2025 loert om de hoek en de reiswereld staat niet stil, dus hier zijn we weer met onze jaarlijkse reis- en vakantievoorspellingen. We zijn allemaal op zoek naar dat alternatief voor een weekje Spanje met de vrienden of all-innen in Turkije. Oude klassiekers zoals Portugal, Oostenrijk of Frankrijk hebben zeker nog hun charme, maar we zijn met z’n allen toch op zoek naar iets nieuws.
Zo vertelde mijn 75-jarige vader me langs zijn neus weg dat hij een reis naar Kirgizië geboekt heeft en onze buren met hun 2 kinderen en 1 baby op weg zijn voor 3 maanden China en Australië. En dat terwijl wij net de shift dachten te maken naar een slowcation in Nederland of de gezelligheid van een groene familiecamping op te zoeken. Na even in de haren te krabben, zijn dit volgens ons de reistrends voor 2025.
Trend 1: Tour Tourism blijft in opmars
Je favoriete artiest bepaalt je volgende citytrip of roadtrip

De wereld wordt een dansvloer voor reizende muziekfans. Artiesten als Taylor Swift, Bruce Springsteen, BTS of Coldplay bepalen welke steden er tijdens hun optredens overspoeld zullen worden door wilde hordes fans. We boeken onze trips in functie van hun tourschema. In verschillende gevallen worden dat zelfs uitputtende roadtrips, als ik de Tramps Like Us in een van de vele Springsteen fangroepen op Facebook mag geloven. We blijven niet enkel de dag van het concert, maar de populaire must-see’s en lekkere restaurants van de stad zorgen voor een zwoel voorprogramma of aftershow. Je volgende citytrip kan dus zomaar bepaald worden door Taylor en co. Maybe we were born to run?
Reizen met een soundtrack: Tour-Tourism blijft in 2025 een ding. Steden als Sevilla, Lille, Londen, Tokyo, Boedapest of Keulen staan nu al bij velen op hun agenda voor het komende jaar. Een festival of concert kan ook al wel eens afgelast worden, vergeet dus niet je reisverzekering ook voor 2025 in orde te brengen.
Trend 2: Horti-Culture, groen is het nieuwe goud
Op zoek naar nationale parken, slapen op een ranch of boerderij en tropical gardens

De natuur roept, de bende van de bosklapper wacht! We zetten verborgen nationale parken of gezellige tropische tuinen op onze bucketlist. We kloppen met z’n allen aan bij de boer om er onze Volkswagen camper te parkeren op het erf en ‘s ochtends wakker te worden tussen harige geiten en knorrende biggen. We willen yogaën bij zonsopgang onder palmbomen – maar dan liefst wel ongestoord alleen – en worden blij van lange wandelingen door ongerepte natuur. In Amerika slapen we massaal op gezellige Texaanse ranches tussen cowgirls en coyotes.
Denk voor Horti-Culture aan het minder populaire eiland Flores op de Azoren, de tropische tuinen in Mauritius, de levada’s van Madeira of kamperen op een hypergezellige Nederlandse groene camping. De smaak van agritoerisme en de helende kracht van de natuur zal ook in 2025 voor je klaar staan, en dat hoeft niet altijd op de meest welklinkende of exotische locatie te zijn.
Trend 3: Slowcations voor reset-jetters
Vakantie in teken van vertraging en stilte: dichtbij, duurzaam en diepgaand

In een wereld vol hectiek is vertraging het nieuwe fast-forward. We kiezen voor lange wandelingen in de Dolomieten, yogaretreats op Ibiza, wandelsessies in Overijssel of meditatiesessies in Scandinavië. Vergeet de hussle en bussle van de grote stad en haast je om de tijd te nemen voor een reset van de alledaagse ratrace.
Herbronnen kan je in 2025 doen in de hotsprings van Costa Rica met zicht op de Arenal vulkaan, op Sao Miguel in het Santa Barbara Eco Resort, in de Biesbosch in Nederland of tussen de alpentoppen van Tirol.
Trend 4: Coolcations & chasing clouds
Op zoek naar koelte in bergtoppen en briesjes.

