boomhutten in de ardennen

Twitteren als een tsjiftjaf in een boomhut in d’Ardennen

Op uitnodiging van toerisme Wallonie Belgie had ik het geluk om weer eens in zo’n boomparel te mogen slapen. Volgens de geruchten ging hare majesteit prinses Elisabeth mij voor in de boomhut van de Moulin de Lisogne, en ik zweer je dat haar koninklijk aureool zich als een verloren duifje in de nok had genesteld.

De architect van deze boomhut kende alleszins de regels van de kunst. Loopbrug naar de loofhemel? check! Trapladders naar hoekige nissen? Check! Terras tussen de boomkruinen? Check! Knusse douche in het groen? Check! Samen met mijn broer sliep ik als een lakei zonder zorgen in dit vogelnest, uniek overnachten in de Ardennen is altijd een feest. Mijn broer snurkte het sonore geluid van de struisvogel en ik twitterde als een tjiftjaf.

De architect van deze boomhut kende alleszins de regels van de kunst. Loopbrug naar de loofhemel? check! Trapladders naar hoekige nissen? Check! Terras tussen de boomkruinen? Check! Knusse douche in het groen? Check! Samen met mijn broer sliep ik als een lakei zonder zorgen in dit vogelnest. Mijn broer snurkte het sonore geluid van de struisvogel en ik twitterde als een tjiftjaf.

Waar eet je be(e)st in Dinant?

Wanneer ik met mijn vader vroeger de dierentuin bezocht, beperkte zijn uitleg zich tot een smaakoordeel van de zoogdieren. De uitgemergelde leeuwen? Taai peuzelwerk. Stokstaartjes? Pittig aperitief. Olifantjes? Smaakvol, maar veel. En het stekelvarken is de tandenstoker achteraf. Gelukkig moet ik in de Ardennen niet met de kruisboog op pad om mijn eten te schieten. 
Morgen word ik vegetariër, maar vandaag prik ik nog een stukje vlees en vis in La Broche in het vlakbij gelegen Dinant. Het lekkere eten deed ons het ietwat ongezellige interieur vergeten, en de snoepkleurige huisjes van Dinant deden ons in de Landrover Discovery wegdromen van een vakantie aan de Cinque Terre van Italië.

Het vermaledijde c-woord heeft onze lievelingsbegrippen backpacken, vliegtuighoppen en wereldreizen inmiddels vervangen met meer duurzame termen als bosbaden, buurtsteden en bivak in de Benelux. De reis inwaarts naar het jongenshart bleek plots intenser dan de verste steen in een uithoek van de wereld om te draaien. Leuven blijkt een levensbestemming te zijn.

weekendje dinant bezoeken

Een cool avonturenpark en hoogteparcours in de buurt van Dinant

Dat jongenshart klopt dan wel van het verlangen naar de verste verten, maar het kan evengoed dicht bij het huis zijn dagelijkse dosis adrenaline krijgen. Bijvoorbeeld in Dinant Evasion, een avonturenpark in de hoogte waar ik middels een duizelingwekkende deadride naar beneden zoefde, om mijn broer te zien sterven van schrik. Prachtige panorama’s op de berg, maar hij was met geen stokken boven te krijgen. Gelukkig is er ook een zogenaamde ‘kids challenge’ voor het hele gezin.

Onthaasten in Hastière en wandelen in Furfooz

Om definitief te onthaasten van ons elektrische bestaan was Hastière het meest geschikt, op een kwartiertje rijden van Dinant.

Geheimtip nummer 1! De veel te weinig bekende website originelewandelingen.be verzamelt écht originele wandelingen die ver van de gebaande paden uitwijken. Voor wie geen levende ziel wil zien, vindt op deze website zeker nog genoeg kronkelende routes in de Condroz. Slecht plan natuurlijk om deze geheimtip voor het miljoenenpubliek van mijn blog weg te geven.

Geheimtip nummer 2! Duik in de grotten van Hastière of het natuurpark van Furfooz. Entreeprijs betalen, een hard hoedje opzetten en klaar. Geen babbelgrage gids, uitgestippelde route of porrende drukte in je rug. Gewoon op eigen tempo kijken naar de mietjes, tietjes en tepels van deze tijdloze onderaardse tempel.

Railbiken in Anseremme

In het vlakbij gelegen Anseremme was ik al een keertje verdwaald met twee vrienden en een railbike, en ook Waulsort is meer dan de moeite met zijn statige herenhuizen aan de Maas. En zo schuif je nietsvermoedend enkele dorpen op richting de Franse grens, en voel je weer die onweerstaanbare drang om grenzen te overschrijden, om uit te vliegen naar mysterieuze oorden en kokoszoete bestemmingen. We wisten het nog niet, maar mijn broer en ik deden ons laatste terrasje voor we in lockdown nummer zoveel gingen en we weer zelf ons brood moeten bakken, kombucha brouwen en knuffelcontacten uitwisselen.


Mijn beste broer, vroeg ik hem met extra veel gewicht in mijn stem. Wat zou de beste titel zijn voor een anekdotische blogpost over ons verblijf in d’Ardennen? 
A. Twitteren als een tjiftjaf B. Onthaasten in Hastière of C. Tietjes, mietjes en tepels van de tijdloze onderaardse tempel?

Tips voor in de Belgische Ardennen

De mooiste wandeling van IJsland: Laugavegur route

Goesting in een heerlijke hike, relaxen in warmwaterbronnen en je laten overdonderen door alle natuurpracht die IJsland te bieden heeft? Kijk hier voor alle informatie over het boeken van de Iceland Trail via Travelbase.

mooiste hike ijsland

Comments

5 responses to “Twitteren als een tsjiftjaf in een boomhut in d’Ardennen”

  1. […] staan weer voor de deur. Je weet dat ik al eens graag uniek ga overnachten in de Ardennen of kampeer in een boomhut. Mijn voornemen voor het komende jaar? Wandelen, wandelen, wandelen. Even ontsnappen in de natuur, […]

  2. […] ook de veertien vennen van de Oisterwijkse bossen mocht ontdekken). Het moet niet altijd de Ardennen of de Alpen […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.