Het eerste beeld dat in mijn hoofd gebrand staat wanneer ik aan Keulen en Düsseldorf denk? Kerstmarkten. Met dank aan mama die er fan van is. Tot het grote degout van mijn chauffeur Pascal. Noem het, het ultieme cliché maar toeristen die in massa’s samentroepen op een uberkitcherige kerstmarkt en zich bezatten aan glühwein terwijl ze een gulzig een braadworst naar binnen spelen.
Ik snap waar de afkeer vandaan komt. Zelf ben ik nog nooit in een kerstmark in Duitsland geweest,… en ik denk ook niet dat ik dat snel ga doen. Punten scoren bij Pascal dus. We naderen de Duitse grens. Ik voel hoe onze elektrische auto optrekt, want duurzaam, elektrisch rijden is toch iets waar we belang aan moeten hechten.
Ik word harder naar achter in de autozetel gedrukt. Ik kijk op de snelheidsmeter naast mij. Shit, 170 km/h. We zitten officieel op de Duitse autobahn. Ik vertrouw mijn leven toe aan de veilige handen van Pascal, mijn reisbegeleider. Ik vraag me af, wat biedt deze stedelijke banaan in Noordrijn-Westfalen nog meer buiten opzichtige kerstmarkten vol glühwein en bratwurst? Is Noordrijd-Westfalen een duurzame citytrip?
Urbanana, oftewel de stedelijke banaan die zich aftekent van het Rijnland tot het Ruhrgebied bestaat uit een urban jungle van kunst en cultuur. Neen, je vindt hier geen apen en lianen zoals in Khao Sok. Hoewel er wel erg tropisch uitziende gifgroene halsbandparkieten rondvliegen in Düsseldorf. Maar je vindt er creatives die de steden nieuw leven inblazen.
De ideale elektrische wagen voor een duurzame citytrip in Europa
Dat is de verrassende smart #3, de nieuwste en sportieve telg in de smart familie. Met zijn gestroomlijnde en aerodynamische ontwerp biedt de smart #3 een indrukwekkende actieradius tot 455 km (WLTP)⁵, waardoor je zonder zorgen lange afstanden kunt afleggen.
Dankzij de korte laadtijd van minder dan 30 minuten⁶ kun je altijd snel weer op weg. Het panoramadak zorgt voor een ruim en zonnig gevoel in de auto, terwijl de sportstoelen en het grote centrale display voor optimaal comfort en gebruiksgemak zorgen.
Daarnaast draagt de elektrische aandrijving bij aan een schonere lucht, zonder CO2-uitstoot. Je roadtrip is niet enkel heerlijk comfortabel, maar ook nog eens classy en stijlvol.
Essen: the green capital of Europe
Recycleren, duurzaamheid, ecologie. Ik zie je wel met je ogen draaien achter dat beeldscherm. Is het weer van dat? Duitsland is op vlak van duurzaamheid echt een pionier. In 2017 werd Essen zelfs uitgeroepen tot ‘Green Capital of Europe’. Wel wat vreemd als je er bij nadenkt aangezien de 100 voetbalvelden grote mijnsite zowat hét symbool is van Essen. Het ijzeren beest, Zeche Zollverein, is in het eerste opzicht niet meteen het toonbeeld van duurzaamheid.
Maar laat zijn uiterlijk je niet bedriegen, hij heeft een ‘groen’ hart. Een publiek zwembad verscholen tussen de metalen constructie en een waterreservoir dat in de winter wordt omgetoverd tot een schaatsbaan. Duurzaamheid hoeft niet per se ‘groen’ te betekenen. Het kan ook gewoon simpelweg gaan om iets een nieuwe invulling geven. Zo krijgen niet alleen gebouwen in Duitsland een nieuwe invulling, ook mijn gezicht toen ik à la Nymke mezelf vol hing met tomatenspetters tijdens de lunch met mijn medebloggers en journalisten. De ober, gekleed in pinguinuniform, die alles van ver zag gebeuren stond galant met een stoffen servet voor me klaar. ‘Hier neem dit, dat werkt beter dan papier.’ Tomatensaus 1, Nymke 0. Maar goed waar waren we? Een nieuwe invulling. De geschiedenisfanaten onder ons zullen waarschijnlijk al weten dat Essen tijdens de 2de wereldoorlog volledig platgebombardeerd is geweest.
