De milieusticker voor Frankrijk, ook wel bekend als de Crit’Air-vignet, is een sticker die auto’s moeten hebben om bepaalde gebieden in Frankrijk binnen te mogen rijden. Dit systeem is ingevoerd om luchtvervuiling te verminderen en schonere voertuigen te bevorderen.
Wat is de Crit’Air-sticker?
De Crit’Air-sticker geeft aan hoe vervuilend je voertuig is, gebaseerd op de uitstoot van schadelijke stoffen. Het wordt ingedeeld in verschillende categorieën (Crit’Air 0 t/m 5), waarbij categorie 0 het schoonste is (zoals elektrische voertuigen) en categorie 5 het meest vervuilend is. Vervoersmiddelen die niet voldoen aan de minimale emissienormen ontvangen geen sticker en mogen sommige milieuzones niet betreden.
Categorieën van de Crit’Air-sticker
- Groen (0): Elektrische vervoersmiddelen en waterstofauto’s.
- Paars (1): Hybride voertuigen en benzineauto’s vanaf Euro 5.
- Geel (2): Benzineauto’s vanaf Euro 4 en dieselauto’s vanaf Euro 5.
- Oranje (3): Benzineauto’s vanaf Euro 3 en dieselauto’s vanaf Euro 4.
- Rood (4): Dieselauto’s vanaf Euro 3.
- Grijs (5): Dieselauto’s vanaf Euro 2.
Waar heb je de Crit’Air-sticker nodig?
De milieusticker is verplicht in diverse Franse steden en regio’s waar milieuzones zijn ingesteld. Deze zones worden aangeduid als:
- ZFE (zones à faibles émissions): Dit zijn permanente milieuzones dat altijd duidelijk wordt aangegeven met verkeersborden langs de weg. Deze zones zijn altijd actief en vaak toegewezen aan de grotere steden van Frankrijk.
- ZPA (Zones de Protection de l’Air): Dit zijn tijdelijke zones die alleen bij bepaalde weersomstandigheden worden geactiveerd, zoals zware luchtvervuiling.
Permanente zones (ZCR en ZFE):
Bekende steden met een permanente milieuzone zijn onder andere Parijs, Lyon, en Grenoble. Het is belangrijk om te controleren welke regels van toepassing zijn voor de stad of regio die je gaat bezoeken. Hieronder een overzicht van alle permanente (ZFE) milieuzones:
1. Toulouse
In de ZFE van Toulouse zijn verkeersmiddelen met de categorieën 0 t/m 3 toegestaan. Strenge plannen om de zone verder te beperken tot enkel 0 t/m 2 zijn vooralsnog uitgesteld, maar de zone blijft een belangrijke factor om rekening mee te houden voor wie de stad wil bezoeken.
2. Straatsburg
Straatsburg en de omliggende gemeenten binnen de Eurométropole de Strasbourg vereisen sinds 2023 een vignet. De snelwegen A4 en A35, die door het gebied lopen, maken ook deel uit van dit milieugebied.
Leestip: Roadtrip Saint-Malo, Nantes, Nancy, Straatsburg
3. Saint-Étienne
In Saint-Étienne is de ZFE momenteel van toepassing op bedrijfs- en vrachtverkeer. Voor particuliere vervoersmiddelen gelden er nog geen restricties, maar dit kan in de toekomst veranderen.
4. Rouen
De ZFE van Rouen vereist een sticker van categorie 0 t/m 3. Dit maakt de stad toegankelijk voor een groot aantal verkeersmiddelen, waardoor deze bestemming goed bereikbaar blijft.
5. Reims
In Reims en de omringende regio Grand Reims zijn voertuigen met een klasse van 0 t/m 3 welkom. Deze beperkingen blijven naar verwachting relatief mild tot ten minste 2029, wat goed nieuws is voor bezoekers.
Leestip: een vakantie door frankrijk met de bestemming onbekend
6. Nice
De Métropole Nice Côte d’Azur heeft een permanente zone die geleidelijk wordt aangescherpt. De toegangseisen kunnen variëren afhankelijk van de uitstootcategorie van uw vervoermiddel.
7. Montpellier
De ZFE in Montpellier en omliggende gebieden binnen de Montpellier Méditerranée Métropole geldt voor personenauto’s. De toegangseisen worden stapsgewijs strenger, wat betekent dat reizigers in de toekomst mogelijk aan strengere normen moeten voldoen.
