Als avontuurlijk buitenmens besluit ik tijdens de koude winterdagen op zoektocht te gaan naar de mooiste plekjes in mijn eigen achtertuin: de Kempen. Ik begin deze ecologische reis, gewapend tegen de kou met mijn trouwe medereiziger, een herbruikbare Kambukka thermosfles.
Elk bezoek aan een nieuwe plek in deze gevarieerde regio werd begeleid door een warme drank om me op te warmen en te versterken tijdens mijn ontdekkingen. Door lokaal te wandelen, profiteer ik niet alleen van de schoonheid van mijn eigen achtertuin, maar verminder ik ook mijn ecologische voetafdruk. Win-win dus!
Voordelen van wandelen in de Kempen en eigen land:
- Natuurbewustzijn vergroten:
Elke stap die je zet door de betoverende paden van je lokale omgeving vergroot je natuurbewustzijn en zorgt voor een grotere waardering van de lokale pareltjes. - Lage ecologische voetafdruk:
Door te kiezen voor wandelroutes in de nabije omgeving, vermijd je langere reizen met hogere CO2-uitstoot en brandstofverbruik, waardoor je jouw ecologische voetafdruk verlaagt. - Fysieke en mentale gezondheid:
Wandelen in eigen land zorgt voor een betere fysieke en mentale gezondheid zonder milieu-impact. Je hebt namelijk geen motorvoertuigen of elektronische apparaten nodig om een wandeling te maken. - Lokale gemeenschappen steunen:
Door deel te nemen aan lokale wandeltochten, het bezoeken van lokale markten of het ondersteunen van plaatselijke horecagelegenheden help je mee met het behoud van culturele activiteiten binnen de gemeenschap en de groei van de lokale economie.
Dit zijn de mooiste wandelingen in de Kempen.
1. De Lommelse Sahara: Warme Chocolademelk en Betoverende Duinen
Mijn eerste wandeling is door de verbluffende Lommelse Sahara. Het is niet zoals de Sahara in Tunesië, maar dit natuurgebied is een paradijs voor rustzoekers, natuurliefhebbers, wandelaars en fietsers. Bij het binnenkomen van het natuurgebied wandel ik eerst door naald- en loofbossen waar enkele zonnestralen mijn gezicht kussen. De bossen transformeren geleidelijk in een kleine woestijn. Terwijl mijn voeten wegzakken in het zachte zand word ik betoverd door de rust die hier heerste. De vogels fluiten, een koude bries waait door mijn haren en de blaadjes ritselen.
Ik klim over een grote zandberg en bovenaan word ik gegrepen door een prachtig uitzicht op de zandvlaktes die een enorm meer omhelzen. Ik zet me op een boomstronk aan het water en haal mijn Kambukka thermosfles tevoorschijn, gevuld met romige, dampende warme chocolademelk. Ik voelde de koude beetje bij beetje verdwijnen terwijl ik in de verte enkele kindjes zie spelen en in het zand tuimelen.
Na mijn drankje besluit ik verder de bossen in te wandelen. Een uitkijktoren genaamd “De Reus van Bosland” verschijnt tussen de bomen. Ik kan mijn nieuwsgierigheid naar het uitzicht niet aan de kant schuiven en besluit de trappen 30 meter omhoog te klimmen naar de top. Ik heb een wonderbaarlijk zicht op de hele Lommelse Sahara! Als je nog wat verder wilt kijken, staat er een verrekijker op het platform ter beschikking.
Tijdens het terugwandelen van mijn eerste winterwandeling openen mijn ogen voor de verborgen natuurlijke schatten in mijn eigen land. Waarom het milieu vervuilen door ver te reizen als dergelijke juweeltjes binnen handbereik liggen?
Lommelse Sahara praktische informatie:
- Wandelafstand: 3,1 km
- Duur: 1u
- Te zien: bossen, zandduinen, waterplas, uitkijktoren
- Moeilijkheidsgraad: makkelijk
- Andere mogelijke wandelingen: 5,9 km, 12 km
2. De Keiheuvel: Latte Macchiato en Verstilde Boswegen
Als inwoner van het petieterige Balen, is een wandeling door de Keiheuvel een must. Minder brandstof nodig, betekent minder uitlaat in de lucht en een lagere ecologische voetafdruk. Deze keer kies ik voor een Latte Macchiato in mijn Kambukka thermosfles, perfect om me op te warmen en gezelschap te houden terwijl ik de schoonheid van mijn eigen gemeente ontdek.
Ik wandel het domein binnen langs de kinderspeeltuin met bistro en buitenzwembaden en loop verder voorbij de kinderboerderij tot op een gigantisch open grasveld dat omringd is met hoge bomen die elkaar lijken te knuffelen. Tussen de dichte bebossing zie ik een kleine doorgang die het échte begin van mijn wandeling is.