Door de recente zomerse hittegolven in de lage landen verleggen we steeds vaker onze focus naar frisse fjorden en koele bossen in het Noorden. Coolcations blijven aan populariteit winnen. We ontsnappen aan de zon en smelten samen met de natuur. Wilde oceanen, wandelingen langs kliffen en fjorden, hoge bergtoppen en gletsjer avonturen worden je topattracties deze zomer. Ook in de winter hoeft het geen 30 graden meer te zijn, maar we zijn blij met de mildere temperaturen van bijvoorbeeld Funchal, Tenerife of Sao Miguel.
Winterexpedities naar Finland of Noorwegen, wandelvakanties in Oostenrijk of Zwitserland, fototrips naar de Faeröer eilanden, kanovaren in Zweden en zelfs cruises naar Groenland worden steeds vaker geboekt. Maar ook een roadtrip door de Cotswolds in het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld behoort tot de mildere zomeropties.
Trend 5: De Radical Sabbatical
Reizen met de ambitie je leven te herkalibreren

Het concept van een sabbatjaar krijgt in 2025 een nieuwe dimensie: het radicale sabbatjaar. Het is een term die al langer de ronde doet, dus daar kunnen we jammer genoeg niet de credits voor claimen, maar ie omvat wel perfect wat het is.
We zien meerdere mensen die België tijdelijk vaarwel zeggen. Dat hoeft dan niet per se voor een jaar te zijn, maar denk aan wekenlange of zelfs maandendurende trips die je leven een nieuw perspectief geven. Hier spreken we niet van op vakantie gaan, maar van echte reizen maken die je op mentaal, fysiek, sociaal en zelfs zakelijk vlak uitdagen. Een sabbatjaar nemen is niet meer enkel voor jonge twintigers of midlife-crisis motards, maar wordt steeds vaker een optie voor iedereen.
Voor een langere tijd op pad, met familie of solo, op zoek naar de ziel van Patagonië, de cultuur van Vietnam, of de wildernis van Australië. Andere populaire bestemmingen voor een radical sabbatical zijn Thailand, Canada of Zuid-Afrika. Of een combinatie natuurlijk. Vergeet niet de opties te bekijken voor een reisverzekering werelddekking, je weet maar nooit of je vroegtijdig terug moet keren.
Een gevolg van de pandemie is dat we steeds meer reizen om je leven te herkalibreren, bewust reizen maken met het idee om je hier en nu eens grondig in vraag te stellen.
Trend 6: Anti-Hero Hopping
Ontsnappen aan TikTok en de toeristenval

Noem deze reistrend zoals je wil: detour destinations, JOMO (The Joy of Missing Out) of grand escapisme, zolang je maar niet de platgeslagen term off the beaten path gebruikt. In 2025 is er een nieuw spelletje in opmars bij Millennials en Gen-Z: op reis gaan naar plekken die je nog NOOIT op Instagram of TikTok gezien hebt. Het wordt een sport om te kunnen zeggen dat je naar plekken bent geweest waar nog nooit iemand van gehoord heeft en waar nog geen mooi meisje met een rode jurk en lederen hoed geposeerd heeft.
Zo worden kleine steden op een boogscheut van grote hubs steeds aantrekkelijker voor citytrips. Denk bijvoorbeeld aan Reims (Parijs), Cascais (Lissabon) of Portsmouth (Londen)
Bezoek plekken die nog niet viral gingen: de pieken van Kirgizië, het ongerepte Oman, het binnenland van Portugal of de wildernis van Yukon. Hier vind je puurheid, authenticiteit en onverwachte ontmoetingen.
Trend 7: All-Out Luxury
De kunst van de verwennerij

Vele leden van de Zilveren Generatie gebruiken hun pensioen en spaarcenten voor belevingen met en voor hun (klein)kinderen in plaats van te sparen voor de erfenis. Spending Kids’ Inheritance-trips, afgekort tot SKI-trips, is hét ding van 2025 voor de trendy gepensioneerde of late vijftiger.
Er komt een stevige brok kapitaal vrij om luxueuzer en exclusiever te reizen. Een champagne ontbijt op de Seychellen en de sterrenhemel-sky worden the limit. Het mag eens iets meer zijn. Denk aan luxe lodges en safaris in het Krugerpark, jetsetten op Bora Bora en de Maledieven, de zijderoute met de Orient Express ontdekken of met een grote jacht de baaien van de Caraïben afschuimen.
Ben je klaar voor 2025?
Reizen draait in 2025 niet meer per se rond de bestemming, maar gaat over het verhaal dat je wil beleven en vertellen. De bestemming is ondergeschikt aan het concept of doel van je reis. Sporties boeken trips rond de planning van hun marathon of gaan op zoek naar die ene plek om te kitesurfen. Foodies willen net dát restaurant bezoeken en hangen daar maar een reis aan vast. We doorprikken eindelijk de bubbel van de Instagram influencer en willen ons eigen verhaal schrijven. En dat hoeft eigenlijk niet meer aan die hangende rots in Noorwegen, in King’s Landing in Dubrovnik of op de blauwe daken van Santorini.
Andere reistrends voor 2025 zijn Noctourisme (waarbij je veel meer activiteiten ‘s nachts plant), wijntourisme (waarbij je je reis plant adhv wijnhuizen en de smaak van druiven), AI-driven reisroutes (maar daar schrijft iedereen al over) of neuro-inclusieve reizen (waarbij duidelijkheid, rust en ritme belangrijk zijn)