8. Clermont Auvergne Métropole
De ZFE in Clermont Auvergne Métropole dekt delen van Clermont-Ferrand en is momenteel vooral gericht op goederenvoertuigen. Voor particuliere auto’s zijn er momenteel nog geen beperkingen.
9. Marseille
In Marseille omvat het milieugebied een groot deel van de binnenstad en wordt deze geleidelijk verder uitgebreid.
10. Grenoble en Isère
Grenoble heeft een milieuzone voor particulieren en commerciële voertuigen, die geldt van maandag tot vrijdag tussen 07:00 en 19:00 uur. Dit geldt ook voor een aantal omliggende gemeenten binnen het departement Isère, waar aparte ZFE-regels van kracht zijn voor bedrijfsauto’s.
11. Lyon
Lyon kent een 24/7 ZFE in de binnenstad, gericht op voertuigen met hogere emissies. In dit gebied zijn transportmiddelen alleen toegestaan met een Crit’Air 0 t/m 2, waarbij personenauto’s welkom zijn met de klassen 0 t/m 3. De Autoroute du Soleil, die door de stad loopt, valt binnen deze ZFE. Voor wie niet in aanmerking komt voor een vignet, is de A46 een alternatieve route.
12. Parijs en Omgeving
Parijs heeft een van de strengste milieuzones in Frankrijk. De ZFE omvat het centrum, de ringweg (périphérique) en het gebied tot aan de A86. Binnen deze zone zijn enkel vervoersmiddelen met een Crit’Air 0 t/m 3 toegestaan tussen 08:00 en 20:00 uur, behalve op feestdagen. Voor voertuigen boven 3.500 kg gelden deze beperkingen zelfs zeven dagen per week.
Tijdelijke zones (ZPA)
Tijdelijke zones worden geactiveerd tijdens periodes van extreme luchtvervuiling, waarbij de regels tijdelijk strenger zijn. Het is verstandig om vooraf te controleren of er een milieuzone actief is voordat je een Franse stad bezoekt. Zo voorkom je onverwachte verrassingen, zoals tijdelijke milieuzones waar een vignet met een specifieke emissiecategorie vereist is.
Hoe kom je aan de Crit’Air-sticker?
Bestel je Franse milieusticker snel en eenvoudig op de volgende manier:
- Ga naar Reisklaar.nl
- Voer je voertuiggegevens in (land van registratie, kentekennummer en VIN)
- Kies je betaalmethode (Bancontact, Paypal, iDEAL of creditcard) en voltooi je bestelling.
- De sticker wordt zo snel mogelijk naar je thuisadres gestuurd.
Uitzonderingen en vrijstellingen
Sommige voertuigen kunnen vrijgesteld zijn van de verplichting om een milieusticker te hebben. Zoals hulpdiensten en voertuigen met speciale vergunningen die door de staat zelf is toegewezen. Hiernaast kunnen verkeersmiddelen met een gehandicaptenkaart altijd toegang krijgen tot een permanente zone, ongeacht de kleur van de sticker. Het is echter belangrijk om te weten dat het voertuig nog steeds voorzien moet zijn van een autovignet en dat de gehandicaptenkaart duidelijk zichtbaar moet zijn.
Oldtimers die in Frankrijk geregistreerd zijn krijgen een uitzondering en hoeven geen milieusticker te hebben. Oldtimers die in het buitenland zijn geregistreerd komen echter niet in aanmerking voor deze uitzondering en moeten alsnog een vignet op de voorruit hebben.
Het is belangrijk om te controleren of je in aanmerking komt voor een vrijstelling voordat je zonder toestemming een milieuzone binnengaat. Zorg ervoor dat je altijd op de hoogte bent van de lokale regels voordat je een Franse stad met een milieuzone binnenrijdt.
Let op: Huurauto’s worden niet vrijgesteld en moeten ook voorzien zijn van een milieucertificaat. Het is belangrijk om van tevoren bij de verhuurmaatschappij na te vragen of de huurauto een sticker heeft.
Belangrijke punten om te onthouden
Boetes
Als je zonder het juiste Crit’Air een milieuzone (ZCR of ZFE) in Frankrijk binnenrijdt, kun je een boete krijgen. De hoogte van de boete hangt af van het type voertuig dat je bestuurt en de regio waar je de overtreding begaat. Bestuurders van personenauto’s en motoren kunnen rekenen op een bedrag van € 68,- en voor bestuurders van vrachtwagens en bussen bedraagt de boete maar liefst € 135,-. Houdt de betaaldatum bij een boete goed in de gaten. Ben je te laat met betalen, dan wordt de boete ruim een keer hoger dan het eerste boetebedrag.