Voorbij de opening kom ik terecht op een open wandelpad langs een vliegveld. Ik zie voor het eerst hoe een zweefvliegtuig met een touw aan een ander vliegtuig in de lucht wordt getrokken en aan zijn vrije vlucht begint. Het touw koppelt los en valt snel op het vliegveld naar beneden. Terwijl het trekvliegtuig terug aan het landen is, zie ik de zweefvlieger vredig in de lucht rondzweven, zoals je ook in Diest kan doen.
Terwijl ik verder door de stille paden loop, word ik omarmd door een frisse boslucht, vermengd met de verleidelijke geur van dennenbomen die dit gebied omringen. Het pad brengt mij naar een prachtig uitzicht op vijvers die schitteren tussen de duingraslanden. Verder zie ik struikheide die een fel paarse kleur uitstraalt.
Terwijl ik al drinkend uit mijn herbruikbare fles de kronkelende bospaden terug volg, voel ik me één met de natuur en verlies ik mezelf in mijn gedachten. Met de Keiheuvel als bruisend centrum voor verschillende insecten en vogels die hier hun thuis hebben gemaakt, geniet ik van het afscheid van de boomleeuwerik en het mysterieuze geluid van de nachtzwaluw als muziek die de stilte verrijkt.
Andere activiteiten die je kan doen in de Keiheuvel:
- Elektrische fietsen huren
- Minigolfen
- Met de gocart rijden
- Genieten van een hapje of drankje in de bistro (die in de zomer transformeer naar een leuke zomerbar)
- Met kinderen naar de grote buitenspeeltuin, in de kinderboerderij of op de trampolines
- In de zomer zwemmen in de openluchtzwembaden
Wandelen Keiheuvel in het kort:
- Wandelafstand: 2,5 km
- Duur: 55min
- Te zien: vliegveld, dennenbossen, vijvers, duingraslanden, paarse struikheide
- Moeilijkheidsgraad: heel makkelijk
- Andere mogelijke wandelingen: 1 km tot 11,6 km
3. Hageven: Marokkaanse Muntthee en Fluitende Vogels
Op de grens tussen België en Nederland, strekt zich een natuurgebied van bijna 600 hectare uit: het Hageven. Wandelaars kunnen verschillende ecosystemen ontdekken, elk met zijn eigen unieke schoonheid. Deze winterwandeling kan ik niet overslaan.
Bij elke stap lijk ik in een nieuwe wereld te belanden. Ik ontdek uitgestrekte heidevelden, majestueuze landduinen, kleine valleien langs kabbelende wateren, rustgevende vennen en glinsterende vijvers die elkaar opvolgen als een natuurlijk toneelstuk.
Tijdens het verkennen van het Hageven beland ik bij de ecopicknickplaats in het Turfven gebied, een overblijfsel van een zeldzaam ringven. De picknickplaats heeft een uitzicht op een wateroppervlak dat bedekt is met plantenresten. Dit is de perfecte locatie om even uit te rusten. Ik geniet van een heerlijke Marokkaanse muntthee in mijn thermosfles, die jammer genoeg niet hetzelfde smaakt als die van Marokko. De geur van de dampende thee vermengt zich met de koele lucht terwijl ik enkele vogeltjes spot in de verte. Mijn herbruikbare fles is een kleine moeite met een grote impact op het verminderen van afval en het voorkomen van plastic verspilling.
Na een gesprek met een lokale natuurliefhebber ontdek ik hoe het natuurgebied dankzij een duurzaamheidsproject volledig hersteld is om niet alleen het landschap, maar ook bedreigde diersoorten te redden. Tijdens deze restauratie zijn ook nieuwe wandelpaden en een sierlijke hangbrug over de Dommel aangelegd om nog meer wandelaars aan te trekken.
Op de terugweg doet het gesprek met de wandelaar, de harmonie tussen de fluitende vogels en het rustgevende landschap me beseffen hoe belangrijk het is om deze natuurlijke heiligdommen te koesteren en te behouden. Elk stapje dat ik in mijn eigen omgeving zette, elke slok die ik nam uit mijn duurzame fles, was een kleine bijdrage aan het behoud van deze schatten voor toekomstige generaties.
Wandeling Hageven in het kort:
- Wandelafstand: 6,5 km
- Duur: 2u20
- Te zien: heidevelden, landduinen, rivieren, vijvers, ecopicknickplaats
- Moeilijkheidsgraad: makkelijk
- Andere mogelijke wandelingen: 1,4 km, 3 km, 3,4 km, 5,3 km, 6,5 km, 7,2 km 9,2 km, 9,7 km
4. Terhills: Glühwein en Vredige Meren
Mijn reis door de Belgische Kempen eindigde bij Terhills, een gigantisch wandelgebied in het Nationaal Park Hoge Kempen dicht bij Maasmechelen. Ik volg een uitdagende route op het terrein van de voormalige mijn van Eisden over bergen, door dichte bossen en langs meren.
