Mission living-in-a-van: Goedkoop kamperen in Canada

hoe maak je een wereldreis

Hoog op m’n lijst stond deze topper te pronken en nu was het eindelijk zo ver. De vliegtickets naar Canada stonden goedkoop, de eerste herfstkleuren hingen in de lucht en mijn roadtrippend Fernweh-gevoel begon mij weer parten te spelen. Tijd om de Canadese bossen in te trekken!


Gewapend met Jenny, onze 33 jaar oude Volkswagen-juffer, en een bakske outdoorgoesting gingen we al roadtrippend kamperen in Canada: van Vancouver langs Banff en Jasper en via Vancouver Island weer terug. Blij dat we ons busje hadden om in te slapen, want bij het opzoeken van hotels en airbnb’s is het even slikken. Duur boeltje in Canada. Met deze kampeertips voor Canada kom je wel al een eindje om op de kleine dingen te besparen.

Mag je trouwens wildkamperen in Canada? Ontdek de regels.

Niet alleen het avondlijk voorleesmoment uit het formidabele Sapiens, maar de springende walvissen en grommende beren duwden ons nog maar eens met ons snuitje op de feiten: we maken als mens de natuur elke dag opnieuw een beetje meer kapot. Dus hoe je je impact ook nog een beetje kan beperken wanneer je de natuur intrekt, daar verzamelen we hier ook wat moederlijke raad voor.


Enkele budget-tips voor een kampeertrip in Canada:

  • Honderden campings langs de kant van de weg, dus je zal niet snel tussen de beren in het bos moeten slapen. Laat de commerciële privé-campings links liggen en kies voor de national campings. Ze hebben minder luxe en hoogstwaarschijnlijk geen zwembad met glijbanen en een hottub, maar je slaapt er wel lekker tussen de dennenbomen, in de rust. De prijzen zijn lager, daarvoor wil je al eens boven een putje kakken. Je vindt een handig overzicht van deze campings op de website van de National Parks, sommige campings kan je op voorhand al reserveren – aan te raden in de zomer.
  • Geen douche op je back to basics kamp spot? Zoek het lokale zwembad in de buurt op en ga zwemmen. Voor een paar dollar per persoon kan je lekker gaan plonsen tussen de locals – met een warme douche of wie weet zelfs een sauna achteraf.
  • Zoek lang genoeg naar de beste deals om je vliegticket te boeken. AirTransat is een Canadese vliegtuigmaatschappij die rechtstreeks vliegt vanuit Brussel en pittige prijzen heeft om naar Canada te reizen. Dit najaar kan je al voor €371 op en af vliegen naar Montreal voor je eigenste indian summer-trip. Check hier hun laatste aanbiedingen
  • Bivakkeer al eens in de lokale coffeeshop om wat wifi en stroom te snoepen. Vinden ze geeneens zo gek en als je lang genoeg blijft zitten, scoor je al eens de overgebleven drankjes gratis.
  • Gebruik je netwerk om slaapplekken te scoren. Ons-kent-ons en via-via ken je vast wel iemand die iemand kent die in Canada woont. Zo sliepen wij in Vancouver bij Jen & Erin, vriendjes van Melissa waar Yannick nog meer door Australië cruisde en spaarden we enkele hotelnachten van 180 dollar uit. Geen internationale vriendenkring? Spreek de locals aan na een gezellige restaurantavond en pols of zij gratis plekjes weten om te slapen en wie weet mag je wel op hun oprit bivakkeren.

Je visum voor Canada regelen

Vluchten geboekt? Regel op voorhand je visum voor Canada. Dat kan poepsimpel online en is op nog geen 5 minuutjes gepiept. Je hebt niet echt een visum nodig als Belg of Nederlander, wel de zogenaamde eTA (electronic Travel Authorization). Daarmee kan je 6 maanden in Canada blijven, als je aan alle voorwaarden voldoet. Gewone toeristische tripjes, familiebezoeken en zakenreizen vallen hier allemaal onder, maar er zijn enkele uitzonderingen. Best effe op voorhand grondig uitpluizen en je goed informeren, dat je geen dikke boetes moet betalen aan de grens – of terug huiswaarts moet keren. Je vindt online makkelijk de meest recente informatie over aan welke voorwaarden je nu precies moet voldoen en kan meteen ook op dezelfde website je eTA regelen. Van zodra je reisdata vast liggen, kan je je aanvraag invullen. Hou je paspoort bij de hand, meer documenten heb je niet nodig om de formulieren in te vullen. Na enkele werkdagen krijg je dan al bevestiging of je eTa goedgekeurd werd. Dit gaat allemaal elektronisch en wordt ook zo bewaard, je kan ‘m dus niet per ongeluk vergeten bij het inpakken van je knapzak. En dan kan je vijf jaar lang ongelimiteerd heen en weer naar Canada reizen! Trust me, teruggaan wil je.

