Kamperen voor dummies: Ardennen edition

panorama ardennen

Met mijn overvol C3’tje, tetrisgewijs volgestampt, cross ik door de bossen. Mijn Spotify playlist dreunt door de boxen, Bluetooth, dat heeft mijn bolleke niet. Terwijl ik me op de weg focus, die meer gaten heeft dan Nederlandse Maasdammer, hangt in de passagierskant iemand enthousiast uit het raam. KOEIEN! Die vind je tamelijk veel in de Vlaamse Ardennen. Wat valt er nog te zien in het Belgisch zuidelijk halfrond behalve die gevlekte vierpotige loeiers?

Allez à Durbuy

Ik rij tussen de velden- met ja, nog meer koeien- richting de eerste camping. Op nummertje 24 gooien we onze floeptent op. Een bezoek aan het kleinste stadje van de Ardennen mag er niet aan ontbreken; Allez à Durbuy! Dit petieterig Waals dorpje vol middeleeuwse charme moet je gewoon even gedaan hebben. Meer dan 10 jaar Franse les volgen om vervolgens aan de parkeermeter een man in Franse colère niet te kunnen verstaan en maar gewoon oui oui te zeggen? Ook dat oefen je tijdens een tripje aan Durbuy. Bon, breng een bezoekje aan het château van Durbuy, drink ene in Tortuga bar (Jack Sparrow zou zich er zo thuis voelen), aanschouw de befaamde Fallize rots in volle glorie of bezoek het DHAM.

Tip: origineel slapen in de Ardennen

kasteel bezoeken in de ardennen

De klapstoeltjes stonden de open, de barbeque klaar en de wijn gekoeld. Aan alles had ik gedacht, nuja bijna alles dan toch. Nadat het besef tot me doordrong dat de helft van het eten nog thuis lag – ben je wel echt kamperen als je niet wat dingen vergeet? – waagde ik een poging de gifgroene mini-barbecue aan te steken. Met mama’s instructies duidelijk in mijn achterhoofd legde ik de aanmaakblokjes nauwkeurig in de schaal samen met wat kooltjes. Een hele hoop rook en gekuch later, geen vuur. Gelukkig was ik de rosé niet vergeten. Na een goed vol glas in te gieten besloten we backup in te schakelen. Via facetime begeleide mijn reisgezelles papa ons stap voor stap. Jaja, een uur later lagen de vlezekes te braden. Eindelijk.

Lees ook: Je eigen glamping tent huren

Ro ro Rocheaut

Nog zo iets leuks aan zo floeptenten? Super handig denk je, tot je ze moet opbergen. Na mijn fameus worstelgevecht met de o-zo-handige tent, kreeg ik alles, min of meer opnieuw getetrist in de auto. Nuja de tent duwden we er maar gewoon zo in. Tijd om door te tjaffelen naar de volgende bestemming: Rocheaut! Île de faigneuil, volgens mij één van de mooiste campings van Bouillon en omstreken is gewoon dé plek om kamp op te slaan. Onze tent stond nog niet op, of we kregen al een vis aangeboden die onze Nederlandse buurman net uit het water viste. Meer proeven van die Hollandse gastvrijheid? Breng dan eens een bezoekje aan Den Bosch! Tussen het vele luidkeels zingen (eerder krijsen), koeien spotten en de honderden bochten, stopten we even in het charmante Rocheaut. Na mijn beste parallel parkeerskills boven te toveren (geloof me die zijn er niet) maakte ik het nodige fotooke van het uitzicht vanop de point de vue sur Frahan. Ardense specialiteiten? Die vind je in la Boutique Ardennaise terug. Wandelfanaat? Eén van de leukste wandelingen van Wallonië, die start hier. 

kamperen in de ardennen

Cruisen over de Semois

Wie Ardennen zegt, zegt kajakken. 17 kilometer over de Semois peddelen? Count me in! Na grondig ingelicht te worden door de mannen van Kayak la Vanne nam ik vol enthousiasme de rol van kapitein in. Met de nodige proviand in onze rugzak (ofja vuilzak) en de schouderkes wit aangeslagen van de factor vijftig crosste we over ietwat veralgde Semois. De armspieren brandden, dazen werden weggekletst en teentjes in het water gedompeld. Toegegeven, 17 kilometer kajakken met een stuurman zonder al te veel richtingsgevoel. Dat had ik precies toch onderschat. Na het nodige pootjebaden, peddelen, pootjebaden, eten, foto’s trekken en meer peddelen was het einde dan eindelijk in zicht. Kriebelt het zelf ook om de zwembroek boven te toveren en de armspieren warm te peddelen? Je hoeft niet naar de Ardennen te gaan om te kajakken, het kan ook gewoon in Diest!

bouillon eten en drinken beste restaurant

Bouillonse sightseeing

Na worstelgevecht nummer twee met de floeptent, een succesvolle barbecue sessie en Monsters Inc filmavondje in de tent was het tijd om afscheid te nemen van ons eiland, onze vissende buur en geleedpotige vriendjes die écht overal rondslopen. Zien wat Bouillon te bieden heeft? Strek dan die wandelbenen maar terug uit voor deze 13,5 km tellende wandeling. Doe wat sightseeing in Bouillon en start met een pittige beklimming richting De abdij Notre-Dame de Clairefontaine. Volg in Jezus zijn voetsporen en bewonder even het uitzicht over Semois vallei, met ja hoor, koetjes. Zeg de katten van de Moulin de l’Epine even gedag, bezoek het graf van de reus en beklim ten slotte de 161 trappen van het Belvedere

Bon, spontaan op kampeertrip vertrekken komende zomer naar Bouillon en omstreken? Zeker een aanrader! Onhandige floeptenten? Iets minder tof. Hieronder nog even enkele praktische tips voor de kampeer-dummies onder ons.

Eerste keer kamperen? Praktische tips:

  • Zorg dat je een verdeelstekker bij de hand hebt. Veel campings hebben een speciaal stopcontact waar je niet zomaar je verlengkabel in kan duwen. Als je geluk hebt kan je soms wel rekenen op de vriendelijkheid van de campingeigenaars.
  • Barbecue, want eerlijk, wat is kamperen zonder een gezellig barbecueke? Remember, goed wapperen!
  • De gevreesde floeptent. Test op voorhand best je materiaal al eens uit als je nieuw bent in het kampeergedoe. Zo vermijd je het spektakel van de camping te zijn wanneer je al tent-worstelend in het gras ligt.
  • Geen zin om midden in de nacht op een platte luchtmatras te belanden? Probeer eens een veldbedje mee te nemen. Uw armspieren danken u.
  • De allesfunctionerende emmer. Afwas§semmer, luxe-draagtas, en poubelle van dienst. Spreekt voor zich toch? 
  • Wil je liever wildkamperen? Lees onze gids!

Into the wild? Andere leuke plekjes in het groen:

By Nymke Dullers

Ik ben Nymke. Dromer, dierenliefhebber en avocadokweekster.