Een nacht opeengepakt op de achterbank van je auto. Een uitstekende skibot die je als hoofdkussen gebruikt. Uitgeput aangekomen in je gezellige chalet. Als we na het eten de tafel aan de kant schuiven kunnen de kinderen hun slaapbank uitklappen. Vroeg uit de veren, eerst een uurtje aanschuiven aan de lift. En dan… eindelijk dolle sneeuwpret! Heerlijk toch, een skivakantie in de Alpen? Of niet? Slovenië is alvast een heerlijk alternatief voor een zalige vakantie in de winter.
Een roadtrip door Slovenië… in de winter
Vanaf Brussel is het slechts een vlucht van anderhalf uur tot Ljubljana. Mijn startpunt van een avontuurlijke week, bedekt onder een sneeuwlaagje. Een ideaal alternatief voor wie wilt ontsnappen aan de January-blues in België, maar een heuse ski-vakantie toch veel gedoe vindt.
Slovenie is ongelofelijk gevarieerd
Slovenië, een klein landje omringd door zijn grote broers Italië, Oostenrijk en Kroatië. Klein maar oh zo speciaal. Op enkele uurtjes rijden kan je heel Slovenië doorkruisen. Het landschap verandert steeds weer. Zilte briesje aan de kust, groene heuvels vol wijnstokken in het zuiden tot ruige rotsen en sneeuwlandschappen in het noorden. De vier seizoenen in 1 dag vind je hier!
Celje: Onze roadtrip begint hier…
En hier is het betoverende Celje. Een, voor ons klein, stadje in het Oosten van Slovenië, beschermd door bosrijke heuvels en blauwe meertjes. Celje heeft een rijke geschiedenis. Hoog en droog boven Celje torent ‘Grad Celje’. Of simpelweg het kasteel van Celje. Het kasteel geeft je een prachtig zicht over de vallei en tegelijk leer je nog iets bij over het, vaak woelige, verleden van deze streek.
Om Celje zelf te ontdekken heb je aan een halve dag meer dan genoeg. Baan je een weg doorheen smalle en romantische straatjes, leer de lokale geschiedenis kennen, bezoek een oldskool fotostudio en trakteer jezelf op een heerlijke lunch. Wij raden Hotel Evropa aan. Het op één na oudste hotel van Slovenië nota bene. Maar belangrijker: de beste cake die ik ooit heb gegeten! (Vraag naar de cherry cake, je gaat het je niet beklagen!)
De groene regio rond Celje is ook een perfecte uitvalsbasis voor de meer avontuurlijke zieltjes onder ons. Het begin van een wandel -of mountainbikepad is nooit ver af!
De kop van Istrië, Koper
De kustlijn van Slovenië is een duizelende *insert sarcasm* 46 km lang. Niet zo spectaculair als je bedenkt dat België een kustlijn van 65 km heeft. Veel locals gaan dan ook bij hun Kroatische of Italiaanse buren op bezoek wanneer ze even willen uitblazen aan het strand. Deze regio is wel de thuishaven van de enigste stad aan het water, namelijk Koper. Een ooh-zo belangrijke economische stad voor Slovenië. Naast een gigantische haven, dat vreemd genoeg zorgt voor een aparte maar leuke sfeer, vind je hier ook heuvels vol met wijnstokken en olijfbomen. Op een heldere dag zie je ook de Italiaanse Alpen in de verte opdoemen.
SanTomas is het wijnhuis van de familie Gravina en wordt gerunt door Nika Gravina. Een powerlady van amper 24 jaar met de kennis van een 60-jarige wijnbouwer. Met verassend lekkere (schuim)wijntjes als gevolg! Hun domein ligt tussen de heuvels, op een boogscheut van Koper. Een geweldige plek voor een lekker glas wijn en een prachtige zonsondergang.
Tip: probeer zeker ook hun oranje wijn.
Een beetje luxe tijdens een roadtrip is altijd welkom! Hotel Grand Koper, genoemd naar de, ondertussen gekende, havenstad is een juweel van een hotel. Het combineert een moderne look en feel met aquatische elementen. Een hotelervaring om te onthouden!
Het legendarische water van Slovenië
Slovenië staat gekend voor zijn kraakhelder water. En dat is geen understatement! Tijd om dat dan ook eens van dichtbij te zien. Onze roadtrip voert ons landinwaarts richting de Soča vallei.
De aangename temperaturen aan de kust maken plaats voor de eerste echte winterprik. Glooiende, groene heuvels veranderen langzaam in witte reuzen die machtig en hoog boven de valleien uitkijken.
Welkom in winter wonderland. Op de grens met Italië, in het noordwesten van Slovenië doemt het Triglav Nationaal park op. Een prachtig natuurpark met ruige natuur, hemelblauw water en de grootste bergen die Slovenië te bieden heeft, zoals de majestueuze Triglav. Met zijn 2864m de allergrootste van Slovenië. Zoals de traditie het beaamt, heeft elke Sloveen al fier en trots op deze top gestaan. Dat zeggen ze zelf dan toch. Ik geloof er niet veel van maar ja, wie ben ik dan weer.