Tips om goedkoop te eten en te koken:

  • Recycleer! Gooi niets weg maar hergebruik restjes. Maak van een restje hardgekookte eitjes eiersla of tonijnsla, een overschotje pastasaus is ook lekker om te soppen met je boterham en die laatste ui-ringetjes smaken prima op een getoast kaasbroodje. Of een koud restje spaghetti is trouwens een stevig ontbijt voor echte berenvangers.
  • Doe je boodschappen in grote steden en niet in de national parks, want daar is het een stuk duurder. Walmart en Save-On-Foods zijn goede budgetopties met vaak voordeelacties. Best inkopen doen in Vancouver voor je naar de nationale parken vertrekt.
  • Koop geen dingen die snel slecht worden en in grote pakken komen zoals sla of gehakt. De meeste ijskasten in old school campers werken niet of niet goed.
  • Wees creatief met een beperkt aantal ingrediënten. Investeer in wat lekkere kruiden en strooi er kwistig mee, zo smaakt alles wel tof!
  • Verlepte groenten? Maak er een stoofpotje, pastasaus of soep van. Zelfs een slap worteltje smaakt best nog oké.
  • Neem een frigobox mee, je kan overal – zelfs in tankstations – grote zakken ijs kopen voor een paar dollar.
  • Voor uw energiebudget (want afwassen met koud water in het donker op de camping is niet altijd even tof): eet uit de pot, maak zo weinig mogelijk kommetjes vuil en lik al eens een lepel schoon.
  • Bespaar op gas en kook op je kampvuur! Vleesjes, patatjes, zalmsteaks… Je draait ze gewoon in een stuk zilverpapier en legt ze tussen de kolen of bouwt een kookplatform met dikke blokken hout. De meeste campings hebben trouwens een rooster boven de vuurring. Ideaal om lookbroodjes op te toasten!

Goedkope en simpele recepten voor de happy camper:

  • Spaghetti in alle vormen en maten, altijd goed.
  • Pizzabroodjes: ui, kaas, verse tomaat en veel kruiden!
  • Gegrilde Sockeye zalm met krieltjes, zure room en appel
  • Ontbijtbagels met roerei, kaas en avocado
  • Hamburgers maar dan met worstjes uit blik en BBQ saus
  • Mac & cheese!
  • Instant noedels met gemalen kaas en champignons
  • Yoghourt met granola, banaan, verse bosbessen en pitjes

Wees lief voor de beren en denk ecologisch

Je kwam naar Canada om te knuffelen met grizzly beren, salto’s te maken met orka’s terwijl bald eagles over je hoofd vliegen? Prima, wij ook. Soms vergeten we al wel eens dat wij indringers zijn op hun territorium en niet omgekeerd. Met elke voetstap die wij zetten op deze aardbol, maken we hun wereld een beetje kapot. Niet slecht om af en toe stil te staan bij wat we in onze mond proppen. Ook al kamperend kan je bewuste keuzes maken:

  • Koop lokaal en seizoensgebonden. Klop aan bij de boer onderweg voor verse eitjes, zelfgekweekte groenten en goudgele honing van de Canadese bij.
  • Beperk de consumptie van vlees tot een minimum. Kies eerder voor kip of kalkoen dan voor een bloederige rundsteak of varkenskoteletjes.
  • Blijf weg van fast food ketens, zij staan niet zo bekend om hun aaiend karakter als het over diertjes gaat.
  • Hier is een handige checklist met onze tips om duurzaam en ecologisch te reizen
  • Kies je voor vis, zoek uit van waar deze komt en of hij ecologisch gevangen verantwoord werd. Eet je zalm in Canada, blijf dan zeker weg van de Chanook salmon – ook al wordt hij overal aangeprezen als lokale delicatesse. Kies voor Sockeye zalm, deze is minder bedreigd. De Chanook is namelijk de lievelingshap van de resident orka’s en een belangrijk onderdeel van de voedselketen. Ook gekweekte zalm is slecht voor het milieu, want deze zorgt voor onder andere voor ziektes in het bestaande vissenbestand. Controleer op de verpakking of de zalm wild gevangen werd en welk type het is.
  • Hulp nodig bij het kiezen van verantwoord gevangen sea food? Check de apps SeaFoodWatch of OceanWise
  • Verspil zo weinig mogelijk eten. Goed voor de beestjes en voor je portemonnee.
  • Opruimen. Elke Canadees maakt er een punt van: gij zult niet vervuilen. Enerzijds voor het milieu, maar ook om de wilde dieren niet aan te leren om naar campings te trekken om etensresten te schooien. Zodra een dier gewoon geraakt is aan etensresten van kampeerders moet het afgemaakt worden. Een wilde beer die weet dat er op campings eten te scoren valt, vormt een groot probleem voor onze veiligheid.
kamperen in jasper en banff
Kamperen in Canada

Canada is zeker geen onbekende of onbeminde parel en als outdoorliefhebber heb je ook wel snel door waarom. Het is er een waar walhalla voor de kampeerder, het hele land ademt kampvuren, geruite hemden en modderige wandelschoenen met warme wollen sokken. Het lijkt wel of alle pijlen en wegen slechts 1 richting aanwijzen: the great outdoors.

Laat je dus niet afschrikken door de massa, maar probeer er tussen te zwermen en sluipen voor jouw eigen Canada-avontuur. Want mannekes, schoon dat het daar is.


Meer roadtrip inspiratie?

By Charlie

Ik ben Charlie. Ik eet graag mayonaise en ga graag op reis, in die volgorde. Of precies andersom.

7 comments

  1. Spaghetti in alle vormen en maten, oftewel ‘camping spaghetti’! Klassieker in mijn kampeermenu, want daar vind je ALTIJD de ingrediënten van!

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.