Maar zelfs toen werd al nagedacht over duurzaamheid. Van de brokstukken van de oude stad werden nieuwe stenen gemaakt om alles herop te bouwen. Je kan ze nog altijd terugvinden in het Schaudepot, waar curator Achim je met plezier meer verteld over deze ‘specimens’. Best wel een slim idee, niet? Recyclen 2.0. Maar zover hoeft het eigenlijk niet te komen. Overal in België heb je wel die afschuwelijke gebouwen staan waarvan iedereen denkt hoe sneller dat misbaksel weg is hoe beter. Zo heb je in mijn ‘hometown’ Hasselt bijvoorbeeld het gerechtsgebouw. Blijkbaar moet dit een boom voorstellen.
Eerlijk? Ik zie het niet. Of denk aan de Belgacom toren in Gent. In plaats van het hele gebouw af te breken wordt het ‘gerevampt’ en krijgt het een nieuwe invulling als appartementsgebouw. Hetzelfde gebeurt ook in Essen onder de naam Open House Essen.
Lees ook: Enkele tips om duurzaam te reizen in 2023
Düsseldorf: wormen melken en melk drinken
Zou het niet beter zijn als we hier meer op zouden inzetten in plaats van altijd maar nieuw te bouwen? Dat was ook de conversatie aan tafel (na het tomatensaus incident). ‘Wat als we nu eens in plaats van gewoon bomen in de stad aan te planten nu appelbomen zouden planten?’ een interessant voorstel van een van mijn medereizigers. ‘Zo maak je steden niet alleen groener maar krijg je er ook iets voor terug. Stel jezelf voor, je wandelt door de stad. Je maag gromt en je hebt honger. Je kan gewoon een appel plukken aan de boom die naast je staat. Iedereen kan helpen de bomen verzorgen en je krijgt er iets voor terug.’ Dit idee borrelt ook bij een aantal inwoners in Düsseldorf, meer specifiek de inwoners van het Bilk district.
Het ultieme doel van Pulse of Bilk? De Brunnenstrasse autovrij maken en de straat omtoveren tot een groen paradijs met onder andere urban gardening. Een soort van stadsvolktuintjes waar iedereen samen groenten kan kweken. Grote winkels vind je hier niet maar spring eens binnen bij Strike, een vintage tweedehandswinkel of breng een bezoekje aan Pure Note. Marcel en zijn vrouw baten sinds 2 jaar hun zero waste shop uit. Zelf ben ik grote fan van dit idee en ga ik regelmatig naar een zero-waste winkel in de buurt.
Naast bulk walls en shampoo bars kan je er ook lekker vegan eten. Sinds kort heb ik me ook laten verleiden tot het veganisme, het glaasje verse tijgernootmelk dat ik van Marcel aangeboden kreeg was dan ook meer dan welkom. Het grote verschil met andere zero waste shops is dat Marcel verse producten die niet verkocht geraken verwerkt in de gerechten die hij serveert. Blijft er dan nog iets over? Dan maakt hij onder andere soepen die hij verkoopt. Hij trekt het idee van zero waste dus nog een stapje verder door.
Deze unieke straat is ook een beetje een eiland voor urban art. Hier en daar spot je Pac-Man spookjes van Findac tegen de muren of werken van Ardiff. Ook kunst kan duurzaam zijn. Doet augmented reality kunst een belletje rinkelen? Het idee is dat je virtuele kunst maakt die je vervolgens via QR- codes kan bekijken. Je hebt geen fysieke materialen nodig om je kunstwerk te maken en je belast de omgeving ook niet. In de AR Biennale in Düsseldorf vind je vliegende wormen die je kan melken tot zwevende bolletjes die de CO² in de lucht meten. Pascal keek erg geamuseerd met zijn Ipad in de aanslag. Zo een beetje als mijn oma wanneer ze voor het eerst de Grotten van Han bezocht.
