Een helderblauw bergmeer omzoomd door grashellingen en altijd groene bomen, met op de achtergrond ruige, sneeuwloze bergtoppen onder een helderblauwe hemel.

Zomer checklist: 6x Doen in Tirol

Mijn innerlijke Heidi bovenhalen in Tirol? Gans toll, dacht ik! Als niet-skiër ben ik eerlijk: de bergen en ik… we hebben elkaar nog niet zo vaak gezien. Dus de zomer beleven in Tirol, zonder skilatten maar mét wandelschoenen, leek me een avontuur waar ik graag mijn jawoord op gaf. Alleen, wat dóe je dan eigenlijk in Oostenrijk als er geen sneeuw ligt? Wat valt er te beleven naast de alomgekende après-ski en pistes?

Een koe graast op een met gras begroeide, rotsachtige helling onder een strakblauwe hemel in Tirol, met op de achtergrond bergen en dalen in de verte - een perfecte scène voor je Zomerchecklist.

Bon, ik nam de proef op de som. Vanuit Hasselt reden we in totaal zo’n 9 uur richting het berglandschap, met de nodige laadstops onderweg (team elektrische wagen). We planden een tussenstop in Stuttgart, met een bezoek aan het Porsche- én Mercedesmuseum. Van daaruit zetten we koers richting Hall in Tirol, een charmant stadje net buiten Innsbruck, en een perfecte uitvalsbasis om de streek te verkennen.

Benieuwd wat er wél allemaal te doen valt in de zomer in Hall-in-Tirol? Spoiler: veel meer dan ik dacht.


1. Klimmen naar een uitzicht op 2.677m hoogte

Je ziet ’m al van ver blinken, de Glungezer. In de winter vol skiërs, in de zomer een waar wandelparadijs. En dat laatste wilde ik wel eens zelf ondervinden. We nemen de Glungezerbahn naar het bergstation. Twee kabelbanen naar boven en vanaf het Tulfein bergstation starten we de wandeling door oude alpendenbossen. Onze eerste stop: het Zirbensee-meer. Een blauwgroen meer waar de bergen zich in weerspiegelen. Daarna begint het klimwerk pas echt, tot op 2.677 meter! We pauzeren bij een almweide, waar de bellen van de koeien als muziek door de vallei galmen. Uiteraard moest ik er ééntje aaien!

De Witte Glungezer-top komt in zicht, en het kruis bovenaan lonkt. We klauteren door tot het hoogste punt, waar het uitzicht letterlijk grensverleggend is: Italië, Duitsland én gletsjers in de verte. Ik voel me eventjes minuscuul in deze overweldigende natuur. Maar de beloning volgt: we wandelen verder naar de Glungezerhütte waar de geur van de knoedelsoep ons als een Alpenkompas leidt, puur geluk in een kom.

Praktisch: Start aan het Tallstation, hier vind je alle info en kan je tickets voor de kabelbaan kopen. Naast goede wandelschoenen, een drinkbeker, zonnecrème en zakgeld voor je knoedelsoep heb je verder niets nodig om dit avontuur aan te gaan. Wij starten om 9.30 uur en waren terug beneden om 17 uur, start je activiteit dus vroeg genoeg zodat je op je gemak naar boven en terug naar beneden kan klauteren. 

2. Broebelen met uitzicht

Iemand staat op een balkon in Tirol en kijkt uit over groene heuvels en bergen in de verte onder een helderblauwe hemel - misschien plant hij zijn zomerchecklist, omringd door een open deur en huismuren.

Overnachten doen we in Hotel Speckbacher, een Alpenhotel met zicht op die glorieuze Glungezer die we eerder trotseerden. Het natuurlijke zwembad en de sauna lonken al vanaf het moment dat we aankomen. Dit is écht de perfecte combo voor wie houdt van beproefde inspanning en de nodige ontspanning. Even broebelen in het warme water en puffen in de sauna, om vervolgens neer te ploffen op een ligstoel met zicht op de bergen. Jep, best of both worlds na een dag vol zweet, zon en serieuze hoogtemeters.

En wie dacht dat het daar stopte? In het hotelrestaurant schuiven we onze wandelbenen onder tafel en smikkelen we een welverdiende schnitzel naar binnen. Knapperig, goudbruin en vergezeld van een frisse Almdudler. Een ideale afsluiter van de dag!