FAQ
Bij welke vakantiebestemmingen verwachten we een groei in populariteit in 2025?
- Europa blijft aantrekkelijk, maar de reiziger zoekt naar nieuwe, niet alom bekende verhalen. Het draait om bestemmingen waar authenticiteit en lokale ervaringen centraal staan, weg van massatoerisme.
- Citytrips met een twist, zoals eilandhoppen op de Waddeneilanden.
- De Balkanlanden zoals Montenegro, Bosnië en Albanië zitten in de lift. Ter plaatse hebben ze door wat voor prachtige natuur ze hebben en zijn volop aan het investeren/bouwen. Dit waren tot nu toe niet altijd de meest aantrekkelijke bestemmingen maar hun populariteit neemt toe vanwege budgetvriendelijkheid, daarnaast bieden ze ook veel diversiteit zoals stranden en bergen. Maar ook Tsjechië en Hongarije, die een mix bieden van cultuur en budgetvriendelijkheid.
- Micro-avonturen dichtbij huis, zoals een weekendje vintage shoppen in Rotterdam of proeven van Genkse gastvrijheid in de mijncités.
- Sri Lanka, Madeira en de Azoren zitten ook in de lift.
- Groenland – Niet alleen door de expeditie op TV, maar ook doordat IJsland overdreven toeristisch geworden is. Onze verwachting is dat Groenland binnenkort het nieuwe IJsland gaat worden, maar is momenteel nog wel iets te onbereikbaar voor Jan Modaal.
Deze plekken bieden unieke, zintuiglijke ervaringen die verder gaan dan klassieke trekpleisters. Reizigers willen voelen, proeven en beleven – zonder het gevoel te hebben een ‘replica’ van een andere ervaring te krijgen. 2025 gaat het jaar zijn waarin reizigers bewuster en met meer diepgang op pad gaan. Het draait niet meer om ‘de mooiste foto’ of ‘alle highlights zien’, maar om écht ervaren, verbinden en bijdragen aan de bestemming die je bezoekt.

2. Wat zijn de opkomende reisbehoeften in 2025?
- Eten als integraal onderdeel van de reiservaring: Belgen blijven bourgondiërs. Reizen draait steeds vaker om gastronomie: van verborgen plekken tot culinaire hotspots. Toeristische restaurants met fotoboek-menu’s maken plaats voor stomende eetplekken waar je als reiziger echt het verhaal van de regio proeft.
- Vertraging, bewust en sociaal verantwoord reizen: Reizigers zoeken manieren om een positieve impact te maken door lokale economieën te ondersteunen. Workshops, buurtcafés, en lokale markten staan hier op de bucketlist.
- Betaalbare korte trips: Door economische spanningen en veranderende prioriteiten winnen “minivakanties” aan populariteit. Een paar dagen weg met maximale beleving – zonder groot budget – is de nieuwe standaard.
- In onze sociale leefwereld merk ik op dat het avontuur of het onbekende belangrijker wordt in plaats van vakanties puur voor ontspanning. Of op vakantie gaan om een nieuwe hobby te leren zoals duiken of kitesurfen
- Daarnaast zien we dat reizen met de trein en meer bepaald de populariteit van nachttreinen in de lift zit. Ook steeds meer en verbeterde verbindingen tussen landen en steden in Europa versterken deze duurzame reistrend.

3. Welk type reiziger is op zoek naar nieuwe vakantiebestemmingen?
Millennials en Gen Z zijn de drijvende kracht achter deze nieuwe reistrends. Ze zijn op zoek naar unieke ervaringen en gebruiken platforms zoals Instagram en Pinterest als inspiratiebron. Maar hier schuilt een valkuil: vaak worden dezelfde ‘Instagram waardige’ plekken platgelopen zonder dat reizigers echt de diepte ingaan.Daarom is er een groeiende interesse in authentieke verhalen en insider tips, zoals “5x must-sees volgens locals”.
Gen Z’ers zien zichzelf eerder als avontuurlijke reizigers. Ze kiezen bestemmingen die nog niet overspoeld zijn. Ze willen geen reizen nadoen, maar die zelf uitstippelen, en het liefst naar plekken waar nog niemand eerder geweest is.
