Wereldreis zoekt soloreiziger

soloreiziger zoekt wereldreis

Een foto van mijn bezwete zelf op Roys Peak zoefde daarnet voorbij op mijn Facebookfeed. Als een nostalgische tijdmachine drukt ze mij met mijn neus op de feiten: het is al meer dan drie jaar geleden dat ik alleen op wereldreis ben vertrokken naar Zuidoost-Azië, Nieuw-Zeeland, Hong Kong en Australië. Ik denk nog vaak terug aan die ene beste beslissing die ik ooit heb durven nemen.

In het begin vond ik het idee om alleen de wereld rond te reizen vooral heel eng en heb ik als een echte twijfelaar verschillende keren aan het begin van mijn gap year op punt gestaan de stekker er snoeihard uit te trekken. Soloreizen gebeurde toen precies nog niet veel in mijn omgeving. Als een bange beginner, verkleed als stoer avonturier met grote backpack en stevige bergschoenen, keek ik uit het het vliegtuigraam en zag ik Europa zachtjesaan onder mijn voeten verdwijnen. Op weg naar een nieuw leven, een nieuwe start, naar een jaar alleen op reis, met mezelf, aan de andere kant van de wereld. Hellup!

Lees ook: welke reisgadgets neem ik mee op reis in 2023

een wereldreis plannen
De ‘Monster Building’ in Hong Kong, ooit nog het decor voor ‘Transformers’ en een van de absolute must see’s in de Central Area

Waarom jij ook alleen moet soloreizen? 

Je leest de laatste jaren steeds meer verhalen over backpackers in yogabroeken, jezelf als ware mindfulness-pro tegenkomen, je eigen ding doen en niet luisteren naar anderen, ten volste leven nu je nog jong en fris bent, off the beaten path kamperen, yolo en fomo, de Instagramhelden en poppemiekes achterna en je ondertussen vooral niets aantrekken van wat anderen van je zouden denken. Dat lijken mij in eerste instantie vooral redenen te zijn om net niet te vertrekken. Maar de echte verhalen van echte mensen die het me voor gedaan hebben trokken me over de streep, een keuze waar ik nog elke dag de vruchten van pluk. 

soloreizen wereldreis plannen
Pech in Limmen NP, Australie

Waarom dan vertrekken op wereldreis?

Omdat het leuk is. Omdat het leven aan de andere kant van je dagdagelijkse bestaan je horizon breder maakt, omdat je tegenslagen gaat overwinnen, zoals die keer ik stilviel met mijn 4wd in de Outback, omdat je machtige panorama’s zal zien zoals het Lion King uitzicht in Kakadu National Park en nieuwe gelijkgezinden gaat tegenkomen, al dan niet in een shady Thaise hostel tussen de bedbugs of een hippe co-work in Hong Kong. Je gaat leren op je hoede zijn, genieten van nietsdoen en dus van jezelf, je gaat het verschil ervaren tussen op vakantie gaan en op reis gaan, meestal vanaf een maand of 3 van huis. Je komt terug met een rugzak vol zelfzekerheid, want als je een jaar in het buitenland wist te overleven, zal je dat zeker in het veilige nest hier ook wel kunnen. Ik ben driemaal gelukkiger terug gekomen dan toen ik vertrok, maar vraag me niet uit te leggen hoe dat komt. Het gebeurde gewoon.

Ik wil wel maar ik durf niet alleen op wereldreis vertrekken. Dus wat nu?

De lezers hier op Soms Ook Heimwee, jullie, horen en zien het graag: mooie foto’s van verre stranden, straffe verhalen van in de Vietnam, alleen de wereld verkennen en stap voor stap zelf de grootste avonturier van het land worden tijdens je jaar weg. Maar ik krijg nog elke maand reacties en mails van mensen die twijfelen. Mensen die heel graag willen vertrekken op wereldreis maar het simpelweg niet durven.