In het Triglav Nationaal park kunnen avonturiers van alle niveaus hun energie kwijt. Wij begonnen onze ontdekking bij de Tolmin Gorge. Een kloof die zich elegant doorheen de bergwanden een weg heeft geslepen. Op de bodem van deze kloof…Het ijsblauwe water van de Tolminka. De groene wanden van de kloof in combinatie met het blauwe water geeft een ongelofelijk schouwspel van contrasterende kleuren. Tijdens de zomer is het hier over te koppen lopen, tijdens de winter geniet je bijna alleen van al deze natuurpracht. Momenteel is de Tolmin Gorge gesloten in het buitenseizoen maar daar komt snel verandering in. Vanaf volgend jaar zouden bezoekers het hele jaar door welkom zijn!
De tolmin Gorge en de groene flora rondom
Een 20-tal minuutjes naar het Noorden horen we het gekletter van de Slap Kozjak. Nee, dit is geen bijnaam voor een dronken Sloveen, wel de naam van een waterval. Verborgen in een kalkstenen kloof en met een vrije van van 15 meter, is deze waterval een echte eye-catcher. Een aangelegd wandelpad met hangbruggen, houten paadjes en prachtige vistas brengt je tot aan deze (letterlijk) verborgen parel.
Overnachtingstip: Resident Soča – Nieuwe en moderne appartementen omringd door bergen. Perfect uitgerust voor een koppel, gezin of een groep vrienden.
Wandelaars omver sleeën en hutsepot eten
Tijd voor echte winterpret in Slovenië!
Reisinspiratie voor een winterse trip zonder echt in de sneeuw te spelen? Nogal dwaas? Dat vonden wij ook! Tijd om daar verandering in te brengen.
Kranjska Gora, het walhalla voor de sneeuwsporter! Overal waar je rondkijkt zie je ze aan het werk. Skiers, langlaufers en hondensleeërs. Gewone sleeërs, schansspringers en schaatsers. Ze zijn er allemaal. En dat in een prachtig bergdecor. Ik voel me hier goed!
Aangezien ik nog met een slechte schouder sukkel (kuch kuch excuusjes) en dit een verhaal is over een alternatief voor skivakanties, kies ik deze keer voor mijn vertrouwde wandelschoenen en een slee als wandelpartner. Met het Planica Nordic center als startpunt, is het een goed anderhalf uur wandelen vooraleer ik aan mijn bestemming ben. De bergut van Tamar. Een ideale plek om even uit te blazen en een typisch Sloveense hutsepot te proeven om weer op krachten te komen.
Het Planica Nordic center maakt zich op deze moment trouwens klaar voor het wk schansspringen dat loopt van 22 februari tot en met 4 maart. De training zagen er alvast spectaculair uit!
Een goed aangelegd pad strekt zich voor mij uit. Ik zie het al meteen, veel sleeën gaat er niet inzitten tijdens de heenweg. Dat betekent wel dat de terugweg een dolle rit gaat worden!
Het is ondertussen al namiddag en de zon begint stilaan aan zijn neerwaartse reis richting de toppen van de omliggende bergen. Dit zorgt voor een lichtschouwspel waar mijn fotografen hartje sneller van gaat slaan! Die wandeling van anderhalf uur wordt er al snel één van een paar uur. Ik zal de foto’s laten spreken vanaf nu.
Impressies van de sneeuwwandeling met slee
Waar slapen?
Hoteltip: Jasna Resort – Een duurzaam resort bestaande uit verschillende appartementen met zicht op een prachtig meer. De perfecte uitvalsbasis om met een gezin of groep vrienden deze regio te ontdekken. Voor koppels is het minder ideaal omdat de kleinste appartementen beginnen vanaf 4 personen.
Bledankt en tot ziens!
Mag je Slovenië bezoeken zonder even langs Bled te gaan? Volgens mij is dat verboden. Wat in de zomer een nachtmerrie van parkeertekort en koppenlopen is, is tijdens de winter een oase van rust en betoverende landschappen. Neem dat maar letterlijk. Het kerkje van Bled, dat op een eilandje is gebouwd, kan zo uit een sprookje komen.
Vanuit het kasteel van Bled heb je dan weer een prachtig zicht op dit tafereel. Al kan je tijdens een wandeling rond het meer een heuvelwand opklimmen om nog een spectaculairder zicht te krijgen. Shhht, niet doorvertellen!
Foto 50: Het kasteel van Bled
Ik vond dit winters tussendoortje alvast de moeite waard. Slovenië in de winter heeft voor iedereen wel iets. En als je het toch niet kan laten om te skiën, dat gaat ook nog eens. Wat wil je eigenlijk nog meer?
Ik kom zeker nog eens terug!