De koers achterna door de Vlaamse Ardennen

Ook net GoogleMaps open geklikt om op te zoeken waar dat nu eigenlijk juist begint, de Vlaamse Ardennen? En eindigt? We zullen u de weg wijzen: een heuvelachtige streek in Oost-Vlaanderen, uitzwermend tussen Oudenaarde, Zottegem en Geraardsbergen.

Naast wieleroord waar jaarlijks menig Merckxfetisjist de kasseien van de oude Kwaremont of de Muur komt vreten, zijn de Vlaamse Ardennen een waar Wandelwalhalla. Uitgestrekte vergezichten over velden met grazende spierbundels van koeien, eenzame molens die gewiekt poseren op een verre heuvel, frisse bossen en schattige kabbelbeekjes.

Curieus om de andere kant van de Vlaamse Ardennen te ontdekken? Bekijk de wonderlijke groene regio rond Doornik in Henegouwen.

wandelen in de vlaamse ardennen

Weekendje weg, het zal wel wezen! Even een frisse neus halen tussen de stoffige verhuisdozen, daarvoor bollen we al eens graag naar de Vloanders.


Wandelen in Vlaanderen: Stevige stappers en koebeesten

Twee dagen hebben we en da’s wat kort om de ganse streek te verkennen. Er is daar namelijk meer dan 850 km (!) aan wandelpaden rondgestrooid. We laten het vakantieverblijf ons de weg wijzen in en rond Korsele. Bij Horebeke. Nu weet ge nog niets, zeker? Bij Oudenaarde. Om onze stadsbenen niet meteen onnodig uit te putten, wandelen we de eerste voormiddag met de auto rond in de Zwalmvallei. Verkenning, niet waar!?
In de namiddag wandelen we langs Molens en Geuzen en vooral schone plekkies om te fotograferen. We kuieren wat rond en komen in de velden onze maat Jelle tegen die aan het rondvliegeren is met een hele dure vlieger. De Vlaamse Ardennen gezien vanuit de lucht, toegegeven, het heeft iets hoor.

Tip: Wat te doen in Ronse & de mooiste fietsroutes van Vlaanderen

wandelen in de vlaamse ardennen
Wandelnetwerken vlaanderen

Iets harder verschieten was het toen we een nogal groot uitgevallen koe tegenkwamen op een veldweggetje. En erna de ganse kudde zagen grazen en robbertje vechten in het opvliegend zand. Bizons in België. Ge ziet, een safari moet zo duur en ver niet zijn.

Tip: slapen op een boot & Uniek overnachten in de Ardennen

bizons ardennen
wandelroutes vlaamse ardennen
wandelroutes vlaamse ardennen

De Kwaremont en de Pater temmen.

Dag twee was het tijd voor het zwaardere werk. Na twee topontbijtjes, evenveel driegangenmenu’s en minstens het dubbele aantal Ename’s (een mens moet toch de lokale handelaar steunen, nietwaar?) mocht het vet wel eens van de soep en gingen we voor een stevige kuitenbijter: de Panoramaroute. Zestien kilometers lang de Ronde achterna door Zulzeke en Kwaremont. De wandeling gaat over het dak van Oost-Vlaanderen en nog wel meerdere heuveltoppen ook. Maar de wijdse uitzichten bovenop is het klauteren meer dan waard. Picknick on the go, water vul je bij op het kerkhof van de pietluttige kerkjes onderweg en met uw blik op oneindig-ver. De laatste stoempers op het kasseienpad worden verlicht met de aanblik van kerk van Kwaremont en haar bijhorend café.

wandelroutes vlaamse ardennen
wandelroutes vlaamse ardennen
wandelroutes vlaamse ardennen

De Vlaamse Ardennen, zo lelijk is dat daar feitelijk niet.

Ik kende ze nog niet. Die Ardennen in Vlaanderen. ‘Toch schoon hé’ hoorde je ons regelmatig verzuchten. Alle clichés op een heuveltop gesmeten, maar het Vlaamsche Land laat een reizigershart evenzeer sneller slaan . En dan vraagt een mens zich af waarom we niet elk weekend de auto of trein of fiets opspringen en ons laten verdwalen in eigen land. Netflixen kan je ten slotte ook op verplaatsing.

Oudenaarde panorama
Oudenaarde by night

Met wat sjans kom je dan ook nog eens met goeie souvenirs thuis. Zoals een Bruce en den Eddie bijvoorbeeld. Twee prachtexemplaren van katten uit een zwerfnestje in Korsele. Speelkameraadjes voor Cartouche, verhuisdozen liggen er in Heverlee toch nog genoeg.

katten vlaanderen

Wandelen in de Vlaamse Ardennen tips:

  • Slapen deden we in vakantieverblijf Korsele 59. Lekker in de groene rust en tussen de schaapjes. Een prachtige verblijf met nog prachtigere uitbaters. En als je geluk hebt, ga je naar huis met een koppel katjes! Het ontbijt is hier trouwens to die for!
  • Midden in Oudenaarde city verbleven we in Hotel Leopold. Uitgebreid ontbijtbuffet en vlakbij de Grote Markt, prima!
  • Wandelroutes zijn er in overvloed en de meeste B&B’s en hotels hebben wel tips en plannetjes. Ook bij de toeristische dienst in Oudenaarde kan je uitgestippelde wandelpaden op kaart kopen voor een paar euro’s. Of volg gewoon de plaatjes langs het wandelpad, easy peasy. Of check wandelwalhalla.be
  • Ook een aanrader: de wandelroute langs de bruine cafés in Oudenaarde. De Ename van ‘t vat zal u niet teleurstellen. De brouwerij van Liefmans ligt er ook in de buurt. Met dorst zult gij niet naar huis keren.
  • Op een boot dineren die in de Schelde ligt? Dat kan. Sliptongetjes en frieten in De Jachthaven zijn ideale wandel-diesel.
soms ook heimwee vlaamse ardennen
Team Soms Ook Heimwee
Korsele 59 vlaamse ardennen
Ontbijt in Korsele59. Heerlijk
braambessen vlaanderen
bizons vlaamse ardennen
Van waar komt die kudde plots?
oude kwaremont vlaanderen
De legendarische kerk op de Kwaremont
wandelwalhalla vlaamse ardennen
wandelen in vlaamse ardennen
wandelen in vlaamse ardennen
wandelingen maken vlaamse ardennen
vlaamse ardennen
wandelnetwerken vlaanderen
vlaamse ardennen wandelnetwerk
Panorama route vlaamse ardennen
wandelen vlaamse ardennen
wandelen in vlaamse ardennen
wandelen vlaamse ardennen
molens in de vlaamse ardennen
wandelen vlaamse ardennen
yannick de pauw soms ook heimwee

Nog citytrips of weekendjes weg die ik de max vind?

By Charlie

Ik ben Charlie. Ik eet graag mayonaise en ga graag op reis, in die volgorde. Of precies andersom.