speelde. Geen beren dus gelukkig, wel nachtzwarte salamandertjes die her en der over de stenen trippelen. Best niet aanraken, ze zijn namelijk giftig. Na een snelle lunch dankzij de handige Adventure Foodpacks, warmde ik mijn knieën alvast op voor de afdaling richting ons volgende basecamp, eentje van ruwweg 1.400 hoogtemeters. Kamp Jelinc, gelegen aan in de Soča vallei is een rustiek familiedomein dat teruggaat tot de seventies. Een plek waar de tijd even vertraagd, de geitjes over het domein dartelen en traditioneel Sloveens eten op het menu staat.
Dag 3: Soča – Čezsoča
Op dag 3 startten we aan het echte werk, raften! Na mijn kampeermateriaal op te bergen (nog zo iets handig dat Travelbase kan voorzien om het reizen wat lichter te maken) en een Expedition Breakfast naar binnen te werken, liep ik gepakt en gezakt langs de smaragdgroene rivier richting onze startlocatie. Nigel, een geboren Chileen met een eigen raftingbedrijf in Chili (en die graag de zomer najaagt in Slovenië), ging ons vandaag over de rivier gidsen. Dus bootje opblazen, rugzak vastbinden, rokje aan en peddels in elkaar geklikt, ik was er klaar voor. Eenmaal op het water had ik de smaak al snel te pakken.
Vlot manoeuvreren over stroomversnellingen, stenen ontwijken en de beste route over het water voorspellen. Jep, dit wilde ik vaker doen. Als waterrat in hart en nieren en occasioneel kajakker gaf raften toch nét dat tikkeltje meer. Terwijl ik me liet meevoeren op de stroming wees Nigel de plekken aan waar enkele bekende scènes van Chronicles of Narnia gefilmd werden? Ja, mijn nerd-hart maakte toch even een gelukssprongetje. Na een korte afvaart was het tijd om terug voet aan wal te zetten en verder te hiken langs de kristalblauwe rivier naar ons volgende basecamp in Čezsoča.
Onderweg passeerden we de befaamde Yurty-bar (een bar en foodtruck in een Yurt-tent). Die pannenkoeken met choco waren toch nét iets te hard naar mij aan het roepen. Dus schoenen uit, strandstoel open en de zonnebril op. Tussen 17u en 19u? Dan scoor je dagelijks happy hour op frisse pintjes en exotische cocktails. Laten we zeggen dat de pizza-avond rond het kampvuur die volgde geen slecht idee was na onze namiddagse escapades aan de Yurty-bar.
Dag 4: Čezsoča – Kobarid
Op dag 4 stond een pittigere rating tocht op de planning. Een afvaart van ongeveer 8km waar rustig water met afwisselend meerdere mini-watervalletjes een stroomversnellingen op ons te wachten stonden. De route startte in Kobarid met een uitdagender watervalletje (die ik niet-intentioneel achterstevoren afdaalde), ongeveer halverwege de route wordt het water weer wat rustiger en spot je her en der fervente forel-vissers die geërgerd opkijken wanneer er weer eens een knalgele packraft voorbijdobbert.
Na afscheid te nemen van Nigel en mij te wagen aan een duik in het ijskoude water, stond er nog een stevige wandeling op het programma (ongeveer 15km). Van gestrekte velden met pittoreske moestuintjes tot houten hangbruggen over de wilde Soča, avontuurlijke bergpaden en het nodige klim en klauterwerk over de gigantische rotsblokken die de oevers van de rivier sieren. Ik durf te zeggen dat deze dag bij uitstek een van de mooiste was van deze week.
Dag 5: Kobarid – Tolmin
Vanuit Tolmin leg je op dag 5 al peddelend de laatste étappe af richting Ljubljana, het einde van onze trip. Deze keer zonder gidsen. Na een vers ontbijt, verzorgd door onze rangers, vertrok ik gepakt en gezakt richting het aanlokkelijke water. Terwijl het kwik steeg naar 30 graden, dobberde ik over het wateroppervlak terwijl de Soča mij door de stroming liet meevoeren.
De rivier is een plek die de Slovenen écht samenbrengt. Van zonnen op de rotsen tot mama met de kids die pootjebaden in het water en de bompa die geniet van Sloveense schlager vanuit zijn denkbeeldige loungestoel. Het blijft me verbazen hoe goed de omgeving gespaard is gebleven van massatoerisme. Chillen, het nodige plonsen, rotsspringen, bruinen en picknicken langs de oever, ook dat hoorde er vandaag bij tot ik uiteindelijk strandde aan ons laatste basecamp.
Dag 6: Ljubljana – de stad van de draken
De laatste etappe bracht ons naar Ljubljana, de groene hoofdstad van Europa. En laat ik je vertellen, die titel dragen ze met trots! Van geautomatiseerde vogelhuisjes (ja, echt waar) tot hippe vegan restaurants, deze stad heeft het allemaal. Iconische bruggen, toffe conceptstores, en barretjes waar je u tegen zegt… Ljubljana, je hebt mijn hart gestolen!
Lees ook: Solčava, een van de mooiste steden van Europa
Praktisch packrafting
What’s included?
De basisprijs voor deze trip start vanaf 720 per persoon en omvat:
- 6 overnachtingen in toffe bascamps en berghutten.
- Dagelijks bagagetransport.
- Complete packraft-gear.
- Professionele guides die met je meevaren over de Soča.
- Een vergunning om op de Soča te mogen packraften.
- Trail app met alle info die je nodig hebt voor jouw reis.
Daarnaast kan je ook kiezen voor (kampeer)materiaal, of een handig foodpack. Hierdoor krijg je enkele keren vers ontbijt, een pizza avond en een welkomstbarbecue. Al hoorde ik dat de rijst met curry niet zo een aanrader is, de gulyas dan weer wel. Gelukkig zijn er ook voldoende mogelijkheden om in de buurt iets te eten!
Hoe geraak ik er?
The Packraft Trail is zo duurzaam mogelijk georganiseerd, met respect voor de natuur en lokale bevolking. Kies voor een duurzamere optie zoals door te carpoolen met mede-trailers of het openbaar vervoer zoals de nachttrein of flixbus. Daarnaast kan je natuurlijk ook gewoon een vliegticket bijboeken naar Ljubljana.
Het weer in Slovenië
De trail wordt georganiseerd tijdens de zomermaanden (juli en augustus). Het kwik kan oplopen tot 30 graden, perfect weer om op (en ook af en toe in) het water te vertoeven. Maar hou er rekening mee dat de nodige buien al eens kunnen neerdalen over het Sloveense landschap. Ook in de bergen voorzie je best een extra laagje tegen de frissere temperaturen.
Is The Packraft Trail iets voor mij?
Van raften op de kristalheldere Soča-rivier tot het doorkruisen van het machtige Triglav massief en ontdekken van de charmante, Sloveense cultuur. Deze trip is eentje die zeker niet aan jouw lijstje mag ontbreken. Iets voor jou? Preregistreer je vandaag nog voor 2025 en wees zeker van jouw plekje tijdens de volgende editie!
Sign me up voor The Packraft Trail
Verkocht? Je kan je al preregistreren voor het seizoen van 2025. Zo krijg jij als eerste de kans om een plaatste te bemachtigen als de inschrijvingen openen. Hou dus zeker Travelbase’s website goed in de gaten.