Ik zit met een probleem. Ik heb een reisblog en wil twijfelaars motiveren de wereld te zien. Allemaal goed en wel, maar ik help daar niet bepaald onze planeet mee. Duurzaam reizen begint echt trending te worden, wat goed is. Straks wordt het de norm om je schuldig te voelen als je een vliegtuig opstapt, nietwaar?
Meer en meer krijg ik de vraag: hoe ik dat dan doe, zo veel reizen zonder mij daar wekenlang slecht over te voelen? Of wat mijn kijk is op ecologisch reizen en hoe ik dat aanpak. Ik wil dat wel even toelichten, maar zal het to the point houden. Straks ga je nog denken dat ik een hippie-geitenwollensok geworden ben met een mindset waar de modale Groen (uitroepteken) stemmer spontaan orgasmes van krijgt. Ik vind het wél mijn taak om u er aan te herinneren dat het altijd beter kan. Be the change you want to see.
Hoe kan je duurzamer reizen?
Dat het niet evident is om de generatie van onze ouders te overtuigen om bewuster om te gaan bij het boeken van vliegtickets, het opstapelen van bedrijfswagens of kopen van goedkope kledij, dat snap ik. Ik richt me dan ook even tot jou: ondernemende wereldburger in de fleur van uw bestaan, met voldoende pit om op een reisblog rond te snuisteren. Hoe kan je duurzamer reizen? Hoe kan je de wereld zien, zonder je daar schuldig over te moeten voelen? Hoe kan je ecologisch verantwoord op pad? Ik lijst enkele tips op, handig bij het plannen van je volgende roadtrip en goed voor mijn immer groeiend schuldgevoel.
Be the change you want to see
Mijn standaard antwoord is: net omdat ik zo vaak op reis ga, probeer ik mijn gedrag thuis in de eerste plaats goed te krijgen. Dat is volgens mij een nog belangrijkere stap, ook voor iedereen die kritiek spuit op de frequente reizigers. Wat ik thuis doe?
- Het douchewater opvangen wanneer je wacht op warm water en dat gebruiken voor de planten of de wc te sjassen
- Geen eitjes meer kopen maar enkel die van onze kiptjes eten. Geen kiptjes? Hoor eens bij uw buren!
- Een elektrische wagen van Smart overwegen voor je volgende roadtrip. Rijdt lekker zuinig.
- Langer wachten met chauffage maar eerder een trui aan doen. Maak er een wedstrijdje van met het ganse gezin.
- 5-10% van uw loon doneren aan goede doelen
- Vooral bio of lokale producten kopen
- Een paar keer per week vlees skippen
- Geen eten kopen met plastiek verpakking, uw groenten los in de winkelkar leggen
- Geen auto hebben maar eentje delen met collega’s en vooral veel fietsen en treinen
- Regenwater opvangen en daar leuke dingen mee doen
- Flink afval sorteren en spullen die je niet gebruikt doneren in plaats van weg te gooien. Of een tweede leven geven via 2dehands, of Vinted, of…
- Niet met de auto naar het werk gaan, vaker thuis werken
- Remote mindset: meetings via zoom.us doen, in plaats van in de file te staan en fysiek aanwezig te moeten zijn.
- Geen water uit plastic flessen meer kopen
Enkele haalbare tips om ecologischer te reizen – een checklist
Ok, je doet dit allemaal al? Dan is je kritiek op voetafdruk tijdens het reizen volledig terecht. Maar je kan dus ook veel dingen doen om je reis duurzamer te maken.
Grondige research doen voor je tours boekt
Bij het bezoeken van een Elephant Sanctuary in Thailand hebben we enkele dagen serieus research gedaan. We wilde daar toch ethisch in orde zijn. Trek die lijn door en leer je tour organisatie grondig kennen voordat je zomaar in het wilde weg boekt. En dan maak je nog fouten hoor, maar dat hoort erbij.