Waspoeder snuiven en duurzaam kopen
Terwijl ik aan mijn munt thee nipte vertelde mijn medeblogger gepassioneerd over de lange tijd dat ze in New York woonde. ‘Het grote verschil met een plaats als New York en mensen van hier is de ingesteldheid. In New York is het doodnormaal om een wildvreemde een complimentje te geven. Als je dat hier zou proberen krijg je al snel verontrustende blikken toegeworpen.’ Maar eigenlijk is het toch heel fijn om af en toe complimentjes te ontvangen? Zoals wat een mooie blouse heb je aan of amai je ruikt lekker! Over geurtjes gesproken.
Ik hou van geuren. Ik was dan ook altijd vroeger dat rare kind dat overal aan ging ruiken. Zoals die ene keer dat ik per ongeluk waspoeder had opgesnoven. Ik ben niet de enige die van lekkere geurtjes houd, ook Pascal was in zijn nopjes tijdens ons bezoek aan Live Lab Studios. Verscholen achter een groen binnenpleintje in het Loretto Kwartier kan je de luxe concept store vinden. Wat de winkel zo speciaal maakt? Luxe krijgt een nieuwe definitie, een groenere definitie.
Geen leren handtassen en cashmere truien dus, wel tafels gemaakt van gerecycleerde keyboards, duurzame kleding en natuurlijke parfums. Je kan wel al raden dat Pascal een souvenirtje kocht om zijn meer dan duizend stuks tellende parfumcollectie uit te breiden. Mijn favoriet? 28° van Ormaie.
We zien onszelf als een plaats van dialoog en uitwisseling voor mensen die een positieve invloed willen hebben op zichzelf en het milieu.
Oprichter Stephanie Hahn
Als je het mij vraagt is deze culturele banaan eentje om niet te missen in je volgende trip naar onze oostelijke buren. Laat zijn felle kleur je niet afschrikken. Hij kan misschien wat bruine plekjes hebben, maar laat zijn uiterlijk je niet misleiden. Vanbinnen is zijn zoete vlees een ware schat.
Meer over een citytrip naar Duitsland
Wat doen in Essen
- Museum Folkwang
- Schaudepot
Wat doen in Düsseldorf
- Heimwerk: hier vind je hemelse schnitzels en ja zelfs vegan schnitzels.
- Inka & Mehl: gelegen op de Carlsplatz laat Inka je proeven van de wereld.
- Hotel Ruby Luna: helemaal into the 60’s? Dan is een overnachting in dit hotel een must.
- Komkuk: de etalage van de voormalige boekenwinkel werd omgetoverd tot een mini-gallerij.
Wat doen in Keulen
- Museum Ludwig: piep eens binnen in de royale pop-art collectie met onder andere de wereldbekende Brillo dozen van Andy Warhol maar ook werken van Liechtenstein en Jackson Pollock.
- Rheinauharbour: kuier langs de Rijn en door de vernieuwde oude haven.
- Modularfields: zijn groovy beats meer jouw ding? Tijdens een rondleiding bij Moduarfields word je meegezogen in de muziekgeschiedenis van Keulen, van Kraftwerk tot Ligeti. Wil je al een voorproefje van de Keulense beats? Gooi die dansbenen dan los op het B-wave festival waar Rachel Palmer en HHNOI zullen performen.
- Frau Maher: biologisch, fairtrade en duurzaam eten? Dan ben je hier aan het juiste adres.
- Eberplatz: de voormalige notorische ‘no-go zone’ is sinds enkele jaren omgetoverd tot verschillende mini-gallerijen.
Nog andere leuke citytrip ideetjes nodig?
- Een ode aan de perfecte citytrip: Eindhoven
- Zadar: de citytrip in Kroatie
- Sevilla: wat moet je zeker doen in deze stad?
- Genk – ontdek de stad in 24 uur
- Wat doen tijdens een weekend Keulen?
- Een bezoekje aan het duizelingwekkende Diest
- Een citytrip naar Noordrijn-Westfalen in Duitsland
- Een weekendje Gent: de regen editie