kamperen in belgie met kinderen meerdaalwoud

Op bivak in het Meerdaalwoud – heerlijk kamperen in de buurt van Leuven

Wildkamperen in België, het kan. Sinds 2009, onder de vorm van ‘paalkamperen‘. Oké het is niet super wild, want aan paalkamperen zijn wel wat regels verbonden. Je mag er kamperen in een straal van 10 meter rond een paal of waterpomp. Het is de bedoeling dat trekkers hier komen overnachten…

Dus kleine tent, geen auto’s welkom en niet meer dan drie tenten. Dit is niet camping marginal, maar in alle rust de natuur liefhebben. Jammer genoeg maakte Vlaanderen Vakantie land een reportage over deze verborgen plekjes en is er dus steeds meer volk. Maar geen nood, het paalkamperen is hip en happening in België, waar er twee jaar geleden nog ergens één eenzaam paaltje in Vlaanderen stond, zijn dat er nu al ruim een 50tal plaatsjes waar je kan paalkamperen te vinden.

In 2020 maakte ik trouwens een handig overzicht van de meest originele plekjes om te overnachten in de Ardennen. Van cabins tot bubbles, verlaten hutjes om authentiek te kamperen en uiteraard… vele boomhutten!


Spelen met vuur en worsten prikken in het Meerdaalwoud, Blanden – wildkamperen België

We gaven een weekendje paalkamperen als origineel cadeau aan twee kleine meisjes. We maakten die arme kinderen wijs dat wij echte survival-skill-specialisten zijn. We leerden ze met vuur spelen (sorry moeders) en prikten worstjes op een tak om ze dan roosteren. ‘s Avonds zochten we wilde dieren in het bos en zagen we de zon ondergaan.

Hiervoor selecteerden we zorgvuldig de bivak-plaats van Sint-Joris-Weert in het prachtige Meerdaalwoud. Daar bivakkeer je op een open plaats in het bos, waar alles is wat een natuurliefhebbende kampeerder zich maar kan wensen: water om te koken en je te wassen, een bio-toilet, een vuurkring, alreeds gesprokkeld en gekapt hout en fluitende vogeltjes. Bijzonder kindvriendelijk ook, want het is gemakkelijk bereikbaar: parkeren doe je op 1 km – foei eigenlijk! Want paalkamperen is er eigenlijk voor de wandelaars en fietsers, niet voor luie autobestuurders. Op die parking vind je meteen ook de sanitaire blok, een BBQ-plaats, een vrije-loop-zone voor honden en een heus Speelbos.

Cadeautip voor je dochter: A Girls Guide to the Wild

Laat ze de wereld maar gauw ontdekken, daarbuiten. Vuurtjes maken, kompassen, kaarten, survival, kampvuurkoken,… ook kleine meisjes mogen buiten!

Kamperen in het Meerdaalwoud rond Leuven

Gratis kamperen in België? In het Speelbos van Meerdaalwoud in Leuven volg je een parcours van hindernissen die je iets leren over de specht en de bomen en …. ja natuur en uitgestrekte bossen hé. Dit bos heeft duidelijk de coolste boswachter ever, hij deed er alles aan om mensen in zijn bos te lokken.

Wist je trouwens dat Ronse ook een magnifiek Muziekbos heeft? Sam heeft dat vorige maand nog ontdekt.

Wie zit daar in het struikgewas?

Wat natuurlijk niet zonder nadelen is. Terwijl wij onze tent aan het opzetten waren, telden we netjes onze mede-kampeerders. Op dat moment (14u) waren we al met twaalf. Oh no, van de boswachter mag je maar met 10 zijn! Dus we belden heel erg braaf naar hem en vroegen hem vriendelijk om die twee kleine meisjes te negeren en ons toestemming te geven. Geen probleem. Maar naarmate de dag vorderde, bleven er maar groene jongens vanuit het struikgewas verschijnen. Die drie tentjes werden er al snel tien en op het einde van de avond leek het er meer op de gemiddelde camping langs de Semois en niet meer op idyllisch wildkamperen.

🌳🏕️ Vrij kamperen in België

In België is vrij kamperen of wild kamperen niet overal toegestaan, maar er zijn enkele plaatsen waar je kunt genieten van de vrijheid van wildkamperen in België. Hier zijn enkele opties:

1️⃣ Natuurreservaten: Verschillende natuurreservaten in België bieden de mogelijkheid om vrij te kamperen. Controleer de specifieke regels en voorschriften van elk reservaat voordat je vertrekt.