Overweeg een elektrische wagen voor je volgende roadtrip
Omarm de toekomst van duurzaam reizen door te kiezen voor een elektrische auto voor je zomervakantie of roadtrip. De voordelen van het rijden met een elektrische auto zoals de Smart #1, zijn uiteraard milieuvriendelijkheid, maar ook: kosten besparend, een aangenamere rijervaring. De uitbreidende laadinfrastructuur zorgt dat je anno 2023 echt bijna overal geraakt. Dit zorgt voor een positieve impact op onze planeet. Overweeg het voor je volgende roadtripavontuur en ontdek een wereld vol mogelijkheden, terwijl je een groenere en schonere toekomst promoot.
Verversen van uw lakens hoeft echt niet elke dag
Maak daar eens gebruik van, die ‘don’t change my stuff’ labels. Of zwier niet alles op de grond in je hotelkamer. Ga eens cityloopen in eigen land voor een weekendje weg in plaats van op buitenlandse citytrip te trekken.
Uw CO-2 uitstoot compenseren bij GreenSeat via Sunny Cars
Als je bij Sunny Cars een auto huurt, krijg je de optie om je trip te compenseren op vlak van uitstoot. De kosten van een GreenSeat zijn afhankelijk van de hoeveelheid CO2-uitstoot van jouw reis. Uw centen vliegen recht naar derde wereld gezinnen en projecten rond duurzame energie in ontwikkelingslanden. Overweeg dus zeker Sunny Cars bij het boeken van je volgende roadtrip.
Ruim anderen hun afval ook op tijdens je wandelingen
Fijn dat je je eigen afval en peuken niet in de natuur weggooit, maar go the extra mile. Neem een zak mee en ruim ook de anderen hun nest op tijdens je mooie wandelingen. Da’s pas stoer. Of volg een eco-tour zoals ik deed in Mauritius waarbij je voor de activiteit begint, eerst met eerst z’n allen een stuk grond schoon maakt. Er zijn veel organisaties die zulke dingen aanbieden.
Koop geen plastieken flessen, maar pak uw drinkenbus mee
Spreekt voor zich, toch? En die flesjes van Dopper zien er trouwens heel fancy uit op uw insta foto’s. Swipe right.
Neem de bus in plaats van privé-transfers
Je aanwezigheid in verre landen heeft impact op de lokale bevolking, ook al ben je al bezig met afval sorteren en bewust toerisme. Maar voor je transport neem je ook best eens het openbaar vervoer.
Reis al eens met de trein
In Zwitserland bijvoorbeeld hoef je echt niet met de auto op pad. De trein stopt daar overal. Ideaal voor een heerlijk electrisch ecologische vakantie. Go!
Ik begin meer en meer vrienden te hebben die binnen Europa geen vluchten meer willen nemen, top toch?
Check de Atmosfair Index wanneer je vluchten boekt.
Ik word niet meer gesponsord door TUI dezer dagen, maar de jongens staan wel schoon op de eerste plaats als het gaat over minst vervuilende vliegtuigmaatschappij volgens de Atmosfair Index van 2018 bij lange afstandsvluchten. Leer deze lijst vanbuiten voor je boekt.
Het leave-no-trace of Boyscouting principe toepassen tijdens je ecologische reis
Afval in de vuilbak is logisch, daar ga ik toch van uit dat dat bij jou ook het geval is. Maar het kan verder gaan: geen fruitresten in de natuur, geen wc papier in de boskes. Tenzij je een schop mee hebt zoals tijdens het kanoën in Zweden, waar je uw gevoeg 30 centimeter onder de grond moet begraven.
Een sustainable travel backpack kopen
Check de voorwaarden en values als je materiaal wil kopen. Dat geldt eigenlijk voor alles, maar is voor het aankopen van reismateriaal extra simpel omdat deze merken vaak een uitgesproken mening hebben over duurzaamheid en ecologie. Mijn foto-backpack van Peak Design is gemaakt van gerecycleerde materialen en daarnaast investeert Peak Design fel in milieubewuste projecten.
Ecologische shampoo en zeep in uw toiletzak
Yep, en het liefst van al een goeie stevige soap bar gebruiken bij het baden in de vrije wateren van moeder natuur, dan spaar je ook nog eens op plastiek verbruik.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.