Hoe werkt de handhaving?
Politiecontroles: De politie kan controles uitvoeren binnen milieuzones om te controleren of voertuigen het juiste Crit’Air-vignet hebben. Als je zonder sticker rijdt of met een die niet overeenkomt met de toegestane categorie loop je het risico op een boete.
Automatische camera’s: In sommige steden worden camera’s gebruikt om kentekens te scannen en te controleren of vervoersmiddelen een milieusticker hebben. Ook controleren ze of het juiste vignet is geplakt op de voorruit. Het moet duidelijk zichtbaar aan de binnenkant van de voorruit worden geplaatst aan de rechterkant (passagierszijde).
Geldigheid
Het milieuvignet is gekoppeld aan het kenteken. Dus als je een auto of een ander vervoersmiddel koopt dat beschikt over een vignet, dan is dit geldig. Tenzij het vervoersmiddel uit een ander land is geïmporteerd en er een nieuw kenteken wordt afgegeven. Als je bijvoorbeeld je auto ombouwt van een dieselmotor naar een elektrische motor, moet je een nieuw vignet aanvragen dat past bij de nieuwe emissieklasse van het voertuig. Om ervoor te zorgen dat je milieucertificaat altijd voldoet aan de gestelde eisen, zijn er situaties waarin vervanging nodig is:
- Schade aan het vignet of ruitbreuk: Als de sticker beschadigd is, bijvoorbeeld door ruitschade, ruitbreuk of andere beschadigingen aan de voorruit, moet je een nieuwe aanvragen. De sticker is ontworpen om permanent op de voorruit te blijven zitten en kan niet opnieuw worden aangebracht als hij eenmaal is verwijderd of beschadigd. Dit geldt ook wanneer de voorruit wordt vervangen na een ruitbreuk; de sticker kan dan niet worden overgezet en een nieuwe is vereist.
- Onleesbaarheid door slijtage: Na langdurige blootstelling aan zonlicht of andere weersinvloeden kan de kleur vervagen of onleesbaar worden. Een onleesbare sticker voldoet niet aan de regels en moet worden vervangen om boetes of problemen bij controles te voorkomen.
Welke soorten vervoersmiddelen hebben een vignet nodig?
Niet alleen personenauto’s zijn verplicht een autosticker te hebben. Hieronder vind je een overzicht van de typen voertuigen die een Crit’Air nodig hebben:
- Personenauto’s (Categorie M1): Alle personenauto’s, ongeacht leeftijd of type, moeten een Crit’Air-vignet hebben. De uitstoot bepaalt welk vignet je krijgt en of je toegang hebt tot bepaalde milieuzones.
- Lichte bedrijfsauto’s (Categorie N1): Bestelwagens en andere lichte bedrijfsvoertuigen vallen onder dezelfde regels als personenauto’s en moeten een vignet hebben.
- Motoren en bromfietsen (Categorie L): Zowel motorfietsen als bromfietsen zijn verplicht een vignet te hebben, waarbij hun emissieklasse bepaalt in welke milieuzones ze mogen rijden.
- Bussen en touringcars (Categorie M2 en M3): Voertuigen voor het vervoer van groepen, zoals bussen en touringcars, moeten ook voorzien zijn van een vignet om stedelijke milieuzones in te mogen.
- Zware vrachtwagens (Categorie N2 en N3): Zware vrachtwagens voor goederenvervoer zijn verplicht een Crit’Air te hebben, omdat ze aanzienlijke uitstoot kunnen veroorzaken en streng worden gecontroleerd.
Tip: Bestel je het Franse vignet op tijd!
Zorg dat je het milieuvignet tijdig besteld, zodat je het op je deurmat hebt vóórdat je op reis gaat naar Frankrijk. Bezoek de website van Reisklaar om snel en eenvoudig jouw Crit’Air-sticker aan te vragen. De regels voor toegang tot de milieuzones kunnen veranderen. Het is belangrijk om voor vertrek altijd de meest recente informatie te controleren, vooral omdat sommige steden hun regels strenger maken of nieuwe zones instellen.
Dit artikel bevat gesponsorde links