Lees ook: Vakantiepark Terhills Resort by Center Parcs op kindermaat
Het startpunt van mijn wandeling is de hoofdingang van Terhills. Ik wandel tussen de bossen en langs een meer voordat ik de grote uitdaging voor mij zie verschijnen: een klim naar de top van 1 van de hoge Terhills bergen. Na enkele adempauzes en een lange weg bergop bereik ik hijgend het hoogste punt van deze berg. Vanaf de top kun je de weidse Maasvallei bewonderen en genieten van het adembenemende panorama op bijna heel het Nationaal Park Hoge Kempen. In de diepte voor mij, aan de voet van de berg, strekt een gigantisch glinsterend meer uit. Het besef dat deze ongerepte schoonheid zich binnen onze eigen grenzen bevindt, verbaast me telkens opnieuw.
Als ik eenmaal op adem ben gekomen, besluit ik mijn thermos weer boven te halen en te genieten van het ideale winterdrankje: een heerlijk warme glühwein. Na zo’n pittige klim en met zicht op deze prachtige valleien lijkt hij nog veel lekkerder te smaken.
Met een verwarmd hart en een glimlach op mijn gezicht daal ik terug af naar de uitgang. Deze wandeling is een prachtig einde van mijn ecologische ontdekkingsreis door de Belgische Kempen.
Lees ook: het mooiste panorama van België vind je in Beringen
Ook dit kan je doen bij Terhills:
- Bezoek aan de schachtbok van de voormalige mijn van Eisden, waar je met de trappen 24 meter omhoog kan klimmen om te genieten van het uitzicht.
- Een speeltuin in het thema van de mijn voor kleine en grote kinderen. De bezorgde ouders kunnen vanaf het terras iets drinken en een oogje in het zeil houden.
- Overnachten in het luxueuze Terhills Resort Center Parcs.
- Terhills Cablepark voor waterskiën en wakeboarden.
- Wellnesscomplex ‘Elaisa’ voor ontspanning.
- Shoppen tegen outletprijzen in Maasmechelen Village, op wandelafstand van het park.
Wandeling Terhills in het kort:
- Wandelafstand: 3,6 km
- Duur: 1u30
- Te zien: meren, hoge heuvels, panorama van het Nationaal Park Hoge Kempen, valleien
- Moeilijkheidsgraad: makkelijk – middelmatig
- Andere mogelijke wandelingen: 5,4 km, 9,5 km
De Schoonheid van Lokale Ontdekkingen en Duurzaam Reizen
Elke wandeling door de Belgische Kempen is niet alleen een reis door betoverende landschappen, maar ook een reis naar een dieper bewustzijn van mijn ecologische voetafdruk. Met mijn Kambukka thermosfles geniet ik tijdens alle wandelingen van mijn warme dranken tussen het natuurlijke pracht om me heen, terwijl ik met kleine stappen mee help om mijn omgeving proper te houden. De ontdekkingen in mijn eigen omgeving laten me zien dat voor opwindende avonturen niet altijd verre reizen nodig zijn. De Belgische Kempen verbergen veel natuurlijke wonderen die klaar liggen om ontdekt te worden. Deze winterwandelingen met mijn thermosvriend hebben me laten zien dat schoonheid en bewustzijn hand in hand gaan, waar je ook bent.
Lees ook: Wilde Paarden spotten in Maasmechelen
Tips om mee zorg te dragen voor de Belgische pracht tijdens je wandeling in de natuur
- Geen bloemen plukken
Laat bloemen, planten, stenen en andere landschapssouvenirs liggen en neem niets anders mee dan foto’s en herinneringen om het ecosysteem niet te verstoren. - Afval
Neem alles wat je meeneemt ook weer mee terug naar huis. Je wilt niet dat de dieren vast komen te zitten in afval of, erger nog, het opeten. - Herbruikbare items
Draag bij aan het verminderen van afval door herbruikbare spullen mee te nemen op je reizen zoals thermosflessen, snackdozen, bestek,… - Wilde dieren
Als je dieren tegen komt zoals herten en konijntjes kan je deze best vanaf een afstand observeren. Probeer ze niet te voeren of benaderen want dit kan de dieren zodanig stresseren dat hun leefomgeving verstoord wordt. - Niet op het foute pad belanden
Blijf altijd op de aangewezen paden en wandel niet op afgesloten of kwetsbare gebieden om de natuurlijke habitat van planten en dieren intact te houden. Niemand wilt graag op het foute pad belanden. 😉