2️⃣ Bivakzones: Er zijn enkele officiële bivakzones in België waar je vrij kunt kamperen en lekker je tent opzetten. Meestal wel maar voor één nacht kan je hier gratis kamperen. Deze zones zijn speciaal ontworpen voor avontuurlijke kampeerders. Ze bevinden zich meestal in bosrijke gebieden en bieden basisfaciliteiten zoals een vuurplaats en een composttoilet.

3️⃣ Trekkingroutes: Verschillende langeafstandswandelroutes in België hebben speciale bivakzones langs de route waar je kunt overnachten. Deze routes bieden een geweldige gelegenheid om te genieten van de natuur en vrij te kamperen.

4️⃣ Boerderijen en wijngaarden: In sommige gevallen kun je ook toestemming vragen aan boerderijen of wijngaarden om op hun terrein te kamperen. Het is altijd beleefd om vooraf contact op te nemen en te vragen of dit mogelijk is.

Een overzicht van de beste bivakzones in België

In België, zijn er verschillende bivakzones waar je vrij kunt kamperen. Hier zijn enkele van de bekende bivak zones opgelijst per regio:

Bivakzones Oost-Vlaanderen

1️⃣ Bivakzone Heidebos (Moerbeke-Waas): Deze bivakzone ligt in het Heidebos, een prachtig natuurgebied in Moerbeke-Waas. Het biedt een rustige en groene omgeving om te kamperen.

2️⃣ Bivakzone Donkmeer (Berlare): Gelegen aan het Donkmeer in Berlare, biedt deze bivakzone een geweldig uitzicht op het water. Je kunt hier genieten van een ontspannen kampeerervaring.

3️⃣ Bivakzone Nellekensbos (Meerbeke): Bivakzone Nellekensbos is een privé-bivakzone in de Oost-Vlaamse Dendervallei. Geniet van de prachtige natuur, met diverse planten zoals boshyacint en bosanemoon. Spot vogels als de buizerd en wespendief, en ontdek meer dan 600 soorten nachtvlinders. Laat je betoveren!

Je kan de website van Natuur en Bos (www.natuurenbos.be) raadplegen voor meer informatie over bivakzones in Oost-Vlaanderen en eventuele andere toevoegingen aan de lijst.

Enkele verschillende Bivakzones in Vlaams Brabant

1️⃣ Bivakzone Steenberg Meerdaalwoud (Oud-Heverlee): Gelegen in het uitgestrekte Meerdaalwoud, biedt deze bivakzone een serene omgeving omringd door bossen en vijvers. Het is een populaire plek voor wandelaars en natuurliefhebbers.

2️⃣ Bivakzone Zoet Water (Oud-Heverlee): Deze bivakzone ligt bij het prachtige Zoet Water, een gebied met verschillende vijvers en groene landschappen. Het is een ideale plek om te ontspannen en te genieten van de rustige omgeving.

3️⃣ Bivakzone De Getedraak – Drieslinter (Linter): Gelegen in het Walenbos, een bosrijk gebied met een rijke biodiversiteit, biedt deze bivakzone een rustige en vredige sfeer. Het is een geweldige plek om te genieten van wandelingen en de schoonheid van de natuur.

4️⃣ Bivakzone Troostembergbos Tielt-Winge (Tielt-Winge): Deze bivakzone bevindt zich in een groene omgeving met bossen en open velden. Het biedt prachtige uitzichten en een ideale plek om te kamperen en te ontspannen.


Wildkamperen in België – enkele tips

kampvuur ardennen
kamperen in vlaanderen

Nog enkele van de beste plekjes om te kamperen in Europa ontdekken?

Is dit de mooiste boomhut van Europa?

Vlak over de grens, feeëriek en betaalbaar. Maar wees er vlug bij want het is snel volzet.


Andere tips om te wild kamperen in de Ardennen


Comments

5 responses to “Op bivak in het Meerdaalwoud – heerlijk kamperen in de buurt van Leuven”

  1. […] mooie fietsroute loopt door een prachtig stukje Vlaams-Brabant. Vanuit Wijgmaal brengt deze tocht je langs het mooie kanaal Leuven-Dijle naar Muizen van waaruit […]

  2. […] had geen zin om zoals vorige keer met de tent eropuit te trekken. Dat is toch altijd nog net ietsje meer gedoe, zeker als je een kind mee pakt. Maar ik had Geike […]

  3. […] Op bivak in het Meerdaalwoud – heerlijk kamperen in de buurt van Leuven […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.