3. Leer snacken van een eetbaar landschap

Leren snacken van de kruiden op je pad? Klinkt letterlijk ‘heerlijk’! Deze kruidenwandeling met lokale gids Stefanie wou ik dan ook zeer graag testen. Tijdens de tocht plukken we een hele verzameling geurige kruiden, terwijl Stefanie enthousiast uitleg geeft over hun werking, smaak en toepassingen. Veel van die plantjes staan ook gewoon bij ons in de tuin. Ik trek ze thuis uit omdat ik denk: onkruid! Maar blijkbaar kan je daar perfect pesto van maken, of een frisse salade.

Na een paar kilometer (en een stevige portie weetjes), houden we halt bij een idyllische berghut om zelf een kruidenspread te maken. Daar zitten we dan, te knabbelen op een knapperig stuk boerenbrood met zelfgemaakte spread en een uitzicht om stil van te worden. Thuis toch eens proberen om dat ‘onkruid’ in een spread te draaien… al weet ik nu al: mijn versie gaat nooit zó lekker smaken als daarboven op die berg.

Praktisch: boek je kruidenwandeling tijdens je trip en leer snacken tijdens je wandeling.

4. Kaasknoedel proeverij bij Walderalm

Voor dé kaasknoedelervaring van Tirol moet je bij Walderalm zijn. Of zoals ze hier zeggen: Kaspressknödel! Toeval of niet, achter ons hotel vertrekt er een bergpaadje richting deze culinaire hotspot en wie ben ik om zo’n tip te negeren? We nemen de auto vanuit Hotel Speckbacher en na een ritje van zo’n twintig minuten zitten we al boven de wolken. Parkeren kan waar het pad eindigt, en vanaf daar is het een kleine twintig minuten stappen tot aan de alm.

Walderalm ligt midden in het Karwendel Natuurpark, het grootste natuurpark van Oostenrijk. Tussen de grazende koeien, bloemenvelden en bergen zo ver je kan kijken, staan de legendarische kaasknoedels op ons te wachten. Knapperig gebakken, bomvol smaak, en geserveerd met een glimlach. Zeg nu zelf, een lunchplek uit de boekskes!

5. Dineren tussen kunst bij Bretze

Dineren tussen kunst, dat doe je bij Bretze. Geen standaard restaurant, maar een plek waar creativiteit letterlijk aan de muren hangt. In de kunstenaarskamers verbleven schilders die hun werken inruilden voor eten. Vandaag hangen deze werken nog steeds in elk hoekje van het pand te glinsteren. Kunst voor de ogen én de smaakpapillen, want de borden zijn nauwkeurig gedresseerd met tal van lekkers. Ik kies de huisgemaakte ‘ravioli’ gevuld met kaas en sluit af met een zachte brioche, badend in warme vanillesaus. Praktisch: reserveer tijdig je tafeltje bij Bretze, toen wij gingen zat het stampvol. Deze culinaire parel wil je niet aan je voorbij laten gaan.

6. Verdwalen in de oude binnenstad van Hall in Tirol

We starten aan het toeristisch onthaal voor een geleide wandeling door de oude binnenstad van Hall in Tirol. Onze gids tovert deze voormalige zoutstad tot leven met sappige verhalen en verrassende weetjes. Wist je bijvoorbeeld dat de Amerikaanse dollar hier z’n oorsprong vond? Jep, in dit pittoreske stadje! We dwalen door verborgen steegjes, langs historische gevels en charmante pleinen, tot we in de namiddag letterlijk de diepte ingaan: het zoutmijnmuseum in. Want deze plek was ooit hét centrum van de zoutwinning, met mijnen diep in de bergen. Een wandeling vol geschiedenis, verrassingen en goed wat Tiroolse trots.


Ontdek ook

Zomer in Oostenrijk: de beste mountainbike trails in de bergen

Naar de bergen in de zomer: zo mooi is een zonsopgang in Saalbach in Oostenrijk

Cha Cha Chamonix: de Franse Alpen op z’n best

Ontstressen in een cozy cottage in de Franse Alpen


Iemand die in een auto in Tirol zit, maakt een foto van een schilderachtig, boomrijk landschap door het open raam, waarbij hij hoge evergreens en bergen in de verte vastlegt op zijn smartphone - perfect voor de zomerchecklist van dingen die hij nog moet doen.

Dit artikel kwam tot stand in samen werking met Hall-Wattens Tourismus.