In het wiel van papa: de mooiste fietstochten van Vlaanderen

mooie fietsroutes in vlaanderen

Ken je mijn papa al? Da’s de man die besloot om op zijn 70ste met de fiets naar Compostela te trekken. In zijn jonge jaren sprong hij elk vrij moment al op zijn vélo, op zijn oude dag is dat nog niet veranderd. De bestemming doet er niet toe, het onderweg zijn is wat telt.

Hij trappelde de voorbije 50 jaar al minstens 4 keer de hele wereld rond. Aan de eettafel wordt hij aangesproken met bompa-fiets en zijn compagnons-de-route roepen Cycling Cisse. Ik noem hem gewoon fietsverslaafd. 

Bij het minste zonnetje, trekt hij de hort op. Er is geen knooppunt in Vlaanderen of hij is er al geweest. Korte fietstochtjes of lange lussen, het maakt hem niet uit, zolang hij maar kan stampen op de trappers. Het liefst met de wind in de rug en het asfalt plat als een biljart, slingerend langs Vlaamse rivieren, jaagpaden of kanaaltjes. Ik vroeg hem wat de mooiste fietsroutes in Vlaanderen zijn, want als er iemand recht van spreken mag hebben, dan is het mijn papa. (Lees zeker ook het vervolg op dit artikel: de mooiste fietstochten in Vlaanderen volgens mijn papa, deel 2)

In willekeurige volgorde lijst hij voor je zijn favoriete fietsroutes in Vlaanderen op. Eentje per provincie, want papa houdt van structuur. En van zijn fietshelm. Met handige knooppunten om het overzicht te bewaren en insider tips waar je de beste en goedkoopste cafeetjes langs de weg kan vinden. Want een fietsroute die niet langs voldoende oorden van lafenis passeert, is het predicaat fietstocht niet waard. Ik laat je niet verder in spanning, en geef het woord aan papa. Hier zijn de vijf mooiste fietsroutes van Vlaanderen, volgens de man die overal al gefietst heeft. 


Fietstocht in Oost-Vlaanderen: de Leiestreekroute

Beginpunt: Sint-Denijs-Westrem

52km lang: weidse landschappen, vlak, de Leie en lieflijke zichten. 

Eén van de mooiste fietsroutes in de provincie Oost-Vlaanderen is ongetwijfeld de Leiestreekroute. Deze fietsroute is 52 km lang en onttrekt zich volledig tussen Gent en Deinze. De route herken je aan de bekende witte zeshoekige bordjes met het bordeauxrode opschrift.

De wagen parkeren doe je best aan de parking van Carrefour van Sint-Denijs-Westrem. Via de Schoonzichtstraat kom je in de James Ensorlaan en blinken de eerste bordjes van je route aan de rechterzijde. De eerste kilometers zijn vrij landelijk. Via de dorpskern van De Pinte en langs de Hospicebossen fiets je vrolijk richting Deinze, waar de Leie zich voor het eerst laat zien. Na een kort ommetje door het centrum van de stad volg je de Leie stroomafwaarts tot aan het sas van Astene. Café ‘t Oude Sashuis loont ook de moeite om binnen te bezoeken, naast het prima assortiment van gerstenat dat ze hier serveren. Bij mooi weer is het terras een uitgelezen plekje met zicht op het oude ophaalbrugje, dat nog altijd manueel wordt bediend.

Na de eerst pitstop verlaat je even de Leie en fiets je naar het kasteel van Ooidonk, dat je ook kan bezoeken als kastelen bezoeken je ding is. Dan gaat het door de dorpskom van Bachte-Maria-Leerne (ja, dat is een dorp) en Sint-Martens-Leerne. Nadat je de Leie oversteekt, staat Deurle voor je spreekwoordelijke deur, een deelgemeente van Sint-Martens-Lathem, waar je botst op menig kunstenaar. Hier staan de musea van Dhondt-Dhaenens, Gust Desmet en Gevaert-Minne. 