Een lezer die werkte op de luchthaven tijdens de aanslagen droomde er jaren van om zelf op wereldreis te vertrekken maar durfde na 22 maart niet meer in de buurt van de tarmac te kome

Angst voor de lange vliegtuigtochten, te weinig geld, te veel OCD om los te laten, te veel willen plannen en daardoor niet meer vooruit geraken, schrik voor het onbekende of het niet eenvoudig vinden om ontslag te nemen en nadien weer van nul te beginnen bij je thuiskomst. Een lezer die werkte op de luchthaven tijdens de aanslagen droomde er jaren van om zelf op wereldreis te vertrekken maar durfde na 22 maart niet meer in de buurt van de tarmac te komen. Of Eef, die moest overwegen bij het boeken van haar one way ticket, maar nu kei dapper op haar fiets richting Azië aan het trappelen is. Een meisje met onvoorspelbare epilepsieaanvallen ziet het ook niet zitten om lange tijd alleen te zijn, je weet maar nooit wat er plots zou kunnen gebeuren. En zo komen er nog veel persoonlijke verhalen binnen van mensen met goesting maar ook veel schrik. En ik snap dat. Vandaag ben ik trots, na veel over en weer mailen, dat beide personen beslist hebben om toch te gaan. Eentje is zelfs al weg. Go D.!

Het heeft volgens mijn geen zin om het zoveelste overtuigende lijstje te schrijven met redenen waarom je wel of niet zou moeten vertrekken, om worst-case scenario handleidingen uit te schrijven of om motivational quotes vorm te geven die je op je muur kan prikken. Ik hoop enkel mensen te inspireren met mijn reizen en ze toch nog eens te doen twijfelen om toch de sprong te wagen. Ik ben graag het kleine stemmetje in je achterhoofd dat roept van nu of nooit. Hé, ik durfde eerst ook niet. Dat verhaal.


Solo-wereldreiziger zoekt avonturier.

Reis jij straks met A. de wereld in?

Tot ik vorige maand een mailtje kreeg van A. Ze is er klaar voor. Ze wil de wereld zien en een jaar lang op zich laten afkomen. Afrika, Zuid en Midden-Amerika, Azië, Australië, in een volgorde naar keuze. Ze wil zo graag vertrekken maar wil/kan echt niet alleen gaan, en daar heeft ze haar eigen reden voor. Ze wil zich laten leiden door ontmoetingen, niet gebonden zijn aan vaste planningen en reisgidsen, liefst met een ideale mix van culturele stops, verbluffende natuurstuff, actieve daredevil dingen en gewoon ook af en toe lekker niets doen als het effe kan. A. studeerde TEW in Antwerpen, is 25 jaar oud, sportief en super sociaal, ze heeft het gehad met de all-in-hotels in Turkije. Ze kan ook wel koppig zijn, geeft ze eerlijk toe. Ze wil vooral graag snel vertrekken. Enkel, liefst niet alleen. Ze heeft een dikke 12.000 euro bijeen gespaard om op te souperen, een bedrag wat volgens mij realistisch is om een jaar lang een wereldreis te maken. A. zoekt dus een mede-wereldreiziger. Al was het maar om samen te beginnen en dan af en toe je eigen pad te gaan, wetende dat er altijd iemand in je buurt is waar je op terug kan vallen. Ben jij die andere avonturier? 

Ben jij of ken je iemand die ook wil vertrekken op wereldreis, maar liefst niet alleen? Laat het dan even weten, ik breng je graag in contact met A. Ga eens op café, wissel uw zotste ideetjes uit, zie of het klikt en vertrek gewoon samen. Soms Ook Heimwee, de Tinder van de Vlaamse Travel industrie dankt u.


Nog steeds aan het twijfelen? Win het boek “100 reizen die je leven veranderen”.

Ontdek de magie van het reizen in het boek 100 reizen die je leven veranderen van Lonely Planet. Ik geef met plezier 3 exemplaren weg van deze inspiratiebom. Het boek staat boordevol mooie foto’s en heel neige reisideetjes. Je kan hier drie exemplaren winnen door het wedstrijdformulier in te vullen hieronder. Veel succes!


Cadeautip: een reisboek over Hong Kong

Nog handige links om je wereldreis te plannen

Hoeveel kost een wereldreis?

Handige reisgadgets die mee moeten op wereldreis

Welke reisverzekering neem ik best voor het maken van een wereldreis?
Belgische freelancers in het buitenland
ESTA
ESTA voor de Verenigde Staten aanvragen (ESTA valt onder het Visa Waiver Programma)
Lees het boek: Soloreizen – hoe je in je eentje de wereld trotseert
Wereldreizen voor mietjes

Andere leuke reisverhalen lezen?

By Yannick

Wereldreiziger, designer en fotograaf. Springsteen fanboy en zaalvoetbalkeeper. Daarnaast doe ik marketing bij madewithlove en ben ik het bonkend hart achter Soms Ook Heimwee