Tussen de chique villa’s richting Sint-Denijs-Westrem slingert je tocht verder. Wanneer je de snelweg naar de kust onderdoor rijdt, ben je terug op de oever de Leie richting Afsnee. Hier wacht een veerman als een echte Venetiaanse gondelier je op, klaar voor een korte overzet. Je blijft naast de Leie rijden en op het punt van de drie Leien stop je op een terrasje terwijl je langs drie kanten voorbijvarende bootjes kan begluren. Aan de oude abdij in Drongen verlaat je de Leie en gaat het richting Gentse watersportbaan. Van hier uit is het nog een klein stukje langs de Leie, appartementsblokken en de Blaarmeersen, richting auto.


Fietstocht in Antwerpen: de Kempense Zalighedenroute

Lees ook: Antwerpen is het mooiste arrondissement van Parijs

Beginpunt: Zoersel

53km lang: vooral vlak, mooie stukken schaduwrijk bos, ideaal voor bij warm weer.
De knooppunten: 54 – 52 – 83 – 84 – 85 – 71 – 72 – 49 – 68 – 69 – 70 – 99 – 74 – 76 – 77 – 79 – 80 – 53 – 91 – 92 – 55 – 54

Deze fietsroute heette vroeger de Acht Zalighedenroute. Toerisme Kempen heeft de route onlangs aangepast en geënt op het fietsknooppuntennetwerk van de provincie Antwerpen. De route is 53 km lang en situeert zich tussen Zoersel en Vosselaar.

De vertrekplaats voor deze zomerse fietsroute is het Lindepaviljoen in Zoersel bij knooppunt 54. Vanuit Zoersel loopt de route langs het Bosreservaat ‘s Heerenbos. Na een poosje rij je Oostmalle binnen langs het domein de Renesse. Bij knooppunt 84 kom je aan het kanaal Dessel – Schoten en fiets je door het gehucht Sint-Jozef, dat nog de sfeer van de vroegere steenbakkerijen uitademt. 

In Beerse verlaat je het kanaal op weg naar Vosselaar waar je langs de Konijnenberg rijdt. Wist je dat dit de hoogste stuifduin van de provincie Antwerpen is? (Je vindt hem tussen knooppunten 68 en 69). De route leidt je dwars door Gierle, het dorp in de Kempen van Louis Neefs.

In de bossen van Lille kom je de Achtzalighedenboom tegen. Een prachtig fietspad door de dennenbossen brengt je naar Wechelderzande. Op weg naar Zoersel trap je door de Blommerschot, een betonweg omzoomt door rhododendrons, op z’n mooist in hun bloeiperiode. Je kent ze wel met hun typische rode en paarse bloemen. Als je goed kijkt kun je rechts door de struiken het Natovliegveld van Oostmalle zien. Je fietst nog een eindje door de bossen van Zoersel om terug aan te komen bij het Lindepaviljoen.

Tip: Zorg dat je voldoende drinken mee hebt, want behalve in Oostmalle, Sint-Jozef en Zoersel zul je geen oord van lafenis vinden.


Fietstocht in Oost-Vlaanderen: de Sentse Krekenroute

Beginpunt: Zelzate

69km of 54km lang: gevarieerde zichten, kreken

De knooppunten (volledige route):
84 – 85 – 79 – 90 – 87 – 86 – 88 – 89 – 49 – 48 – 47 – 45 – 44 – 42 – 41 – 83 – 86 – 90 – 89 – 85 – 81 – 72 – 68 – 67 – 62 – 57 – 53 – 54 -55 – 52 – 95 – 94 – 92 – 84

De verkorte route (vertrek in Assenede):
95 – 93 – 91 – 86 – 88 – 89 – 49 – 48 – 47 – 45 – 44 – 42 – 41 – 83 – 86 – 90 – 89 – 85 – 81 – 72 – 68 – 67 – 62 – 57 – 53 – 54 – 55 – 52 – 95

Vanwaar komt die gekke naam eigenlijk? Sentse Kreken, wablieft? In het krekengebied (bij het Meetjesland in West-Vlaanderen) zijn er een aantal stadjes met Sint in de naam, zoals Sint-Laureins, Sint-Jan-in-Eremo, Sint-Margriete. Een kreek is een restant van een vroegere overstroming van de Schelde. Deze fietsroute is 69 km lang, maar voor de minder dappere zielen is er een verkorting mogelijk. Het goede nieuws: ook bij de verkorting hoef je geen enkele kreek te missen. Onderweg flirten we meermaals met de Nederlandse grens, wat meteen een leuke extra is aan deze fietstocht. 

Je vertrekt op de Grote Markt in Zelzate bij knooppunt 84 en langs het zeekanaal Gent – Terneuzen rij je naar Sas van Gent. Eens je het stadje uit fietst, kom je al aan de eerste kreken: de Grote en de Klein Kil. Nu fiets je een heel stuk pal op de grens met Nederland naar het dorpje Waterman-Oudeman. Voorbij Sint-Margriete kom je aan de Hollandersgat -kreek en de Blokkreek, waarna het naar Sint-Laureins gaat. Ga daar zeker eens kijken in het Godshuis. Op weg naar Bentille rij je langs de Boerenkreek, de moeder aller kreken. Langs Boekhoute rij je naar Assende moet je opnieuw het kanaal Gent – Terneuzen oversteken om naar het beginpunt in Zelzate te rijden.


Fietstocht in Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen: de Ros Beiaardroute

Beginpunt: Dendermonde

55km lang: heel gevarieerd, akkers, kleine dorpskernen, grote stadjes, de oude spoorlijn en veel water
Knooppunten: 89 – 84 – 85 – 32 – 31 – 39 – 43 – 44 – 50 – 48 – 49 – 21 – 15 – 64 – 54 – 65 – 59 – 53 – 52 – 58 – 91 – 89

Deze route vertrekt – hoe kan het anders? – in Dendermonde op de Grote Markt. Als je op die befaamde Grote Markt staat met je gezicht naar het Belfort, moet je naar rechts kijken. Daar zie je het bordje dat naar knooppunt 89 wijst. Je rijdt een stukje langs de oude Dender en dan gaat het naar Denderbelle, een klein dorpje waar de tijd is blijven stilstaan. De echte Vlaamse boerenbuiten, vind je right here, right now. Je fietst langs velden en akkers en je geniet tenvolle van de verse boerenbuitenlucht op weg naar Wieze, de wind op je snoet doet zelfs deugd! In Baardegem moet je zeker iets gaan drinken in het voormalig stationnetje, het is nooit te vroeg voor dat eerste Duveltje. Je volgt nu de voormalige spoorlijn van Aalst naar Mechelen, het Leireken en verder langs Opwijk naar Peizegem. Wat een prachtige dorpsnamen. Dan volgt er een heerlijk ritje door het Buggenhoutbos. Na het slingeren tussen de bospaadjes en hier en daar een zandweggetje, kom je uiteindelijk in Baasrode op de Scheldedijk. Deze volg je tot in Dendermonde, waar je je vertrekpunt weer kan opzoeken. 

Toen papa de route reedt, was ze bewegwijzerd met de rood-witte bordjes van Toerisme Oost-Vlaanderen. Die staan er misschien nog, maar misschien niet meer. In dat geval kun je de bordjes volgen. Voor alle zekerheid heb ik de route geënt op de knooppunten en dan is ze 55 km lang.

Wat deze route speciaal maakt? Ze is heel gevarieerd: velden, akkers, kleine dorpskernen, en ook wat grotere stadjes, langs een oude spoorlijn en langs het water. Allemaal rustige wegen. Dit is de provincie Oost-Vlaanderen op z’n best!


Nog tips nodig voor de perfecte fietstocht door het Vlaamse land?

fietsen in belgie
De maas in Maaseik in al haar pracht. En als je geluk hebt spot je ook wel enkele wilde paarden langs de oevers!

Vakantie in Belgie: nog ideetjes nodig?

By Yannick

Wereldreiziger, designer en fotograaf. Springsteen fanboy en zaalvoetbalkeeper. Daarnaast doe ik marketing bij madewithlove en ben ik het bonkend hart achter Soms Ook Heimwee